Vágólapra másolva!
A szezon legelején megsérült Lékai Máté lassan kezdi visszanyerni az erejét, a magyar válogatott irányító a Kragujevac elleni SEHA-meccs után a Bajnokok Ligájában is villogott veszprémi színekben, komoly szerepe volt a Csehovszki Medvegyi felett aratott győzelemben. Lékai türelmetlenül várja, hogy teljesen felépüljön, és megmutathassa, mit tud. 

A vártnál nehezebb mérkőzésen győzte le a Csehovszki Medvegyit az MKB-MVM Veszprém, amely továbbra is 100 százalékost teljesítménnyel vezeti a legnehezebb BL-csoportot. A hétgólos veszprémi sikerből öt góllal és remek játékkal vette ki a részét Lékai Máté.

„Nehéz meccs volt, de mi így is készültünk. Hiába áll a csoport utolsó helyén, a Medvegyi elképesztően hatékonyan támad, nem véletlenül lőtték ők az egyik legtöbb gólt az egész Bajnokok Ligájában. Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak, én is úgy érzem, hogy nem ment rosszul a játék az oroszok ellen – mondta az Origónak Lékai, aki öt góllal zárta a csehoviak elleni meccset.

És akkor beszállt Lékai

Az orosz csapat az első félidőben könnyedén játszotta át a híresen masszív veszprémi falat, a játékrész végén még kétgólos előnyre is szert tett, és dobott 16 gólt, ami szinte példa nélküli a csoport legkevesebb gólját kapó Veszprémnél egy félidő alatt. Lékai a szünetben szállt be, innentől a magyar bajnok szép lassan bedarálta a Medvegyit.

Lékait nem sikerült megállítaniuk az oroszoknak Fotó: Bielik István - Origo

„Nem volt előre megbeszélve, hogy a szünet után szállok be, szerintem csak így alakult. Jó tempóban kézilabdáztunk, a végére tényleg érezhető volt, hogy kifáradtak az oroszok, és a végén sikerült közé tennünk hetet, ami azért magabiztos győzelemnek számít – mondta Lékai.

A magyar irányító tavaly még a Celjében játszott együtt Gasper Marguccsal, érezhető volt, hogy kiváló a játékkapcsolat Lékai és a Veszprém legeredményesebbjeként záró szélső között. „Gasival jól megértjük egymást, fel sem kell néznem, és tudom, hova és mikor indul be. Egészen más Veszprémben játszani, mint Celjében, de a Szlovéniában begyakorolt dolgok azért működnek így is.”

A csapat igen, Lékai még nem 100 százalékos

Lékai veszprémi karrierje nem indult szerencsésen, augusztus végén egy Balatonfüred elleni felkészülési meccsen szenvedett sérülést, így a szezon elejét teljes egészében kihagyta. „Még nem vagyok 100 százalékos állapotban most sem. A nyári felkészülési meccseken jól ment a játék, ahhoz képest most még van mit behoznom, és nemcsak fizikailag, de a játékba is vissza kell teljesen rázódnom. Már csak egy BL-meccs van hátra idén, a téli minialapozást már a csapattal csinálom végig, ami biztosan jót fog tenni.”

Továbbra is 100 százalékos a csapat Fotó: Bielik István - Origo

Az irányító hamarosan találkozni fog néhány Medvegyi-játékossal, hiszen a csehovi csapat (és a Vardar Szkopje) adja az orosz válogatott gerincét. A magyar válogatott következő Eb-selejtezőjét pont Oroszországgal vívja tavasszal.

„Sokan mondják, hogy az orosz kézilabda nem éli nagy napjait, de ha megnézzük, milyen tehetséges játékosaik vannak, azért óvatosan kell latolgatni az esélyeket ellenük. Néhány rutinos játékos mellett olyan klasszisaik vannak, mint a Veszprémben is villogó Dmitrij Zsitnyikov és Alexander Dereven. Valószínűleg ők és mi megyünk majd tovább a csoportból, de az biztos, hogy keményen meccset vívunk majd az oroszokkal.”