Ungureanu kivédte a spanyolok szemét

Paula Ungureanu, kézilabda
HUNGARY, Debrecen : Romania's goalkeeper Paula Ungureanu celebrates her saving during the Main Round I match Spain vs Romania of the 2014 Women's European Handball Championships in Debrecen, Hungary, on December 15, 2014 . AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A félidő ötgólos hátrányát ledolgozva 22-20-ra győzött a román női kézilabda-válogatott Spanyolország ellen az Európa-bajnokság magyar érdekeltségű középdöntős csoportjában. A nap másik meccsére is jutott fordítás, a lengyelek csak az első félidőben játszottak kiválóan, Norvégia végül 26-24-re nyert és már elődöntős.

Eredmény, kézilabda, női Eb, középdöntő, I. csoport, 2. forduló:
Románia - Spanyolország 22-20 (9-14)

A debreceni középdöntőcsoport második fordulója a spanyol-román összecsapással kezdődött, és bár Gheorghe Tadici tanítványai meghajtották a mérkőzés elejét (vezettek 4-2, re és 5-3-re is), a spanyolok szép lassan rendezték soraikat.

Negyedóra után már 8-6 állt az elődöntőre pályázó olimpiai bronzérmes neve mellett, a négygólos Pinedo vezérletével a 25. percre pedig úgy lépett meg 13-9-re, hogy román kapus, Ungureanu két hetest is kivédett. Igaz, ezt a bravúrt a másik oldalon Temprano is bemutatta.

Ungureanu szenzációsan védett Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A 14-9-es félidő után a második játékrész elejét alaposan átaludta Spanyolország, Dedu hetest fogott, a románok pedig egy 4-0-s rohammal visszajöttek a meccsbe, és felzárkózta 14-13-ra.. Közel tizenegy perc kellett az első spanyol találathoz, Carmen Martín hetese azonban nem hozta vissza a lendületet, a 45. percben 16-16-nál ismét iksz volt az állás.

Sőt, Neagu góljaival 18-17-re már a románoknál volt az előny, és Ungureanu (akit ápolni kellett, mert rálépett a labdára és kifordult a bokája) is parádésan védett.

A hajrá már egyértelműen Romániáé volt, a 22-20-as győzelemből Ungureanu 20 védéssel és 51 százalékos hatékonysággal vette ki részét.

Norvégia - Lengyelország 26-24 (11-15)

Érdekes mérkőzést hozott az eddig hibátlan Norvégia, illetve a tavalyi vb-negyedik, de öt mérkőzésen mindössze egy győzelmet szerző Lengyelország csatája. Kim Rasmussen tanítványai az esélytelenek nyugalmával, és egy mozgékony, feszes, tökéletesen visszazáró védekezéssel alaposan meglepték az olimpiai bajnokot.

Drabik és Zych szétzilálta a védelmet, Sando és Solberg alig találkozott a labdával, így bő húsz perc után a norvég kapitány már kétszer is időt kért, a lengyelek pedig ötgólos előnyre tettek szert (13-8).

Nora Mörk 11 gólt szerzett Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A félidő 15-11-es lengyel vezetéssel zárult, de várható volt, hogy a második félidőben fordul a kocka. A norvégok erősítettek is, 13-17-ről egy 6-1-es szériával, Nora Mörk kilencedik góljával a 40. percre fordítottak (19-18).

Innen már nem is engedték ki a kezükből a győzelmet, a 26-24-es eredmény azt jelenti, hogy az északiak már elődöntősök.