Jöhet a veszprémi csúcsforma!

Iváncsik Gergő kézilabda veszprém
Iváncsik Gergő (k) és a szlovén Marguc Gasper az MKB Veszprém-Celje Pivovarna Lasko Bajnokok Ligája 1. fordulójában rendezett mérkőzésen a Veszprém Arénában 2012. szeptember 29-én.
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém magyar válogatott balszélsője, Iváncsik Gergő izgatottan várja a PSG elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőt, és bár tudja, hogy nagyon nehéz ellenfél vár a Veszprémre, szerinte óriási csalódás lenne szurkolóknak, szponzoroknak és játékosoknak egyaránt, ha a Veszprém idén sem lenne ott kölni Final4-ban. 

Iváncsik Gergő nem utazott el a magyar válogatott németországi túrájára, mert Mocsai Lajos kapitány engedélyt adott az újdonsült apának, hogy a családjával maradjon. A szélső elmondta, egy kis ijedtség után vannak, már mindenki jól van, de úgy érezte, a családja mellett a helye.

Látszólag a bajnoki címvédő csapatnál is minden rendben van: szokás szerint ott van a Veszprém a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, és a bajnoki rájátszást is az első helyről kezdi meg. Ugyanakkor a csapat játéka néha döcög, különösen a Carlos Ortega vezetőedző érkezése óta a Veszprém erősségének számító védekezéssel adódnak gondok.

Iváncsik Gergő vs. Sterbik Árpád Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Mi, játékosok mindig maximalisták voltunk, magunktól a legtöbbet követeltük, de idén már a közvélemény is azt várja tőlünk, hogy minden ellenfelünket meggyőző játékkal győzzük le – mondta Iváncsik. "Ez komoly nyomást helyez ránk, amihez részben hozzá vagyunk szokva, idén valahogy mégis nehezebben éljük meg."

Valami gond van

A Veszprém gyenge csoportot nyert meg a Bajnokok Ligájában. Bár a Rhein-Neckar Löwen elleni két mérkőzést jó játékkal, kiváló eredménnyel hozta le a csapat, a többi meccsen felejthetően teljesített, és a végén még egy vereségi is becsúszott Ukrajnában. Ezen felül a bajnokságban újra kikapott Szegeden, és bár Veszprémben kiharcolta az alapszakasz első helyét, a csapat formája és a mutatott játék messze van a tavalyitól.

"Mi is rengeteget beszélgetünk arról, mi lehet a gond. Lehet, hogy a szokottnál barátságosabb BL-csoport altatott el minket, vagy csak a szokatlanul bő keret okoz átállási gondokat. Őszintén szólva csak annyit tudok biztosan, hogy rengeteg kisebb-nagyobb sérülés hátráltatott minket, néhány játékosunk a teljes alapozást kihagyta, és ennek voltak is nyomai – mondta Iváncsik, aki szerint korai a legfontosabb mérkőzések előtt megítélni a csapat szezonját.

Sokan úgy vélték, a kedvező BL-csoport egyúttal azt is jelenti, hogy a stáb bátran időzítheti a csapat csúcsformáját tavaszra, az egyenes kieséses szakaszra. Ha így is történt, ebből nem sok látszott a Wisla Plock elleni nyolcaddöntőben.

Iváncsik Gergő a Celje ellen Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Sokan nem értékelik a helyén ezt a lengyel csapatot, pedig egészen kiváló kézilabdázók alkotják. Nem mondom, hogy bravúr volt a kiejtésük, de szerintem egy ilyen játékerejű csapat magabiztos kiverése dicséretet érdemel. A kinti meccsen becsődölt a védekezésünk, de az is az erőnket mutatja, hogy még így sem kerültünk komoly hátrányba, sőt, igazából kedvező eredményt értünk el, amire tudtunk építeni hazai pályán.”

A PSG ellen hibátlanul kell védekezni

"Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy a Plock ellen mutatott játékkal nem megyünk messzire – tette hozzá Iváncsik már a PSG elleni BL-negyeddöntőre utalva. Furcsa lehet, de sokan annak ellenére a párizsiakat szerették volna ellenfélnek, hogy a francia csapatban olyan világsztárok játszanak, mint Igor Vori, Mikkel Hansen, Daniel Narcisse és Marko Kopljar. Ennek az az oka, hogy a sztárokból egyelőre még nem sikerült csapatot kovácsolni Párizsban, elsősorban a PSG védekezése tűnik sebezhetőnek.

"Én őszintén szólva valemelyik német csapattal szívesebben játszottam volna, mert valamiért ellenük mindig jól megy a játék. Abból a szempontból viszont kétségkívül jó a sorsolásunk, hogy a négy szóba jöhető ellenfél [Metallurg Szkopje, Rhein-Neckar Löwen, Flensburg] közül egyértelműen a PSG-nek a legkevésbé agresszív a védekezése."

Iváncsik szerint a védekezés dönti majd el a párharcot. Bármelyik irányba. "Ha a védekezésünk összeáll, és a tavalyi szinten tudjuk segíteni a kapusainkat, akkor sok gólt tudunk szerezni lerohanásból, és rendben leszünk. Ha viszont úgy védekezünk, mint mondjuk Lengyelországban, a félelmetes erejű francia támadósor könnyen szétszedheti a falunkat. Minden azon múlik majd, mennyire tudjuk összeszedni a védekezésünket!"

Az MKB-MVM Veszprém felkészülési meccseken háromszor is találkozott a PSG-vel a szezon előtt, kétszer legyőzte, egyszer kikapott tőle. „Bár ennek nincs nagy jelentősége, de jó érzés úgy kezdeni ellenük, hogy tudjuk, képesek vagyunk legyőzni őket. A helyzet az, hogy hozzánk hasonlóan nekik is óriási a tét [a PSG a világ legnagyobb költségvetésű kézilabdaklubja, de hazája bajnokságában csak a harmadik helyen áll, könnyen előfordulhat, hogy jövőre nem is indulhat a BL-ben, ha nem nyeri meg idén – a szerk.], így biztosan kiélezett, nagyon kemény párharc vár ránk. De tudjuk, mi a dolgunk: győzni fogunk, és ott leszünk Kölnben!"