Nem vesztettünk, nyertünk egy pontot

Tomori Zsuzsanna, kézilabda
Győr, 2014. december 7. Tomori Zsuzsanna (j) és az orosz Irina Bliznova a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen a győri Audi Arénában 2014. december 7-én. Magyarország-Oroszország 29-29. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Tomori Zsuzsa szerint a kezdést is beleszámolva nyert egy pontot Oroszország ellen a magyar női kézilabda-válogatott. A játékosok úgy látták, elsősorban támadásban kellett volna több az Eb nyitómeccsén, és úgy gondolják, az oroszok továbbjutnak, így a csapat viszi magával az első meccsen megszerzett pontot a középdöntőbe.

"Ez már az Európa-bajnokság, kicsit talán hirtelen szakadt a nyakunkba ez a tudat a pályán, másra nem tudok gondolni" - válaszolta a mérkőzés legjobbjának választott Triscsuk Krisztina arra a kérdésre, mi történt a csapattal az első percekben. "Mindenesetre visszajöttünk, és kiegyenlített meccset játszottunk az oroszokkal, amit meg is kellett volna nyernünk, mert a hajrá a miénk volt."

"Szerintem a második félidőben mi voltunk a jobbak, de ez ellen az orosz fal ellen nagyon nehéz támadni, elsősorban támadásban kell sokat fejlődnünk a következő meccsre. Egyelőre azt is nehéz megmondani, hogy alakulnak a további meccsek a csoportban, de én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ezt a pontot nem is visszük magunkkal."

Tomori szerint támadásban voltak gondjaik Forrás: MTI/Kovács Anikó

Tomori rövid gondolkodás után azt mondta, szerinte inkább nyertünk, mint veszítettünk egy pontot. "A vége persze fájdalmas volt, hiszen két góllal vezettünk két perccel a vége előtt, de akkor is azt mondom, a kezdést is beleszámítva inkább siker ez az egy pont, mint kudarc. Támadásban voltak gondjaink, nagyon nehéz átlőni ezt az orosz falat, és hiába készültünk rá, sajnos kevés gólt szereztünk lerohanásból."

A ferencvárosi átlövőt a hajrában kiállították, így az utolsó támadásokat emberhátrányban volt kénytelen lejátszani a csapat, és az oroszok végül ki is egyenlítettek. "Nem nagyon szoktak ilyen szabálytalanságokért kiállítást fújni a végén, de nem akarok most a bírókkal foglalkozni, mert nekünk kellett volna lezárni a meccset. Két kemény meccsünk van hátra, de már túl vagyunk a mindig különösen nehéz bemutatkozáson, biztos vagyok benne, hogy jobban fogunk játszani a lengyelek és a norvégok ellen" - tette hozzá Tomori.

"Mivel nyerni akartunk, egyértelműen csalódás a döntetlen" - értékelt Kovacsics Anikó, a magyar csapat egyik legjobbja. "Borzasztó nehéz támadni az orosz válogatott ellen, nagyon magasak és erősek, rengeteg megállító faulttal védekeznek. Támadásban voltak gondjaink, de biztos vagyok benne, hogy a következő meccseken már jobban fogunk teljesíteni az ellenfél kapuja előtt is."

Németh András a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy csapata nagyon bután kezdett. Ennek oka szerinte az volt, hogy nem igazán tudták gyakorolni a felkészülés alatt a magas védőfal elleni támadásokat.

"Nincs öt-hat 180 centiméter magas játékosunk, így aztán elméletben hiába tudtuk, mit kell tenni, a gyakorlatban nem" - értékelte a látottakat a szövetségi kapitány. "Éreztük, hogy az oroszok változatlanul világszínvonalú kézilabdát játszanak, noha az utolsó világversenyen nem voltak ott. A hibás kezdés után jól felálltunk. Az Eb-újoncok is hozzá tudtak tenni az összteljesítményhez. Ez volt csapatom első tétmérkőzése, innen csak javulni lehet. Remélem, fogunk is."

Hozzátette, nagyon tetszett neki, ahogy csapata küzdött és ahogy felállt a hátrányból. "Aztán tőlünk független események miatt végül meg kellett elégednünk a döntetlennel" - mondta.