Semmit sem tehet a Veszprém

Nagy László, Schuch Timuzsin, Veszprém-Barcelona, Final Four
Köln, 2014. június 1. Nagy László (k) és Schuch Timuzsin, az MKB-MVM Veszprém játékosai reklamálnak a játékvezetőnél a spanyol Barcelona ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának harmadik helyéért játszott mérkőzésen Kölnben 2014. június 1-jén. (MTI/AP/Martin Meissner)
Vágólapra másolva!
Tavaly a Kiel elleni negyeddöntő, most a Final Four bronzmérkőzése után dühösek a Veszprém kézilabdacsapatánál, a magyar bajnok nehezen emészti meg a Barcelona elleni csata utolsó percében történteket. Az egygólos vereség után a klubelnök, Fonyó Károly jogi lépésekről beszélt, de az európai szövetség sajtófőnöke szerint ilyenre nincs lehetőség. Nézzük újra, mi is történt!

A 2012-13-as idény után idén is meggyűlt a baja a Veszprém kézilabdázóinak a játékvezetéssel, ezúttal a kölni Final Four bronzmérkőzésén. Az utolsó percben a veszprémi játékosok a pályán és azon kívül is nehezen tolerálták a Guszko, Rjepkin bírókettős ítéleteit. A Barcelona ellen 26-25-re elvesztett mérkőzés után Fonyó Károly klubelnök közölte, várhatóan jogi lépéseket tesznek, hogy kivizsgáltassák a játékvezetők ténykedését.

Hogy a Veszprém valóban kéri-e a történtek kivizsgálását az európai szövetségtől, még nem tudni. A klub hétfő délutánig hivatalosan nem nyújtott be tiltakozást - írta az Origo kérdésére JJ Rowland, az EHF sajtófőnöke. Hozzátette, a szövetség szabályai a bírók ténykedését nem is lehet így kifogásolni.

Nézzük, mi is történt a kérdéses időszakban!

Az 59. percben (a videón 1:31:05-től látható), 25-24-es vezetésénél a Barcelona támadhatott, 15 másodperc után Schuch szabálytalankodott Rutenkával szemben, a nyakra mért ütésnél jogos volt a szabaddobás. Az alapvonali játékvezető jelezte a zsűriasztalnak, hogy állítsák meg az órát, erre azonban érthetetlen módon nem került sor. A tv képernyőjén ugyan állt az idő 29:15-nél, de az arénában tovább pergett, később látható is a nagy kivetítő, ahol 29:31-et mutat az óra.

A Veszprém részéről előbb Nagy László, majd Carlos Ortega edző is reklamált, de csak annyit értek el, hogy három másodperccel visszaállították az órát.

Folytatódott a játék, hat másodperc elteltével a játékvezetők felemelték a kezüket, jelezve, passzív a spanyolok akciója. Sarmiento rágyorsított, passzát követően Karabatic egyértelműen támadóhibát követett el, de egyik játékvezető sem reagált a történtekre.

Így a balszélső, Juanín García visszakanyarodva nagy passzt adott a jobbszélső Tomasnak, ő éppen megszerezte az alapvonalnál a labdát, majd ütközött a védőpozíciót későn elfoglaló Chema Rodriguezzel (ez hetes, a játékvezető be is fújta). Nagy László üvöltött a játékvezetővel, Chema a reklámtáblát rugdosta (ez minimum kétperces kiállítást érne.)

A mérkőzés hajrájában verbális csata is folyt a pályán Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Ez utóbbi bekezdést azonban akár el is felejthetjük, mert kiderült - csak a felvételen nem látszik -, hogy Xavi Pascual már időt kért. Azaz nincs hetes, csak felpaprikázott hangulat. Ekkor elvileg kilenc másodperce passzívat jelzett már a játékvezető, bár azt nem tudhatjuk, Pascual pontosan mikor tette le a T betűt a zsűriasztalra.

Időkérés után a játékvezetők továbbra is passzívat jeleztek, két passz és négy másodperc után Karabatic gólt dobott. 26-24, minden eldőlt. Az utolsó fél perc történéseire jellemző, hogy még a Marca is azt írta, az "engedékeny bírók lehetővé tették Karabatic számára, hogy gólt szerezzen".

