Vágólapra másolva!
Hosszú évek hiábavaló próbálkozása után az MKB-MVM Veszprém végre túllépett a saját árnyékán, és bejutott a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Carlos Ortegának komoly nyomás alatt kellett dolgoznia az idén, de tavaszra nemcsak játékban, hanem fejben is összeszedte a csapatát. A spanyol szakemberrel beszélgettünk.

A Veszprém férfikézi-csapata a szokásoknak megfelelően ismét sztárcsapatot kapott a Bajnokok Ligája-negyeddöntőben, de idén felnőtt a feladathoz: nemcsak oda-vissza legyőzte, de játékban fölé nőve ütötte ki a világ legnagyobb költségvetésű klubját, a francia Paris Saint-Germaint.

"A csapból is az folyt, hogy a PSG nem képes csapatként játszani, és nem tud egységesen védekezni, úgyhogy attól tartottam, a játékosaim is elhiszik. Kicsit érződött is a fiúkon az első félidőben, hogy váratlanul érte őket a PSG remek védekezése, pedig sokat beszéltünk arról, hogy a párizsi meccset el kell felejteni" – magyarázta Ortega a 12-12-re végződő első félidő támadásban halványabb veszprémi játékát.

A PSG az első meccshez képest valóban sokkal jobban védekezett, így a veszprémiek annyi technikai hibát követtek el támadásban, hogy hiába állt stabilan a magyar fal, a PSG még a vezetést is át tudta venni, sőt, labdája volt ahhoz, hogy ledolgozza az első meccsen összeszedett kétgólos hátrányát.

"Nem mondom, hogy nyugodt voltam, de aztán a második félidő eleje engem is ugyanúgy megnyugtatott, mint a játékosaimat. Természetesen rengeteg variációra készültünk, és a második játékrészben azzal szakítottuk le a franciákat, hogy Chema [Rodriguez] egyre több támadásnál döntött úgy, hogy Mikkel Hansen oldalára jöjjön ki a lövőhelyzet. Készültünk külön erre, de az érdem mindig azoké, akik megvalósítják.”

Ortega a második félidőben fokozatosan megnyugodhatott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mikkel Hansen a világ legjobb támadójátékosa, de védőként kevésbé hasznos. A PSG játékának viszont fontos eleme a lerohanás, így nem fér bele, hogy sokat cseréljenek támadás és védekezés között, ezért kénytelenek voltak szinte végig bent tartani Hansent. A magyar csapat remekül használta ki ezt, a végül nyolc gólig jutó Renato Sulic folyamatosan Hansen oldalára helyezkedett, és a szintén nyolcat vágó Momir Ilics is megszórta magát a dán világsztár oldaláról.

"Az első félidőben az volt a gond, hogy hiába védekeztünk jól, nem használtuk ki a megszerzett labdákat arra, hogy lerohanjuk az ellenfelünket. Aztán amikor jöttek a gólok a gyors ellentámadásokból, már sínen voltunk. A nagy előny nagy magabiztosságot eredményez, húsz perccel a vége előtt már érezni lehetett, hogy miénk a meccs" – tette hozzá Ortega, aki maga is elérzékenyült a lefújás pillanatában.

Ortega a könnyeit törölgeti 0:46-nál:

Mivel a Veszprém a szokottnál jóval könnyebb úton jutott el a legjobb nyolcig, de játékban kevésbé tűnt meggyőzőnek, mint tavaly, a spanyol szakember egész évben komoly nyomás alatt volt. Veszprémben nehezen nyelték le, hogy a csapat újra kikapott Szegeden a bajnokságban, vereséget szenvedett Ukrajnában az utolsó csoportkörben, de főleg a Plock elleni nyolcaddöntő első mérkőzése után zúdult rá rengeteg kritika.

