Elképesztő izgalmak után vertük Romániát

Debrecen, 2014. december 13.
A román Aurelia Bradeanu (háttal) dob kapura a magyar sorfal előtt a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország - Románia találkozón a debreceni Főnix Csa
Debrecen, 2014. december 13. A román Aurelia Bradeanu (háttal) dob kapura a magyar sorfal előtt a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország - Románia találkozón a debreceni Főnix Csarnokban 2014. december 13-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott hihetetlen izgalmak után egy góllal legyőzte Romániát a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A magyar csapat sikerével négy ponttal a csoport harmadik helyén áll, hétfőn Dánia ellen kiharcolhatja a budapesti helyosztókon való szereplést. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 1. forduló:
Magyarország-Románia 20-19 (10-9) - Élő közvetítés
Játékvezető: Zotyin, Vologyko (oroszok)

Magyarország: Herr O., Kiss É., Bíró (kapusok) – Triscsuk 4/2, Szucsánszki 4, Kovacsics 2/1, Bulath 1, Tóth G. 2, Szamoránszky P., Bognár-Bódi 1, Mayer 1, Planéta, Mészáros 1, Erdősi, Kovacsicz 1, Tomori 3

Románia: Dedu, Ungureanu (kapusok) – Pirvut 1, Bondar, Pintea, Neagu 8/4, Bradeanu 3, Tacalie, Perianu 3, Ardean-Elisei, Ciuciulete 1, Zamfir, Babeanu 1, Hotea, Chintoan 1, Chiper 1
Szövetségi kapitány: Gheorghe Tadici

Hétméteresek: 4/3, illetve 4/4
Kiállítások: 6, illetve 12 perc

Idegesen kezdett mindkét csapat, néhány technikai hiba és kapusbravúr után egészen a 6. percig kellett várni az első gólra, és Szucsánszki Zita szép átlövése sem nyugtatott meg senkit. Sok volt a hiba mindkét oldalon, román oldalról egészen a 11. percig kellett várni, hogy be tudják venni a remekül kezdő Kiss Éva kapuját.

Jó védekezés, remek kapusteljesítmény

Nagyszerűen védett a román kapuban Paula Ungureanu is, de az Eb eddig legjobb játékát nyújtó Szucsánszki megállíthatatlan volt, a ferencvárosi irányító góljaival tartotta szűk előnyét a magyar válogatott. A védekezés ezúttal jól működött, a magyar fal megkülönböztetett figyelemmel kísérte a legveszélyesebb román átlövőt, Cristina Neagut, akit sikerült folyamatosan nyomás alatt tartani.

Szucsánszki Zita az Eb eddigi legjobb játékát nyújtotta Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A sok mozgással, agresszíven dolgozó fal mögött továbbra is remekelt Kiss Éva, a félidő hajrájára három góllal meglépett a magyar csapat, amiből egy még akkor is megmaradt, amikor egyhuzamban négy percig volt kénytelen emberhátrányban játszani. Triscsuk nemcsak a heteseket lőtte továbbra is hibátlanul, de akcióból is betalált, a szünetben 10-8-ra vezetett a remekül védekező magyar válogatott.

A második félidő elején a támadásban elkövetett hibáinkat kihasználva az egykori győri Aurelia Bradeanu hozta közelebb a románokat, majd Neagu is gólt lőtt akcióból, és nem egészen tíz perc alatt ki is egyenlített Románia. Ungureanu újra elkapta a fonalat, egy hosszabb magyar gólcsendet kihasználva a románok a meccs során először a vezetést is átvették, és Németh András kénytelen volt kikérni az idejét.

Komoly hullámvölgyben a magyarok

A román kapus sorra védte a ziccereket, jól zárt előtte a fal is, így már a lövőhelyzetekért is meg kellett szenvedni, ráadásul Triscsuk kihagyta első hetesét az Eb-n. A hétperces gólcsendet végül pont ő törte meg egy test melletti lövéssel, Tomori negyedik góljával pedig újra nálunk volt az előny, de nem sikerült kijönnünk a gödörből, Neagu újabb góljával a 46. percben újra Románia vezetett.

Triscsuk Kisztina ezúttal nem csak hetesből volt eredményes Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar csapat némileg védekezésben is elveszítette a fonalat, Kiss Évától sem jöttek a védések, így a románok emberhátrányban is növelni tudták az előnyüket. A hajrához közeledve Németh András kétségbeesetten kereste a nyerő játékost, de se Bulath Anita, se Planéta Szimonetta nem találta a rést a román falon, ha mégis eljutottunk a lövőhelyzetig, Ungureanu könnyedén védett.

Végül meglett a nyerő ember: Tóth Gabriella

Az utolsó tíz perc kétgólos román vezetésről indult, de érkezett a keretből a meccs előtt becserélt Tóth Gabriella, aki gyorsan bevágta első két Eb-gólját, majd kiharcolt egy hetest és egy kiállítást, így öt perccel a lefújás előtt újra döntetlenre álltak a csapatok. Bognár-Bódi Bernadett góljával újra nálunk volt az előny, de Bulathot kiküldték a játékvezetők, így a spanyolok elleni meccshez hasonlóan újra emberhátrányban kellett lejátszanunk a végjátékot.

Hihetetlen izgalmakat hozott az utolsó két perc, előbb Neagu lőtt mellé, majd a magyar támadás zárult gól nélkül egy technikai hiba miatt, az utolsó perc kezdetén pedig szabálytalan zárás miatt elvették a labdát a románoktól. Az utolsó magyar támadásban csak annyi jó volt, hogy sokáig tartott, de így is maradt 11 másodperce a románoknak, de már csak egy kétségbeesett kísérletre futotta tőlük, amit Kiss Éva védett, 20-19-re nyert Magyarország.

A védekezéssel nyertünk Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mérkőzés legjobbjának a magyar oldalról Szucsánszki Zitát, Romániából Paula Ungureanut választották. Németh András Mészáros Rea remek védőmunkáját emelte ki az M1-nek adott nyilatkozatában, míg Szucsánszki szerint Tóth Gabriella volt a nyerő ember.

A magyar válogatott négy ponttal a harmadik helyen áll a középdöntőcsoportban, ha a következő körben legyőzi Dániát, már biztosan pályára lép a budapesti helyosztón.

A csoport állása: 1. Norvégia 6 p (83-66), 2. Spanyolország 4 p (82-77), 3. Magyarország 4 p (75-69), 4. Dánia 3 p (78-75), 5. Románia 1 p (67-76), 6. Lengyelország 0 p (64-86)