Vágólapra másolva!
Hiába utasította el a Nemzetközi Kézilabda Szövetség a Ferencváros női kézilabda-csapatának óvását, a Fradi nem hagyja annyiban a dolgot.  Jeney Zsolt Ákos, az FTC elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, biztosak az igazukban, ezért megfellebbezik az EHF döntését, és jogi útra terelik az ügyet. 

Az EHF formai okokra hivatkozva végül meg sem vizsgálta, jogos-e a Ferencváros óvása, csak annyit közölt, mivel a Fradi nem adott be egy órával a mérkőzés után írásbeli tiltakozást, nem áll módjukban elfogadni az óvást.

Az FTC kedden 15 órakor tartott sajtótájékoztatóján a Jeney Zsolt Ákos elmondta, az EHF közleménye nem fedi a valóságot, nekik ugyanis maga a zsűri elnöke mondta, nem kell azonnal beadni írásban az óvást, elég, ha szóban megerősítik, és kifizetik az ilyenkor szükséges 1000 eurós díjat, amiről aztán papírt is kapott az FTC küldöttsége. "Mi ott helyben, a lefújás után a jelenlévő nemzetközi jogászunkkal együtt elkezdtük fogalmazni az óvást, de közölték, hogy elegendő, ha hétfőn adjuk be" - mondta Jeney. A Fradi fellebbez, és jogi útra tereli az ügyet.

Papírjuk van az igazukról

A sajtótájékoztatón Jeney Zsolt Ákos azt mondta, az EHF helyszíni ellenőre, Jiri Konecni - miután egyeztetett Markus Glaserrel, az EHF versenybizottságának elnökével - írásba adta, hogy az EHF nevében befogadta az óvási szándékot és az 1000 eurós óvási díjat. "Fellebbezzünk, mert hiszünk az igazunkban" - mondta Jeney, aki hangsúlyozta: hétfő délig e-mailen és faxon is megküldték az óvási anyagukat az EHF-nek, amelyhez csatolták a Konecnitől kapott írást is.

Elek Gábor marad a Fradi edzője Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Jeney önkritikát is gyakorolt, elmondta, súlyos kudarcként élték meg a selejtezőt, de nem akarnak elhamarkodottan dönteni, és „Elek Gábor marad a vezetőedző”. A Fradi a botrányos végjátéktól függetlenül sorozatban követett el olyan hibákat, amiket ezen a szinten már megbüntetnek az ellenfelek, így annak ellenére, hogy az óvás okában teljesen igaza van, valóban nem árt önkritikusan állni az eseményekhez.

Mint ismert, a Ferencváros azért óvta meg a büntetőkkel elveszített BL-selejtezőt, mert a lipcsei döntő hosszabbításának végén a Leipzig lengyel válogatott átlövője a dudaszó után lőtte be a német csapat egyenlítését jelentő gólját. Nem is kell kikockázni a videót, hogy lássuk: a labda nemhogy a kapuban nem volt teljes terjedelmével a dudaszó pillanatában, de még el sem hagyta a lengyel játékos kezét.

Jelen állás szerint az FTC KEK-ben folytatja majd, a harmadik fordulóban, azaz a 16 közé jutásért a szerb Jagodina lesz az ellenfele novemberben. Kevés esély van rá, de ha mégis a Fradinak ad igazat a szövetség, akkor a szerbek helyett október 18-án az orosz Dinamo-Sinara ellen kezd a Ferencváros a BL főtábláján.