Sajnálja, hogy 46 évesen még bajnok lehet

Natalija Akimova és ormási Orsolya
Nyíregyháza, 2008. március 15. Natalja Akimova (1, Nyíregyháza) és Tormási Orsolya (8, Vasas) párharca a röplabda Magyar Kupa döntőjében, amelyet a Vasas 3:2-re nyert meg a Betonút-NRK-Nyíregyháza ellen március 14-én este Nyíregyházán. MTI Fotó: Kiss István
Vágólapra másolva!
Huszonkét éve érkezett Magyarországra röplabdázni, és 46 évesen is a legjobb feladónak számít az ukrán születésű Natalija Akimova. A hét végén a Békéscsaba színeiben a 10. bajnoki aranyát nyerte, és nagyon szomorú, hogy a kora ellenére még mindig kiemelkedik a hazai mezőnyből. Szívesen edzősködne már, de senkinek sem kell, így lehet, hogy tovább játszik.

Dupla meglepetéssel zárult az idei röplabdaszezon, a férfiaknál a címvédő Kaposvár hiába vezetett már 2-0-ra a bajnok döntőben, végül 3-2-re a Kecskemét nyert, és 1987 után ismét aranyérmet szerzett. A nőknél a Vasas számított esélyesnek, a Békéscsaba azonban 3-0-ra hozta a finálét, megszerezve a mindössze 2000-ben alapított klub első aranyérmét.

Kormos Mihály békéscsabai csapatából egy játékos mindenképpen kiemelkedett: Natasa Akimova 46 évesen is a bajnokság egyik legjobb irányítója lett, pályafutása 10. aranyérmét szerezve.

Akimova a Nyíregyházával is sok sikert elért Forrás: MTI/Kiss István

"A bajnoki cím vasárnapi megszerzése után hétfőn hajnali 5-kor értünk haza. Sok helyen megálltunk, végül egy békéscsabai sörözőben ünnepeltük az aranyérmet. Aztán délután folytatódott minden, az egyik szponzorunk meghívott bennünket egy étterembe, majd a városháza előtti főtéren találkoztunk a szurkolóinkkal. Nagyon sokan eljöttek" - mondta az Origónak Akimova.

Gyakran kérdezik tőle, hogy hány aranyéremnél tart Magyarországon, de csak most számolta össze, hogy ez volt a tizedik. De nyert ukrán bajnokságot és kupát (Szokol Kijev, Lokomotiv Dnyepropetrovszk), volt jugoszláv bajnok és kupagyőztes (Uzice) és horvát kupagyőztes is (Rijeka).

Sokszor érezte már, hogy be kellene fejeznie a játékot, 2010-ben vissza is vonult, de az első hívó szóra visszatért a pályára. "Szerettem volna edzősködni, de egyszerűen nem találtam munkát. Az előző szezonban aztán meglepetésemre felhívott a Nyíregyháza, és segítséget kért. Annak ellenére, hogy akkor már két éve nem is játszottam, elvállaltam, ám nem voltunk olyan jók, mint most, csak az ötödik helyen zártunk. A Békéscsaba mostani hívása már nem ért váratlanul."

Forrás: www.hunvolley.hu

A csabaiaknak október végén sürgősen feladót kellett találniuk, miután Gerendeli Dóra megsérült. Végül Akimovával sikerült megegyezni, és az ukrán születésű sportoló olyan fantasztikusan tért vissza az MTK ellen, hogy a vendégek edzője, Rácz László csak annyit tudott mondani a mérkőzés végén: "Akimovához hasonló kaliberű játékost még nem nagyon láttam Magyarországon."

A 46 éves klasszis szerénytelenség nélkül azt mondta, megszokta már a dicséretet, de hogy még mindig ő kapja, ez a magyar röplabda kritikája. "Szomorú vagyok, noha én azért láttam már ügyes, tehetséges magyar feladókat. Ilyen például a Crvena zvezdában játszó Milovits Júlia" - tette hozzá, bár ő a magyar röplabdasport helyzetét máshonnan közelítené meg.

"1992-ben az ismeretlenbe csöppentem bele, néhány volt csapattársam játszott itt, és biztatott, hogy próbáljam ki Magyarországot. Akkoriban Ukrajnában sok probléma volt, a Szovjetunió felbomlását követő politikai és gazdasági gondok miatt aki tudott, más országba igazolt. Az akkori magyar NB I erősebb bajnokság volt, mint a mostani, minden csapatban két-három meghatározó légiós játszott. Ma az a fő baj, hogy nincsenek jó edzők."

Akimovával nyerte első aranyérmét a Békéscsaba Forrás: www.hunvolley.hu

Szerinte nonszensz, hogy egy olyan kiváló játékos, mint egykori csapattársa, Natalija Papizsanszkaja, ne tudjon elhelyezkedni. Vele Nyíregyházán, Egerben és a Vasasnál is együtt játszott, de az egykori szovjet válogatott, tizenegyszeres magyar bajnok klasszis évekig hiába kilincselt, nem jutott munkához. "Négy éven át próbálkozott, de nem jutott előbbre, míg végül a Tatai Atlétikai Club segítségével megalakíthatta az utánpótlásképző röplabdaiskoláját. Én ugyanígy voltam, akartam röplabdaiskolát, de ahhoz szponzor kellene. Nyíregyházán esélyem sincs, ott a kosárlabda erősebb. Két éven át keresgéltem edzői munkát, és annak ellenére nem tudtam elhelyezkedni Nyíregyházán, hogy ott is elkelne a szakmai erősítés."

Bár nem mondta, a hangjából csalódottság érződött, amikor az esetleges magyar válogatottságról beszélt. "Tíz éve volt egy megkeresés a szövetség részéről, azt mondták, hogy gyorsan el tudják intézni az állampolgárságot, ha vállalom. De azt mondtam, köszönöm, inkább nem. Nem szeretem, ha feltételeket szabnak nekem. Ha annyira kellettem volna, akkor az addig eltöltött évek során már elintéződhetett volna az állampolgárság."

Arra a kérdésre, hogy folytatja-e a pályafutását, nem tudott válaszolni. "Tényleg nem tudok erre semmit se mondani, én már edzősködnék inkább. Két hét múlva talán kiderült, hogyan számolnak velem."

A békéscsabai ünneplés után nagyon várja már, hogy hazatérjen a családjához, férjéhez és nyolcéves fiához a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajra. "A fiam volt a legboldogabb, amikor visszatértem a pályára, és a Magyar Kupában bronzérmet szereztem. Ahogy addig mindig, a nyakába akartam akasztani az érmet, de már nem engedte. Azt mondta, ez nem az övé, hanem az enyém."

Hárommilliós jutalom a hat érmesnek. Összesen

A Magyar Röplabda Szövetség úgy döntött, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság által biztosított, műhelyek szakmai támogatására fordítható 3 millió forintos pénzkeretet a bajnokság dobogósainak adja. A férfi és női NB I két győztese a Kecskemét, illetve a Békéscsaba 750 ezer forintot kap. Amint az MRSZ jelezte: pénzjutalomban még soha nem részesült a magyar röplabdabajnok, a második, illetve harmadik helyezett. A szövetség a klubok támogatásának fontossága mellett azt szeretné üzenni döntésével, hogy "érdemes küzdeni, érdemes az NB I-ben játszani és ott eredményeket elérni". A két második 450 ezer, a két bronzérmes pedig 300 ezer forintot kap.