Nemcsak a vb-részvétel a tét, az olimpia is

Császár Gábor, kézilabda
Veszprém, 2014. június 8. Császár Gábor, valamint a szlovén Luka Zvizej (j) és Marko Bezjak (háttal) a férfi kézilabda világbajnoki selejtező első mérkőzésén, a Magyarország - Szlovénia találkozón a Veszprém Arénában 2014. június 8-án. A magyar válogatott 25-22-re nyert. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A jövő évi vb-ért játszik vasárnap Velenjében a magyar férfikézilabda-válogatott Szlovénia ellen. Az első meccset háromgólos győzelemmel hozta a csapat, a szlovénok már arról beszélnek, hogy legalább harminc gólt kell lőniük a továbbjutáshoz. A magyar válogatottat irányító Mocsai Lajos szerint a csata a következő két év szempontjából sorsdöntő lesz.

Egy hete Veszprémben 25-22-es győzelmet aratott Szlovénia ellen a magyar férfikézilabda-válogatott, és Mocsai Lajos a világbajnoki selejtező visszavágóján is hatékony védekezést vár. "Szinte mindenki fáradt a szezon végén, de nem lehet még pihenni. Voltak olyan szakaszok, amikor nem sok veszélyt jelentettünk a kapura. A védekezés akkor lehet még hatékonyabb, ha gyorsabban zárunk vissza az elveszített labdák után" - mondta a szövetségi kapitány, aki edzői pályafutása során még egyszer sem veszített el olyan párharcot, amelyen vb-re vagy Eb-re való kijutás volt a tét.

Úgy vélte, ha megint sikerülne elérni, hogy a szlovénok kevés gólt szerezzenek, szinte biztos, hogy meglenne a továbbjutás. Ezt érzi kollégája, Boris Denic is, aki azt mondta, csak akkor van esély a továbbjutásra, ha legalább harminc gólt lőnek a tanítványai.

Császár Gáborra Velenjében is nagy munka vár Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ezt annak ellenére lehetségesnek tartja, hogy több kulcsembere hiányzik: Uros Zorman és Miha Zvizej eltiltását tölti, Borut Mackovsek sérült, Vid Kavticnik pedig a gyermeke születése miatt visszatért a feleségéhez Franciaországba. Az ő helyére a következő szezont már Veszprémben kezdő Gasper Marguc került.

"A pénteki és a szombati edzéseken igyekszünk frissíteni a fiúkat, de edzőként úgy érzem, Velenjében nemcsak nyerni vagyunk képesek, a vb-szereplés is meglehet" - vélte Denic.

"A mai kézilabdában három gól hátrányt gyorsan semmissé lehet tenni, de csakis akkor, ha sokkal agresszívabbak leszünk hátul, a támadásokat pedig pontosabban fejezzük be, mint az első meccsen. A kiállítás határán kell védekeznünk, amint tettük azt a januári, Ukrajna elleni meccsen. De több könnyű kontragólra is szükségünk lenne, mert ezek nagyon hiányoztak Veszprémben" - mondta Dragan Gajic, aki az odavágón kilencszer volt eredményes.

A két csapat eddig 23-szor találkozott egymással, egy döntetlen mellett mindkettő 11-szer nyert.

Mocsai Lajos többször is hangsúlyozta, a következő két évet befolyásolja, hogy a válogatott kijut-e a 2015-ös katari világbajnokságra, a vb-n ugyanis könnyebb olyan pozícióban végezni, amely olimpiai selejtezőt ér, mint a 2016-os Eb-n. A szakember szerint a kontinensviadalról csupán húsz százalék eséllyel lehet megszerezni az ötkarikás indulási jogot.

Az este 6-kor kezdődő mérkőzést az Origo élőben tudósítja majd.

Eredmények, férfiak, vb-selejtező, visszavágók:
Németország - Lengyelország 28-29 (14-11)
továbbjutott: Lengyelország 54-52-es összesítéssel

Csehország - Szerbia 33-21 (18-8)
tj.: Csehország, 48-44-es összesítéssel

Litvánia - Oroszország 22-33 (13-13)
tj.: Oroszország 63-44-es összesítéssel

Norvégia - Ausztria 28-28 (13-17)
tj.: Ausztria, 56-54-es összesítéssel

A vasárnapi program:
Szlovénia - Magyarország (az első mérkőzésen: 22-25)
Svédország - Románia (25-24)
Macedónia - Görögország (27-25)
Izland - Bosznia-Hercegovina (32-33)
Fehéroroszország - Montenegró (27-28)