Bevette Párizst a Veszprém kézicsapata

MKB-MVM Veszprém, kézilabda, BL
Párizs, 2014. április 19. Renato Sulic, az MKB-MVM Veszprém (k, fehér mezben) és Igor Vori, a Paris Saint-Germain játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a párizsi Georges Carpentier Hallban 2014. április 19-én. (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém egy negyedórás periódus kivételével végig uralta a PSG elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőt, és végül teljesen megérdemelten, két góllal idegenben is győzni tudott. Nagy László megállíthatatlan volt, a Veszprém tudatos játékkal nullázta le ellenfele világklasszis lövősorát, és bombafavoritként fogadja a PSG-t a jövő hét szombati visszavágón. 

Eredmény:
PSG Handball - MKB-MVM VEszprém 26-28 (14-12)
Párizs, játékvezetők: Gubica, Milosevic (horvátok)
PSG: Annonay, Sierra Mendez (kapusok), Abalo 2, Császár, Diaw, Garcia Robledo, Gojun, Gunnarsson, Hallgrimsson 1, M. Hansen 4, Honrubia, Kopljar 4, M'tima 5, Melic 4 (4), Narcisse 3, Vori 3. Edző: Philippe Gardent.
Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok), Chema Rodriguez 2, Gulyás 1, Ilics 7 (4), Iváncsik G. 2, Iváncsik T. 2 (2), Jamali, Mocsai, Nagy L. 9, Ruesga, Schuch, Sulic 3, Terzic, Ugalde 2, Vilovszki. Edző: Carlos Ortega.
kiállítások: 0, illetve 8 perc
hétméteresek: 5/4, illetve 6/6

Nem lőtt mellé, aki azt gondolta, a védekezés dönti majd el a mérkőzést, az első gól csak a hatodik perc elején esett, bár mire Momir Ilics bevágta az általa kiharcolt hetest, Mirko Alilovic már három védésen túl volt. A Veszprém türelmesen támadott, Carlos Ortega a meccs előtt is elmondta, fontos lesz, hogy vigyázzanak a labdára, és ne engedjenek a franciáknak lerohanásból szerzett könnyű gólokat.

Az első percekben a Veszprém pont azt csinálta, amire számítani lehetett: masszív hatos falával jól takarta a félelmetes francia lövőket, és igyekezett pontos támadásokat vezetni. A dolog működött, Alilovic több remek védést is bemutatott az agresszíven, sokat ütközve mozgó fal mögött, támadásban pedig remekül használta ki a francia védelem rendezetlenségét. Nagy László Ilics és Iváncsik Gergő góljaival az első negyedóra végére négy góllal ment a Veszprém.

A veszprémi Renato Sulic csatája Igor Vorival Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

A PSG bármiféle koncepció nélkül támadott, a franciák egy az egyben próbáltak lövőhelyzetet kiharcolni maguknak, és csak akkor állt be változás a játékukban, amikor a pályára került Császár Gábor. A magyar irányító gyorsan kiosztott két gólpasszt, és amikor a 20. percben 5-9-ről 8-9 lett az állás, Carlos Ortega is kénytelen volt kikérni az első idejét.

Kicsit megtorpant a Veszprém, gyors egymásutánban két kiállítást is kapott, de még emberhátrányban is képes volt gólt szerezni, és döntetlen körül tartotta az eredményt. Alilovic visszaesésével beindult a gólgyártás, a félidő hajrájára elveszítette a fonalat a Veszprém, két hibát is góllal büntetett a PSG, amely a szünetben két góllal vezetett a játékrész utolsó 13 percében csak három gólt szerző Veszprém ellen.
Az Alilovicot váltó Fazekas Nándor védésével indult a második félidő, de támadásban továbbra sem lett meg az első játékrész derekán elveszített fonal, az eladott labdákból növelte előnyét a PSG. Amikor már aggasztónak tűnt a helyzet, hirtelen újra elkezdett működni a Veszprém játéka: Ilics belőtte első akciógólját, Fazekas is fogott néhány lövést, és máris újra szoros volt a meccs.

Óriási küzdelem folyt a pályán, a második félidő közepétől már mindkét csapat tudta, hogy életveszélyes lenne elengedni a másikat. Jobbára döntetlen körül mozgott az eredmény, a Veszprémnek többször is volt labdája a vezetéshez, de amikor a 19. percben Nagy László nyolcadik góljával újra a Veszprém tartott előrébb, azt Ugalde Garcia gyorsan megfejelte még eggyel az előnyt.

A párizsi Luc Abalo próbál túljárni Schuch és Vaquero eszén Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

Bár az utolsó 10 percre kétgólos veszprémi vezetéssel fordultak a csapatok, az 54. percben újra az előnyért támadott a PSG. Ekkor újra összeállt a magyar csapat védekezése, Fazekas védett kettőt, és megint két góllal ment az MKB, de a magyar kapust egy védés utáni (jogos) reklamálás után kiállították.

A Veszprém erővel is jól bírta a hajrát, hiába került Renato Sulic kiállítása miatt sokadszor is emberhátrányba a csapat (a PSG-re egy kétpercet sem fújtak a horvát bírók az egész meccsen), Fazekas újra megfogott egy ziccert, Chema pedig belőtte a mindent eldöntő gólt. A Veszprém 28-26-ra nyert, de az eredmény mellett a párizsi meccsen mutatott játéka miatt is elmondható, hogy fél lábbal a kölni Final Fourban érezheti magát.

"Először is gratulálok a Veszprémnek. Mindkét csapat intenzíven és keményen játszott. Megmutattuk, hogy egyes időszakokban jól tudunk játszni. Úgy érzem, ki tudjuk harcolni a továbbjutást Veszprémben, de pokolian nehéz lesz" - idézte az mkbveszprem.heu Patrice Annonayt.

Philippe Gardent: "Két nagycsapat nagy meccse volt. Elégedett vagyok, mert vissza tudtunk jönni a nagy hátrányból, jövő héten ez adhat alapot a siker kiharcolásához."

Nagy László: "Nagyon nehéz meccs volt. Az első félidő elején jól védekeztünk, utána sok hibát vétettünk. Megfordították az eredményt, de most boldognak kell lennünk, itt nyerni nem egyszerű dolog. Van még egy visszavágó, a kétgólos győzelem nem szabad, hogy elaltasson bennünket. Otthon, saját közönségünk segítségével van esélyünk a legjobb négy közé jutás kiharcolására."

Antonio Carlos Ortega, a Veszprém edzője: "Ez egy topmeccs volt. Az első 15 percben fantasztikusan védekeztünk, utána a PSG megmutatta, hogy milyen erős, ötgólos előnyünket azonnal eltüntették. Nem szabad megállnunk, nincs még vége a párharcnak. Elégedett vagyok a játékosaimmal, remélem, bejutunk első alkalommal a Final Fourba!"