Vágólapra másolva!
Ellenfélre vár a Veszprém férfikézilabda-csapata a Bajnokok Ligájában: a negyeddöntők párosítását kedden 12.15-től készítik el Bécsben. A magyar bajnok leendő ellenfelei nem verhetetlenek, de ha választani lehetne a négy közül, lehet, a leggazdagabb klub, a PSG lenne a legideálisabb.

Az MKB-MVM Veszprém férfikézilabda-csapata a Császár Gábort soraiban tudó francia PSG-vel, a macedón Metalurg Szkopjéval, a német Flensburggal, illetve a lengyel Kielce és a német Rhein-Neckar Löwen párharcának győztesével találkozhat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Bukdácsoló PSG

Hogy ki lesz az ellenfél, arra kedden derül fény, de a fenti felsorolás egyfajta erősorrendnek is felfogható. Bármennyire furcsa, mégis a világ legnagyobb költségvetésű klubja, a PSG lenne a legideálisabb ellenfél, mert a párizsiak kiegyensúlyozatlansága plusz segítséget jelentene.

Császár Gábor (b.) ismerősként térhetne vissza Veszprémbe Forrás: AFP/Franck Fife

A katari pénzből világválogatottat építő klub leggyengébb pontja az edzője, Philippe Gardent, ezzel a kerettel ugyanis nem lehetne kérdéses a Final Four-szereplés. De az a csapat, amelyben Császár mellett ott van az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Luc Abalo, Daniel Narcisse és Samuel Honrubia, a horvát Jakov Gojuk, Igor Vori és Marko Kopljar, az izlandi Robert Gunnarson és Asgeir Örn Hallgrímsson, illetve a világ legjobbjának választott dán Mikkel Hansen, még a hazai ligában sem áll az élen.

A listavezető Dunkerque ugyanis oda-vissza legyőzte, de kikapott a Nantes-tól és a Chambérytől is, míg a Toulouse és a Sélestat vendégeként ikszelt. Ezek után nem meglepő, hogy a Bajnokok Ligájában szintén kapott egy-két pofont: a csoportban a Barcelona kétszer, a Metalurg egyszer verte, a Vardar otthonában 24-24-es döntetlent játszott, de a nyolcaddöntő első meccsén elvérzett a szlovén Velenje otthonában is.

Cervar, a fifikás

A Metalurg legerősebb pontja viszont éppen az edző Lino Cervar lehet, a legendás horvát szakember mindent tud a szakmáról, szövetségi kapitányként nyert olimpiát és vébét a horvátokkal, és bár idegenben nem túl veretes a csapat mérlege, fifikás edzőként Szkopjéban csak kitalált valamit a PSG és a Barcelona ellen (28-26, 31-29).

Szkopje városa egyébként is történelmet írt, hiszen sohasem fordult még elő a Bajnokok Ligája történetében, hogy egy település két csapata is negyeddöntős legyen.

Darko Stanic, a Metalurg szerb kapusa Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Márpedig a Metalurg mellett ott van a legjobbak között a Vardar is (nem beszélve a klub Final Fourba jutott női együtteséről), amely anyagi tekintetben jobb lehetőségekkel bír, mégsem tudta elcsábítani a városi vetélytárs legjobbjait - egyelőre. (Aki szeret fogadni, nyugodtan tegyen a BL-negyeddöntő macedóniai meccsén az ikszre, a Vardar ugyanis idén döntetlent játszott otthon a PSG-vel, a Barcelonával és a Hamburggal is.)

Filip Mirkulovski nem is rejtette véka alá álmát: "A Kielt akarom. A spanyol és a francia bajnokot már legyőztük, jöhet a német" - nyilatkozta a Sportmedia.mk portálnak.

A Metalurg legjobbjai között olyan nevek vannak, mint a szerbek Eb-ezüstérmes kapusa, Darko Stanic, az orosz irányító Pavel Atman, a veterán Renato Vugrinec - aki tíz éve még szlovén színekben volt Eb-második, de mostantól macedón válogatott lesz -, illetve az a 205 cm magas horvát Nikola Kedzo, aki tavaly még Csurgón játszott.

Így folytatódik a BL

A BL-negyeddöntős sorsolás kiemelése:
1. kalap: Barcelona (spanyol), Veszprém, THW Kiel (német), Vardar Szkopje (macedón)
2. kalap: Flensburg (német), Metalurg Szkopje (macedón), PSG (francia), Rhein-Neckar Löwen (német)/Vive Targi Kielce (lengyel)

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 16-20-a, a visszavágókat április 23-27-e között játsszák. A négyes döntőnek Köln ad otthont május 31-én és június elsején.


Eggert örülne a Veszprémnek

A német Flensburg egy gyengébb BL-csoportban csak a Hamburgtól kapott ki, ezek után meglepetésként hatott, hogy a negyeddöntőben a Celje megizzasztotta. A szlovének a hazai 26-25-ös győzelem után idegenben is helyt álltak, ám végül 30-27-re kikaptak, és kiestek. A Flensburg a Bundesligában a 3. helyen áll, de csupán egy, illetve három pont a hátránya a Rhein-Neckar Löwen és a Kiel mögött.

"Az első kalapból csak erős ellenfelet kaphatunk" - nyilatkozta Anders Eggert a németek Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, vb-gólkirály dán balszélsője. "Ha a Kielt kapjuk, akkor rövid és könnyű utazás vár ránk, de így egy német csapat szomorú lenne a kiesés miatt. Akkor már inkább olyan csapattal játszanék, amely ellen ritkábban találkozunk, mint a Barcelona vagy a Veszprém."

Eggert hozzátette, szeretne szerepelni a Final Fourban akkor is, ha papíron nem a Flensburg az esélyes. Viszont még három fronton is áll, és a BL mellett a Bundesligában és a német kupában is győztes lehet.

Löwen vagy Kielce?

Az utolsó párharc továbbjutójára hétfő estig várni kell, a német Löwen és a lengyel Kielce ugyanis akkor játssza a visszavágót Mannheimben. Az első mérkőzést a lengyelek 32-28-ra megnyerték otthon, de a mérkőzés inkább a két edző magánszáma miatt maradt emlékezetes. Talant Dusebajev (Kielce) és Gudmundur Gudmundsson (Löwen) még a mérkőzésen szólalkoztak össze, és a verbális csata a meccs végén majdnem tettlegességig fajult.


Gudmundsson azt állította, hogy kollégája meg is ütötte őt, de ezt az Európai Kézilabda Szövetség megfelelő felvételek híján nem látta bizonyítottnak. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azonban Dusebajev tiszteletlen viselkedett, azzal vádolta Gudmundssont, hogy bemutatott neki, és provokálta - ezt viszont az EHF 5000 eurós büntetéssel honorálta, igaz, ennek egyelőre csak a felét kellett befizetni.

Dusebajev komoly támadásra számíthat a német drukkerek részéről, hiszen a lelátón minden bizonnyal megemlékeznek az egy héttel ezelőtt történtekről. A Kielce a csoportmérkőzések során kétszer is kikapott idegenben, a Kolding 29-24-re, a Dunkerque 30-25-re verte. A különbség annyi, hogy akkor még Bogdan Wenta volt az edző.

Sporting vagy Constanta?

Az EHF-kupa elődöntőjébe jutásért zajló párharcokban a Pick Szeged is érdekelt. Lehetséges ellenfele a portugál Sporting és a román Constanta. Az első találkozót április 19-én vagy 20-án, a visszavágót egy héttel tartják. Az is biztos, hogy a második felvonás lesz a Tisza-parti városban. A négyes döntőt Berlinben rendezik május 17-18-án.