Csak a Veszprém BL-sorsolása gyilkos

Győri ETO, Bajnokok Ligája győzelem, a magyar kézilabda 2013-ban
Hungary's player of Gyor ETO KC celebrate with gold medals and the trophy during the winners ceremony after the EHF Champions League 2nd leg handball match Hungary Gyor ETO KC vs Norway HK Larvik in Veszprem on May 11, 2013. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém nehéz ellenfeleket, míg a Szeged, valamint a női BL-ben címvédő Győr kedvező csoportbeosztást kapott a pénteki bécsi sorsoláson. Jó helyzetbe kerülhet a Ferencváros is, ha a főtáblára jut. 

Nők (Győri Audi ETO KC, Ferencváros)

A nőknél a címvédő Győri Audi ETO KC nehezen tudott volna olyan csoportba kerülni, ahol aggódnunk kellene a továbbjutásáért, inkább a selejtezőből induló Ferencvárosért kellett szorítani a sorsolás előtt. Végül mindkét csapatunk szerencsés sorsolást kapott, különösen a Fradinak nem lehet egy szava sem.

A Győr csoportja ugyan közepes, hiszen a rutinos BL-résztvevő svéd Sävehof mellett a C csoportba került a Viborg is, amely ha nem is akkora ász már, mint néhány éve, de képes lehet arra, hogy megnehezítse a győriek dolgát. A csoport negyedik csapata, a Lokomotiva Zagreb várhatóan nem sok vizet zavar, és szerencsére nem is kell miatta átutazni a kontinenst.

A címvédő győrieknek nincs kitől félniük Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A magyar bajnok továbbjutása gyakorlatilag biztosra vehető, ha nem fordul ki a világ a négy sarkából, a csoportelsőség is teljesíthető feladatnak ígérkezik. Ez utóbbi a középdöntős sorsolásnál játszik majd fontos szerepet.

A Ferencvárosnak óriási szerencséje volt a sorsolással. Először is már a selejtezőben verhető ellenfeleket kapott, és ha sikerrel veszi a Sercodac Dalfsen (holland) elleni elődöntőt, majd a (vélhetően a HC Leipzig elleni) döntőt, akkor a főtábla leggyengébb csoportjában folytathatja, ahol az első hely megszerzése sem lehetetlen küldetés.

Női Bajnokok Ligája

A csoport: Krim Ljubljana (szlovén), Dinamo Szinara (orosz), Hypo NÖ (osztrák), az 1. selejtezőcsoport győztese
B csoport: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Thüringer HC (német), Vardar Szkopje (macedón), a 2. selejtezőcsoport győztese
C csoport: Győri Audi ETO KC, Viborg HK (dán), Lokomotiva Zagreb (horvát), Sävehof (svéd)
D csoport: Larvik (norvég), Baia Mare (román), Metz (francia), Lublin (lengyel)
a selejtezőcsoport beosztása:
1. csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, HC Leipzig (német), HC Minszk (fehérorosz), Sercodak/Dalfsen (holland)

A Fradi csoportjában a tavaly alaposan meggyengült, egy ideig a létéért küzdő Krim Mercator Ljubljana, a braziljai nélkül már korántsem félelmetes Hypo Niederösterreich, és az outsidernek tekinthető Dinamo-Sinara (orosz) szerepel. A jó erősítő Ferencvárostól elvárás a főtábla, és meglepetés lenne, ha nem jönne össze a továbbjutás a középdöntőbe, ahova minden csoport első három helyezettje jut be.

Férfiak (MKB-MVM Veszprém, Pick Szeged)

A férfiaknál már kicsit bonyolultabb a helyzet, elsősorban a bajnok veszprémiek tudtak volna lényegesen könnyebb csoportot elképzelni maguknak. Az idén a SEHA liga terhelését is cipelő MKB-MVM Veszprém a remek erőkből álló Rhein-Neckar Löwen személyében régi ismerőssel találkozik, ott van a csoportban a Pick Szeged EHF-kupa-döntős ellenfele, a francia Montpellier, a kiszámíthatatlan Csehovszkije Medvegyi, és a szlovén Celje.

Nehéz feladat vár Nagy Lászlóékra Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Veszprém legnagyobb ellenfele a csoportelsőségért zajló harcban az a HC Vardar Szkopje lesz, amellyel a SEHA-ban is találkozik majd a csapat. Az orosz oligarcha pénzén építkező macedón sztárcsapat már elcsábított a Barcelonától Sterbik Árpádot, és további igazolásokra készül.

A Szegeddel jobban bánt a sors, egyáltalán nem túlzó elvárás az EHF-kupa-győztestől, hogy kiharcolja a továbbjutást érő első négy hely valamelyikét. A legnehezebb ellenfél a lengyel Kielce lesz, amely 2013-ban kiejtette a szegedieket a BL-nyolcaddöntőben, de itt van a friss francia bajnok Dunkerque, és nem lebecsülendő ellenfél az Aalborg (dán) és a Kadetten Schaffhausen (svájci) sem. A Szeged csoportjába jut majd a 2. selejtezőcsoport győztese, vélhetően az ukrán Motor Zaporozsje.

Férfi Bajnokok Ligája

A csoport: Kiel (német), Metalurg Szkopje (macedón), HC Zagreb (horvát), La Rioja (spanyol), PSG (francia), az 1. selejtezőcsoport győztese
B csoport: Barcelona (spanyol), Kolding (dán), Alingsas (svéd), Wisla Plock (lengyel), Flensburg-Handewitt (német), a 3. selejtezőcsoport győztese
C csoport: MKB-MVM Veszprém, Celje (szlovén), Csehovszki Medvegyi (orosz), Rhein-Neckar Löwen (német), Vardar Szkopje (macedón), Montpellier (francia)
D csoport: Kielce (lengyel), Dunkerque (francia), Schaffhausen (svájci), Pick Szeged, Aalborg (dán), a 2. selejtezőcsoport győztese