"Ez Veszprém, itt mindenki olyan igényes erre a csapatra, mint egy király az udvartartására. Nem elég nyerni, meggyőzőnek is kell lenni. Nem elég első helyen végezni, mindenkit meg is kell verni hozzá. Ezt egyrészt nehéz feldolgozni edzőként, de az ember egy idő után rájön, hogy ez a fajta maximalizmus kell ahhoz, hogy egy kis város nagy klubját eredményesen lehessen működtetni" – mondta Ortega, majd hozzátette, fontosnak tartotta, hogy a játékosai vállát terhelő nyomás nagy részét magára vállalja.
"Kaptunk az idén kritikát bőséggel, de én év közben sem gondoltam, hogy igazuk van azoknak, akik szerint nem fejlődtünk. Tavaly hét góllal kaptunk ki Szegeden, és – ne szépítsük – csúnyán elgázolt minket a Kiel is. Idén azonban Szegeden egy végig szoros ki-ki-meccset veszítettünk el, és senki nem döngölt minket a padlóba. Az ukrajnai vereség speciális eset volt, rengeteg kulcsjátékosunk nélkül kaptunk ki egy lényegtelen meccsen. A Plock elleni vereségért azonban vállalnunk kellett a felelősséget, ott teljes csődöt mondtunk."

Ortega tavaly csak gratulálhatott a Kiel edzőjének, Alfred Gislasonnak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ortega szerint fontos volt, hogy ne veszítse el a hitét a saját munkájában. "Én végig biztos voltam abban, hogy jó úton jár a csapatom. Jó munkát végeztünk, és tudtam, hogy ennek meglesz az eredménye is. Ha az emberben kételyek merülnek fel a saját munkáját illetően, akkor jobb, ha félreáll."

A Veszprém gyengébbnek tűnő játékát elsősorban a védekezésben jelentkező hiányosságoknak tudta be a közvélemény, holott egy évvel korábban ez volt a csapat legnagyobb erőssége. Elsősorban a két, csak védekezésben szereplő játékos, Schuch Timuzsin és Mirsad Terzics formája tűnt aggasztónak a tavaszi nagy meccsek előtt.

"Amikor legutóbb beszéltünk (a plocki mérkőzés után), kénytelen voltam egyetérteni, de azt hiszem, mindenki láthatta, hogy sikerült megoldanunk a problémát. Én spanyol vagyok, nekem a védekezés a legfontosabb, számomra minden a falunkból indul ki, ezért is emeltem ki a mérkőzés után Timut és Terzát, hiszen mindketten világklasszis teljesítményt nyújtottak. Nagyon büszke vagyok rájuk! Nem fizikai gondok voltak velük, egyszerűen fejben kellett rendbe tenni őket, és igazi profihoz méltón akkor voltak a legjobbak, amikor a legnagyobb szükség volt rájuk.”

Ortega hozzátette, hogy a két játékos formajavulása azért is volt döntő a PSG ellen, mert így lehetősége volt a támadásokra pihentetni Momir Ilicset, aki nyolc gólt lőtt – hatot akcióból.

A PSG elleni meccs az igényes veszprémi közönséget is lenyűgözte Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Veszprémnek a Final4-ban is nagy szüksége lesz masszív falára és a remek kapusteljesítményére, amit Mirko Alilovic és Fazekas Nándor szállítottak a PSG ellen. "Úgy vélem, nem túlzás kijelenteni, hogy miénk a világ egyik legjobb hatos falas védelme. Amikor összeáll a falunk, a lövőhelyzetekért is nagyon meg kell szenvedniük az ellenfeleinknek, ráadásul két nagyszerű kapusunk kiválóan mozog együtt a fallal. Ráadásul tele vagyunk olyan univerzális játékosokkal, mint Nagy László, Renato Sulic és Momir Ilics, akik támadásban és védekezésben is a legjobbak közé tartoznak.”

A Veszprém a Barcelona, a Flensburg és a Kiel közül kaphat ellenfelet a Final4 elődöntőjében, Ortegát egyelőre nem érdeklik az esélyek. "A Barcelona tűnik a legerősebb csapatnak, de a Rhein-Neckar Löwen megmutatta, hogy egy meccsen bárkit el lehet kapni [a Löwen hét góllal verte otthon a Barcát, a katalánok végül idegenben lőtt góllal jutottak tovább – hasonlóan a Flensburghoz, amely Szkopjéban harcolta ki a továbbjutást drámai meccsen]. Egyelőre a magyar bajnoksággal foglalkozunk, hiszen még azt sem tudjuk, kivel mérkőzünk a döntőbe jutásért."

A Final4 elődöntőit május 31-én, a döntőt és a helyosztót június 1-jén rendezik a kölni Lanxess Arénában. A keddi sorsolásnál már nincs ország- és csoportvédettség, bárki bárkit kaphat az elődöntőben.