Újabb szintet lépett a fehér óriás

Sacramento Kings v Dallas Mavericks GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL Basketball - Sport USA Texas Dallas Taking a Shot - Sport Sinking Three-point Making a Basket Facial Expression Dirk Nowitzki Dallas Mavericks Sacramento Kings NBA American Airlines Cent
DALLAS, TX - NOVEMBER 11: Dirk Nowitzki #41 of the Dallas Mavericks reacts after sinking a three-point shot against the Sacramento Kings in the fourth quarter at American Airlines Center on November 11, 2014 in Dallas, Texas. Dirk Nowitzki took over 9th place on the NBA's All-Time Scoring list in front of Hakeem Olajuwon against the Sacramento Kings on November 11, 2014 at the American Airlines Center in Dallas, Texas. Tom Pennington/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Dallas Mavericks hazai környezetben 106-98-ra nyert a Sacramento Kings ellen, Dirk Nowitzki pedig ezen a meccsen az NBA történetének legeredményesebb nem az Egyesült Államokban született játékosa lett. A Dallas német légiósa 23 pontot szerzett, így összesen már 26 953 pontnál jár, és ezzel megelőzte a nigériai származású korábbi houstoni sztárt, Hakeem Olajuwont.

A német származású Nowitzkit a Milwaukee draftolta, de egyből lepasszolta a Dallas Maverickshez, ahol azóta is játszik. A franchise-rendszerű ligákban meglehetősen ritka az a fajta klubhűség, amivel az erőcsatár viszonyul a texasiakhoz, de van is miért ragaszkodnia a csapathoz: évek óta franchise playernek, azaz a klub emblematikus figurájának számít. Nem véletlenül.

A klub történetének első játékosa, aki bekerült az NBA álomcsapatába, volt a szezon legjobb játékosa az NBA-ben(2007), világbajnokságon (2002) és Európa-bajnokságon (2005), de felesleges elkezdeni felsorolni a címeit, mert soha nem érnénk a végére.

Mindent visz Forrás: AFP/Tom Pennington

A Mavericks első döntőjében (2006) és első (és mostanáig egyetlen) bajnoki címében (2011) egyaránt tevékeny részt vállalt, amit úgy kell érteni, hogy kivételes tehetségének köszönhetően nagyjából az összes mutatóban csapata legjobbja volt.

A legsokoldalúbb fehér srác

Tekintélyes magasságából (213 cm) adódóan természetesen jól szedi a lepattanókat, és jól dobja a büntetőket is, az viszont sokkal ritkább a magas emberek között, hogy vajkezű tripladobó és rengeteg gólpasszt is ad. Utóbbi játékelemben annyira jó, hogy Don Nelson egy időben bedobóként játszatta, de megfordult a centerposzton is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden idők egyik legsokoldalúbb kosárlabdázója a német klasszis.

Nowitzki számtalan rekordja közül nem valószínű, hogy kitűnik Olajuwon pontszámának megdöntése, hiszen vitán felül a valaha volt legjobb nem amerikai kosárlabdázó az NBA történetében, de abból a szempontból fontos, hogy a nigériai volt korábban Nowitzki példaképe. "Hihetetlen, hogy megelőztem őt, nagyon büszke vagyok” – mondta a meccs után.