Egy félidőt bírt a Szeged a Veszprém ellen

Balogh Zsolt, pick szeged, MKB-MVM Veszprém, Magyar Kupa Döntő, kézilabda
Pécs, 2014. április 13. A szegedi Balogh Zsolt a labdával az MKB-MVM Veszprém - Pick Szeged Magyar Kupa döntőjében Pécsen, a városi sportcsarnokban 2014. április 13-án. A veszprémi csapat sorozatban hatodszor, összesítésben pedig 23. alkalommal nyerte meg a férfi kézilabda Magyar Kupát, miután a döntőben 27-21-re győzött. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém 27-21-re legyőzte a Pick Szegedet a kézilabda Magyar Kupa döntőjében, és zsinórban hatodszor nyerte meg a trófeát. A szegediek nagyon felkészültek a Veszprémből, egy félidőn át jobbára náluk volt az előny, de a szünet után összeállt a veszprémi védekezés, és a címvédő gond nélkül húzta be 23. kupagyőzelmét. 

MKB-MVM Veszprém-Pick Szeged 27-21 (13-13)

Pécs, játékvezetők: Dobrovits, Tájok

Veszprém: Alilovic, Fazekas (kapusok), Chema Rodriguez, Gulyás 2, Ilics 8 (5), Iváncsik G. 3, Iváncsik T. 1, Jamali, Mocsai, Nagy L. 5, Ruesga, Schuch, Sulic 4, Terzic 1, Ugalde 3, Vilovski. Edző: Carlos Ortega.
Szeged: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 2, Balogh Zs. 3, Blazevic, Hegedüs, Ilyés 1, Kekezovics 2, Larholm 3 (3), Laszica, Mindegía 2, Parrondo, Prce 5, Vadkerti 1, Vranjes 1, Zubai 1. Edző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 8, ill. 14 perc
Hétméteresek: 7/5, ill. 3/3

A két csapat bajnoki mérkőzései bebizonyították, hogy nincs akkora különbség a Szeged és a Veszprém között, mint amekkora a két keret játékerejéből következne. A szegedi szurkolók is úgy érezték, hosszú idő után most el lehet kapni a Veszprémet, és lehet fontos trófeát szerezni (a Pick a 2008-as Magyar Kupa-győzelem óta nem nyert semmit), 450-en utaztak el a pécsi Magyar Kupa-döntőre.

Jól is kezdett a Szeged, a jól takaró fal mögött Mikler Roland parédásan védett, és az első 10 percben végig a szegedieknél volt az előny. Szűk negyedóra kellett ahhoz, hogy összeálljon a veszprémi védekezés is, és bár a bajnoki címvédő kapusai alig találkoztak a labdával, az MKB átvette a vezetést. Mikler két veszprémi hetest is megfogott (igaz, Iváncsik Tamás átlövésből is gólt tudott lőni neki), a Szeged nem engedte meglépni ellenfelét.

Balogh Zsolt jól játszott Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Pick nem csak tartotta a lépést, de Nikola Prce góljaival a vezetést is visszavette. Hullámzott a mérkőzés, 6-8 perces periódusokban felváltva uralták a csapatok a játékot, de 2 gólnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki. Mindkét csapat jól megszervezte a védekezését, a támadásban jóval erősebb Veszprém azért nem vezetett a félidőben, mert Mikler óriási formában védte a szegedi kaput. A szünetben 13-13-as döntetlen állt az eredményjelzőn.

Megtorpant a szegedi támadójáték

A Veszprém kezdte jobban a második félidőt, három szegedi kiállítás jött egymás után, amit a bajnoki címvédő kihasznált, és három góllal elhúzott. Prce tartotta meccsben a Szegedet, a bosnyák átlövőn kívül nem volt támadásban kiegyensúlyozottan teljesítő játékosa Juan Carlos Pastornak, hiába forgatta a csapatát. Mikler továbbra is jól védett, így hiába fogyott ki az ötlet a szegedi támadásokból, a Veszprém nem tudott elhúzni, pedig Prce a vállát fájlalva cserét kért a 43. percben.

A bajnok védekezése egyre jobban összeállt, Mirko Alilovic is megfogott néhány lövést, így számszerűen hiába volt szoros az eredmény, egyértelműen a Veszprém tűnt esélyesebbnek. Óriási hangulatban zajlott a meccs, ami csak nem akart eldőlni: állandósult a Veszpréém 2-3 gólos vezetése, de a Szeged szívósan küzdött. Momir Ilics heteseivel tartotta előnyét az MKB, ráadásul a szerényebb kerettel rendelkező Szeged kulcsemberei fáradni is kezdtek. Szűk negyedórával a vége előtt négygólosra nőtt a veszprémi előny.

Iváncsik Gergő és a Veszprém sorozatban hatodszor kupagyőztes Forrás: MTI/Kovács Anikó

A hajrára nem sok izgalom maradt, a Szeged hiába próbált meg mindent, nem tudott közelebb férkőzni. A Veszprém nem brillírozott, de a második félidőre remekül összeállt a védekezése, a Pick mindössze nyolc gólt szerzett a szünet után. Az MKB-MVM Veszprém zsinórban hatodszor, összességében 23.-szor nyerte meg a Magyar Kupát, a négyes döntő legjobb kapusa Mikler Roland, a legjobb játékosa Momir Ilics lett.

Mikler Roland, a Pick Szeged kapusa letörten nyilatkozott a lefújás után. „Jól kezdtünk, mert nagyon jól feltérképeztük a Veszprémet, tudtuk, mit fognak csinálni. Aztán a második félidő elején megakadt a támadójátékunk, és 21 gól nem elég a Veszprém ellen, ennyivel sehol nem lehet legyőzni őket”

Nagy László az ellenfelet méltatta: „Az utóbbi évek legjobb Szegedét győztük le, ami látszott is az első félidőben, amikor fej-fej mellett haladt a két csapat. Jól kezdtük a második félidőt, mindenki odatette magát, és sikerült győznünk, aminek nagyon örülünk.”