Börtönbe vonul a gázoló kézisztár

Pásztor István volt válogatott kézilabdázó
Veszprém, 2010. szeptember 29. Krétával körülrajzolt férficipő látható az úttesten Veszprémben, a Dózsa György úton, ahol előzőleg egy motorkerékpárral elgázoltak a kijelölt gyalogátkelőhelyen egy 80 éves férfit, aki a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A 39 éves balatonalmádi motorost könnyebb sérülésekkel szállították a veszprémi kórházba. Az MTI úgy tudja, hogy a járművet Pásztor István, a balatonfüredi NB I-es kézilabdacsapat kapitánya, volt válogatott kézilabdázó vezette. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
A legendás kézilabdázónak a közeljövőben börtönbe kell vonulnia - közölte a Veszprémi Törvényszék sajtóosztálya. A sportember még 2010 szeptemberében gázolt halálra egy idős férfit a városban.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 novemberében helyben hagyta a Városi Bíróság első fokú ítéletét, a bűnügyi költség összegének kivételével - közölte a törvényszék a Veszprémi Naplóval.

A városi bíróság bűnösnek mondta ki közúti baleset okozásában, amiért nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte, és ötre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vezetéstől való eltiltásba beszámítják a baleset másnapjától, 2010. szeptember 30-tól eltelt időt. A bíróság kötelezte a vádlottat bűnügyi költség megfizetésére is.

80 km/h körül gázolt

Pásztor 2010. szeptember 29-én, 10 óra 25 perc körül Veszprém belterületén, a Völgyhíd tér irányából az Óváry Ferenc utca irányába haladt motorral. A Dózsa György út és Harmat utca kereszteződésénél - 76-84 km/órás sebességgel haladva - nem biztosított elsőbbséget a Dózsa György úton a kijelölt gyalogos átkelőhelyen jobbról szabályosan áthaladó idős férfinek, akit a járda szélétől körülbelül két méterre a gyalogos átkelőhelyen óránként 69-78 kilométeres ütközési sebességgel az általa vezetett motorkerékpárral elütött.

Pásztor István hiába kért kegyelmet Forrás: MTI/Nagy Lajos

A balesetben a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az idős férfi halálának közvetlen oka többek között agyzúzódás volt, a balesetben elszenvedett sérülések és a sértett halála között összefüggés áll fenn.

Kegyelmet kért és kapott

Az elítélt kétszer nyújtott be kegyelmi kérelmet az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztályához. A büntetés megkezdésére halasztást kapott a kegyelmi kérelem elbírálásáig. A benyújtott kegyelmi kérelmeket elutasították és megtörtént P. I. vádlott behívása - hangsúlyozta a törvényszék sajtó osztálya.

A baleset idején Pásztor a Balatonfüred kézicsapatának kapitánya volt, első halasztási kérelménél figyelembe vették, hogy profi sportoló, megbánást tanúsított és felajánlotta az áldozat családjának, hogy támogatja őket. Pásztor halasztása 2012 februárjában járt le, ekkor kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz, ám ennek nincs halasztó hatálya, így és az igazságügyi minisztérium engedélyére volt szükség, hogy ne kelljen fogházba vonulnia.

"Krétával körülrajzolt férficipő látható az úttesten Veszprémben, a Dózsa György úton, ahol előzőleg egy motorkerékpárral elgázoltak a kijelölt gyalogátkelőhelyen egy 80 éves férfit, aki a baleset következtében a helyszínen életét vesztette." Forrás: MTI/Nagy Lajos

A köztársasági elnök 2013 júliusában elutasította a kérvényt, de engedélyezte a büntetés elhalasztását, és közben Pásztor újabb kegyelmi kérvényt írt, amit a hétfői hírek szerint újra elutasítottak, így a kézilabdázónak hamarosan meg kell kezdenie fogházbüntetését.

Pásztor lett volna a végül meg sem alakult budapesti kézilabda szuperklub szakmai vezetője, ami végül a szponzorok (többek közt a Közgép) visszalépése miatt nem indult el a PLER égisze alatt.