Vágólapra másolva!
Vasárnap délután Magyarország Szlovéniát fogadja férfikézilabda-világbajnoki selejtezőn a Veszprém Arénában. Mocsai Lajos csapata meleg párharcra készülhet a legutóbbi vébén negyedik helyen végzett szlovénok ellen, bár elég tartalékos csapattal érkeznek. A 2015-ös katari vébére muszáj kijutnunk, ha ott akarunk lenni a riói olimpián.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány nem véletlenül nevezte az év legfontosabb kézilabda-eseményének a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőt, hiszen a párharc nemcsak a férficsapat 2015-ös katari világbajnokságra való kijutásáról dönt, hanem a 2016-os olimpiai szereplés esélyeit is nagyban befolyásolja - a kapitány szerint "70-80 százalékban".

Ha ugyanis a legutóbbi olimpián 4. helyet szerzett magyar csapat nem jut ki a jövő évi vb-re, akkor a 2016. januári Európa-bajnokságon kell kiharcolnia a részvételt, vagy legalább a selejtezőt – előbbihez meg kéne nyerni a kontinenstornát, utóbbihoz elég az összes, a vébéről nem kvalifikált válogatottat megelőzni. Maradjunk annyiban, a vébén könnyebb jól szerepelni, így valóban kulcskérdés, ott lesz-e a válogatott Katarban.

Zubaira és Császárra nagy feladat vár Forrás: MTI/Kovács Tamás

A sorsolásunk ennél lényegesen nehezebb nem lehetne, Szlovénia az egyik legerősebb a lehetséges ellenfelek közül, bár a magyar-szlovénon kívül rendeznek lengyel-német és szerb-cseh selejtezőt is. Úgy kaphatták meg Szlovéniát, hogy bár ellenfelünk 2012-ben 6. lett az Eb-n, tavaly pedig 4. a vébén, a 2014-es Európa-bajnokságra nem jutott ki, így nem kiemeltként sorsolták össze Magyarországgal.

A szlovénoktól sérülés és eltiltás miatt több kulcsjátékos is hiányzik majd. Nenad Bilbija és a celjei Borut Mackovsek egészségügyi okokból nem játszik, Miha Zvizej és Uros Zorman pedig az Ukrajna elleni mérkőzésen kitört tömegverekedés miatt kapott egyaránt hárommeccses eltiltást.

A magyar keret Veszprémben készül a mérkőzésre, a hét közepén csatlakoztak a csapathoz a kölni Final Fourról hazatérő veszprémi játékosok is. A keretben vegyes lehet a hangulat, az EHF-kupa-győztes szegediek nyikvén fel vannak pörögve, a Bajnokok Ligája négyes döntőjét győzelem nélkül záró veszprémiek csalódottan tértek haza Kölnből. Mocsai méltatta a játékosok klubokban elért sikereit, de hozzátette, most itt az idő, hogy a nemzeti válogatottban is ugyanúgy odategyék magukat.

A magyar játékosok formáját nehéz megtippelni, és nem sokat segít a Románia elleni felkészülési mérkőzés sem, ahol a veszprémiek nélkül 34-30-ra győzött Magyarország. Ha azt nézzük, a klubjukban hogyan teljesítenek, a szegediek közül Mikler Roland remekül védett Berlinben, Ilyés Ferenc pedig váratlanul támadásban is kulcsember volt. Nagy szükség lesz rájuk Szlovénia ellen.

A veszprémieknél már más a helyzet, Nagy László támadásban gyengén játszott a Final Four meccsein, márpedig az ő játéka kulcsfontosságú, átlövőposzton nélküle gondjai vannak a csapatnak. A balátlövő posztja évek óta megoldatlan (Putics Barnát cserélni kell védekezésben, Bodó Richárd és Zdolik Bence még rutintalan), ezért az átlövésgólokat a jobb oldalról kellene szállítania Nagy Lászlónak és a szezon felfedezettjének, Balogh Zsoltnak. Annál is inkább, mivel az irányító posztján Császár Gábor meccshiánnyal küzd, Lékai Máténak pedig nem az átlövés a legerősebb játékeleme.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred), Tatai Péter (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter* (MKB MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Balogh Zsolt (Pick Szeged), Nagy László (MKB MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén), Szöllősi Balázs (Balatonfüred)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin* (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)
Balszélsők: Iváncsik Gergő* (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)
(Kezi.hu)

Ahogy általában, a magyar válogatott sikere most is a védekezésén múlik. A szlovénok nem magasak, de technikailag magasan képzett játékosaik vannak, a veterán Vid Kavticnik és a kiváló Sebastian Skube jól cselez, és a kapura is veszélyes - előbbiről Matej Gaberrel (beálló) és Dragan Gajiccsal (jobbszélső) együtt első kézből szerezhettünk tapasztalatokat, hiszen a Montpellier játékosaiként az EHF-kupa döntőjében találkoztak a Szegeddel. A szlovén csapat tagja az egykori szegedi Luka Zvizej és a leendő Pick-játékos, Dean Bombac, viszont nincs a keretben a Veszprémbe igazolt Gasper Marguc.

Magyarország-Szlovénia, Veszprém Aréna, június 8., vasárnap, 14.30 (TV: RTL Klub)
Visszavágó: Velenje, június 15., vasárnap, 18 óra (TV: Sport1)