Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott távozó szövetségi kapitánya azt szeretné, ha inkább magyar szakember lenne az utódja. Azt is elmondta, hogy a távozásában szerepet játszottak a szlovénok ellen elvesztett vb-selejtező körülményei.

„A rektori pályázat miatt változtattam meg nyár eleji szándékaimat, amikor még a kézilabda-válogatott vezetését Rióig terveztem. Az idő azonban sürgetett mindkét feladat esetében, távozási tervemet a szövetség így elfogadta - ezt tartottam korrektnek, normális légkörben, hamar megállapodtunk a váltásról. Hogy marasztaltak-e a szövetség vezetői? Nem volt erre különösebb módjuk és lehetőségük, mert a kérésem egyértelmű volt. Ezt tudomásul vették és attól a pillanattól kezdve elkezdődött az utódkeresés” - mondta Mocsai Lajos a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában

Arra a kérdésre, hogy távozásában játszott-e bármilyen szerepet a játékosokkal való kapcsolata, Mocsai így reagált: „Hallottam az ügyben múltkor Laurencz Laci véleményét, de nem hiszem, hogy ő sokat tudna ezekről a belső dolgokról. Kívülről belebeszélni ebbe azért nem szabad, mert sok téveszméhez vezet. Nem a játékosokkal fenntartott viszonyom a lényeges, hanem a szlovénok elleni vb-selejtezők előtti körülmények. Az ellenfél három hetes felkészülésből érkezett a két meccsre, a mieink esetében a veszprémiek BL Final Fourja után kilúgozott és érzelmi mélyponton lévő kézisekkel találkoztam, míg a légiósok szerdán érkeztek meg egy hétvégi mérkőzés előtt, miközben teljes értékű meccseket egész évben nem játszottak. Ha viszont a csapatom nem tudja végrehajtani a kéréseimet, akkor magamban keresem a felelősséget, a fásultság nekem morálisan komoly gondot okoz - úgyhogy ez volt a döntésem másik oka, igen.” - ismerte el.

Amikor még Mocsai dirigált a pálya széléről Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egyelőre nem dőlt el, ki lesz a távozó Mocsai utódja, de szakmai igazgatóként neki is lesz beleszólása, és azt mondja, meg kell nézni, ki a kompetens, ki szabad a piacon és ki hiteles. "Vannak alkalmas trénereink, csak helyzetbe kell őket hozni, hogy legyen önbizalmuk. Ha ez az út nem működik, akkor második megoldásként tűzoltásra külföldit hoznék. A magyarok közül Imre Vilmos, Gyurka János, Kovács Péter is jó lehet az akadémiáról vagy a vegyes megoldás, mondjuk egy külföldi és Csoknyai István kettőse is elképzelhető. Van bőven jó lehetőség. A veszprémi és szegedi edzőket viszont nem lehet erre a feladatra felkérni, mert összeférhetetlen a helyzetük.”

Mocsai 2010 óta irányította a londoni olimpián negyedik helyezett magyar férfi csapatot, amelynek 1985 és 1989 között egyszer már volt a szövetségi kapitánya. 1998 és 2004 között az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, 2000-ben Európa-bajnok női válogatottat vezette.