Ittasan köpködhettek a magyarok

Debrecen, 2014. december 9.
A román Cristina-Georgiana Neagu (b) és Florina Maria Chintoan (b3), valamint a dán Mette Bjorholm Gravholt (b4) és Sandra Toft kapus (j) a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Ro
Debrecen, 2014. december 9. A román Cristina-Georgiana Neagu (b) és Florina Maria Chintoan (b3), valamint a dán Mette Bjorholm Gravholt (b4) és Sandra Toft kapus (j) a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Románia - Dánia mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2014. december 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Miközben egy szélsőséges megnyilvánulásairól híres román politikus négyéves eltiltást kér a magyar kézilabdacsapatokra, addig a dánok kapusa, Sandra Toft arról panaszkodik, hogy a debreceni szurkolók egész mérkőzésen köpködték. Hasonlótól tart szerda este Silje Solberg, a norvégok kapusa is, a hazai szövetség egyelőre nem reagált az ügyre.

Nem tudták elviselni a magyar szurkolók a dánoktól elszenvedett vereséget, állítja Sandra Toft, a világbajnoki bronzérmes kézilabda-válogatott kapusa. A Larvikban védő klasszis az Ekstra Bladet című dán napilapnak azt nyilatkozta, a magyar szurkolók durván bántak a játékosokkal.

"Az egész második félidőben köpködtek a szurkolók a kispadnál, így nem örülhettem maradéktalanul a győzelmünknek" - nyilatkozta Toft.

A kapus állítását megerősítette az Origo egyik kommentelője is, aki a szomszéd szektorban ült a kérdéses meccsen. "Tökéletesen igaza van a kapusnak - írja -, mert végig köpködtek. Sajnos ezek alapján minősítenek minket. Amíg csontrészeg, primitív emberek résztvevői lehetnek ilyen eseményeknek, ne is várjunk mást."

Sandra Toft (j) a románok elleni Eb-meccsen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott szerdán Norvégia ellen lép pályára, és Toft példáját látva Silje Solberg kapus szintén egy kellemetlen találkozásra készül a magyar közönséggel: "Ha bármi hasonlót tapasztalok, azonnal jelezni fogom a bíróknak és a mérkőzés ellenőrének, hogy állítsák meg a játékot."

Csapattársa, Nora Mörk szerint ez a viselkedés egy általános kelet-európai jelenség. "Ez egyáltalán nem meglepő itt Magyarországon, én is tapasztaltam már hasonlót. Sajnos, amikor egy csapatnak nagyon kell a győzelem, akkor a kulturálatlan szurkolók ehhez is folyamodnak. De bízzunk a biztonságiakban" - mondta.

A magyar szövetség egyelőre nem reagált a vádakra az Eb honlapján, a Facebook-oldalán, és a hivatalos honlapján sem.

A szurkolók viselkedésére panaszt tett a szélsőségesen magyarellenes megnyilvánulásairól híres román politikus, Bogdan Diaconu is, aki szerint a debreceni szurkolók a román himnusz alatt azt kiabálták: „cigányok, cigányok”, és ezért reméli, hogy az európai szövetség négy évre eltiltja a magyar szövetséget.