Mindegy kivel, csak legyen meg az olimpia

kapitányjelölt, kézilabda, kirgiz-spanyol, férfi szövetségi kapitány, kapitány, Talant Dusebajev
Ciudad Real's head coach Talant Dujshebaev celebrates after winning their match to Kiel during the second-leg match of the Champions League Final at Quijote Arena in Ciudad Real on May 31, 2009. Ciudad Real won 32-27. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO.
Vágólapra másolva!
Két horvát és egy kirgiz-spanyol szakember közül választhat férfi szövetségi kapitányt a kézilabda-szövetség. A feladat az olimpiai kvalifikáció, és ehhez valószínűleg bravúr kell az Eb-n.

Három edzőre szűkült azok köre, akik jelöltként szóba jöhetnek a magyar férfi kézilabda-válogatott következő szövetségi kapitányaként. Az Origo úgy tudja, a szövetség három külföldi, a horvát Zdravko Zovko és Lino Cervar, illetve a spanyol Talant Dusebajev közül akar választani.

A döntés sürgető, mert a csapatnak ugyan januárban - szokatlan módon - nem lesz dolga, hiszen nem jutott ki a katari vébére, de október végén már Európa-bajnoki selejtezőt játszik Portugália ellen. Márpedig az Eb-re nemcsak kijutni kötelező, ott úgy kellene szerepelni, hogy maradjon esélyünk a riói olimpiai szereplésre is. Egyelőre azonban még azt sem tudjuk, kinek a feladata lesz kijuttatni a csapatot.

Jelenleg azért nincs szövetségi kapitány, mert Mocsai Lajos lemondott, a Testnevelési Egyetem rektora szeretne lenni. Azóta a szövetségtől egyelőre csak annyit szivárgott ki, hogy kiből nem lesz kapitány: az állítólag a játékosoktól származó, meglehetősen vadnak tűnő ötletet, hogy a szegedet irányító Juan Carlos Pastor és a veszprémi Carlos Ortega együtt irányítsa átmenetileg a csapatot, elvetették.

Dusebajev beleíratta a szerződésébe

Úgy tudjuk, a szövetségen belül már a három potenciális jelölt sorrendje is kikristályosodott. A leginkább a nemzetközi kézilabda egyik legellentmondásosabb személyiségét, Talant Dusebajevet szeretnék. A kirgiz származású spanyol szakembert irányítóként kétszer választották a világ legjobbjának, és edzőként sem adta sokkal alább, BL-t nyert a Ciudad Reallal. Jelenleg a lengyel sztárcsapat, a Vive Targi Kielce edzője, de információink szerint a szerződése engedi, hogy másodállásban szövetségi kapitányi munkát vállaljon.

Talant Dusebajev Forrás: AFP/Javier Soriano

"Azt nem tudom, mozdítható-e Dusebajev, de hogy alkalmas a feladat ellátására, nem kérdés. Céltudatos, profi sportoló volt, és edzőnek is ilyen, a szakmai koncepciója pedig nagyon érdekes" – mondta az Origónak Mocsai Lajos, akinek Dusebajev előbb a játékosa, majd edzőként gyakori ellenfele volt.

Dusebajev nem egyszerű figura, az utóbbi időben több botránya is volt, de a kézilabdát nagyon érti. A kirgiz származású spanyol állampolgár mellett szól, hogy a magyar kézilabdában az utóbbi években hitet tettek a spanyol vonal mellett, a két nagy klub edzői mellett számos játékos érkezett hozzánk Spanyolországból.

Cervarnak szép az eredménysora

A második legesélyesebb a macedón származású, horvát Lino Cervar, aki bár úgy néz ki, mint egy nyugdíj előtt álló matektanár, valójában a nemzetközi kézilabda egyik legzseniálisabb figurája. Vébét és olimpiát is nyert a horvát válogatottal, hozzáértését a világ minden pontján elismerik.

Lino Cervar Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Nem mozdíthatatlan, hiszen a kisebbik (vagy inkább gazdaságilag súlytalanabb) szkopjei csapat edzői posztjánál vélhetően nagyobb perspektíva a magyar válogatott irányítása, de tény, hogy élő szerződése van a macedón klubbal. Múlt héten pont Veszprémben játszott a Metalurg, nem csodálkoznánk, ha kiderülne, hogy az MKSZ vezetősége tárgyalt vele.

Zovkót nem lenne nehéz elhozni

A Veszprém korábbi edzője, Zdravko Zovko annak idején sikeres időszakot tudott le a klubnál, BL-döntőbe is vezette a Fotexet, de azóta nem sok mindent tud felmutatni. Dolgozott női csapatoknál, irányította a horvát női válogatottat, és jelenleg is kvázi munkanélküli (a horvát válogatott segédedzője egykori játékosa, Slavko Goluza mellett), így könnyen szerződtethető lenne.

Zdravko Zovko Forrás: AFP/Robert Atanasovski

A horvát szakembert tudomásunk szerint főleg a veszprémiek szeretnék, a sportigazgató, Hajnal Csaba például különösen nagyra tartja Zovkót. Beszéltünk azonban olyan hazai kézilabda-szaktekintéllyel, aki úgy véli, Zovko túlságosan régen kikerült a szűk elitből, avítt a szaktudása.

Miért ne lehetne magyar kapitány?

Akárki is lesz a befutó, nehéz dolga lesz. Mocsai szerint elsősorban az a baj, hogy szétforgácsolódott a csapat, nincs már meg az a stabil gerinc, ami az utóbbi évek sikereit szállította. "Míg néhány évvel ezelőtt a válogatott kulcsjátékosai itthon játszottak, és meghatározó szerepet töltöttek be, addig most a két nagy magyar klub gerincét külföldi sztárok adják, a légióskodó játékosaink pedig nem kapják meg a kellő terhelést" – mondta az Origónak az egykori kapitány, aki szerint kifacsart, rossz lelkiállapotú volt a csapat a Szlovénia elleni vesztes vb-selejtező előtt.

Mocsai korábban azt mondta, szerinte magyar kapitány kellene a válogatott élére, de itt elég szűkös a merítés. A Füreddel eredményesen dolgozó Sótonyi (veszprémben csak Showtonyi) László éppen szabad, és az U19-esekkel Eb-döntőt játszó Gyurka János is mozdítható, de egyiküknek sincs elég nagy nemzetközi rutinja edzőként.

Csokinak nem sikerült az ausztriai Eb Forrás: MTI/Kovács Anikó

Szóba került még Imre Vilmos, aki sokadik csapatával is jó eredményeket ért el Csurgón, ráadásul már irányított válogatottat (igaz, a nőit), de a szövetségnél állítólag hitet tettek a külföldi szakemberek mellett, így sem ő, sem a korábban a férfi válogatottal megégő Csoknyai István nem esélyes a poszt betöltésére.

A mieink október 29-én Portugália ellen kezdik meg az Eb-selejtezőket, utána Ukrajna következik, a kijutás tehát nem tűnik teljesíthetetlennek, a nagy feladat majd a lengyelországi tornán következik, ahol jó eséllyel a négy közé kell majd jutnunk ahhoz, hogy megmaradjon az esélyünk a riói olimpiára való kijutásra (ez nagyban függ a 2015-ös katari vébé eredményeitől is).