"Sok értelmét nem látom a Veszprém bírók miatti reklamálásának a Barca-meccs után. De ha a vereséget akarják megmagyarázni, akkor elfogadom első felindulásból" - nyilatkozta a Digi Sport Reggeli Start című műsorában Kovács László mesteredző. "Mire számítanak, hogy újra lejátsszák a meccset? Ha ilyesmi precedens teremtődne egyszer, vagy netán csak egy bíró eltiltása, utána beadványdömping következne. A kézilabda olyan játék, amelyben minden előfordul, minden akció lefújható két-három okból is. Legalább még egy bíró kellene a két szerencsétlen ember mellé."

Furcsa ítéletek

"Volt néhány érdekes és furcsa ítélet velünk szemben, de ezzel mi, játékosok most nem akarunk foglalkozni. Önmagában jó érzés volt, hogy eljutottunk ide, és mindkét meccsen éreztük, van keresnivalónk. Jövőre megint meg kell próbálni, okolunk a hibáinkból" - mondta Nagy László, a Veszprém átlövője.

"A Kiel ellen is megvolt a lehetőség, de akkor több hiba csúszott a játékunkba. A Barcelona ellen viszont a bírói ítéleteket is fel kellett dolgoznunk, mert néha nem értettük, mit történik, miért úgy történik" - mondta Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője.


Egy éve is volt "Botrány EHF"

A Veszprém egyébként is legfeljebb abban bízhatna, hogy a fehérorosz bírópárost eltiltják, és abban, hogy jövőre komolyabban veszik a csapatot. A 2012-13-as idényben, pontosan egy éve a negyeddöntőig jutott a Veszotrém, ahol a német Kiellel került szembe. Az első, németországi mérkőzésen (vezette: Nikolov, Nacsevszki - macedón) a 46. percben még 27-21-re vezettek Nagy Lászlóék, a Kiel innen fordította meg a mérkőzést 32-31-re. Az egy héttel későbbi visszavágón (v.: Olesen, Pedersen - dán) a németek 29-28-ra nyertek, és kettős győzelemmel jutottak tovább.

A hazai csata után Nagy László, a Veszprém válogatott átlövője azt írta Twitter-oldalán: "Elképesztő két meccsen vagyunk túl a Kiel ellen. Nem ezt érdemeltük. Sajnálom, hogy egy Kielt így kell segíteniük a bíróknak! Botrány EHF."

Nagy László sem érti, mi történt Forrás: MTI/EPA/Marius Becker

Akkor Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke felkérte a szervezet játékvezetői albizottságát, hogy a bíráskodás szempontjából vizsgálja meg a visszavágót, hogy az elemzést a szövetség eljuttathassa az EHF-hez, mert "eltökélt annak érdekében, hogy a magyar klubcsapatok és a magyar válogatottak minden mérkőzésen elfogulatlan játékvezetés mellett léphessenek pályára".

Nem jó vitázni az EHF-fel

Az európai szövetség nem szereti a felesleges köröket, feljelentéseket és beadványokat. Novemberben a Thüringer HC nőikézilabda-csapatának edzője, Herbert Müller azt mondta a Nagybányán 20-19-re elveszített BL-csoportmérkőzés után, hogy a szlovén Krstic, Ljubic párost (ők fújták szombaton a Veszprém-Kiel elődöntőt is) megvesztegették a hazaiak. Az európai szövetség végül Müllert sújtotta egymeccses eltiltással és ötezer eurós pénzbüntetéssel.

Májusban a Vardar elnöke, Szergej Szamszonyenko kérdőjelezte meg az EHF függetlenségét és a játékvezetők pártatlanságát, miután csapata az idegenbeli 24-22-es vereség után otthon 27-25-re verte a Flensburgot, de idegenben lőtt több góllal végül a friss BL-győztes jutott be a Final Fourba. Szamszonyenko egy DVD-t is összeállíttatott a spanyol Lopez, Ramirez kettős hibáiból, bizonyítandó a szándékos tévedéseket. Az EHF azonnal eljárást indított ellene, ennek eredményét azonban még nem hozták nyilvánosságra.