Harmadszor is Németh András lett a nőikézi-kapitány

Németh András kézilabda szövetségi kapitány
Győr, 2005. március 23. Németh András szövetségi kaptány a Magyarország-Szlovákia barátságos női kézilabda-mérkőzés elején, Győrben a Magvassy Mihály Városi Sportcsarnokban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Németh András lett a magyar nőikézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya. A 60 éves, KEK- és EHF-kupa-győztes, BL-döntős szakember korábban már kétszer is betöltötte a posztot, 2005-ben világbajnoki bronzéremig vezette az együttest.

A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig Németh András lesz a nőikézi-válogatott szövetségi kapitánya. A posztot megbízottként Hajdu János vitte, a február másodikán elhunyt Karl Erik Böhn betegsége miatt. Némethet csapatmenedzserként az egykori klasszis kapus, Pálinger Katalin is segíti majd.

Németh András 1953. augusztus 12-én született Budapesten. Játékosként szerepelt az Úttörőstadion, a III. Ker. TTVE, a Szondi SE, a Tatai Rákóczi és az FTC színeiben, játszott az ifjúsági válogatottban.

Edzőként korábban a Ferencváros ifjúsági és felnőtt férfi, a Bp. Építők női, az Újpesti Dózsa férfi, a III. Kerületi TTVE és annak jogutódja, a Gödöllői SC együttesénél dolgozott, 1992 és 2007 között az FTC női csapatának szakmai munkáját vezette.

Németh András lett ismét a kapitány Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zöld-fehérek vele 1994-ben KEK-, 2002-ben BL-döntőig jutottak, 2006-ban pedig megnyerték az EHF-kupát. Hatszor nyert magyar bajnokságot, hétszer pedig Magyar Kupát.

Kétszer dolgozott szövetségi kapitányként, először 1998-ban rövid időn keresztül, az Európa-bajnoki selejtezők idején, majd 2005-2008 között, mindkétszer Zsiga Gyulával közösen. Pályafutása legnagyobb sikerének a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon szerzett bronzérmet tartja: azóta egyszer sikerült érmet nyernie a női válogatottnak, éppen Karl Erik Böhn irányításával a 2012-es Európa-bajnokságon.

2007 és 2009 között az osztrák Hypót irányította, a szokásos bajnoki és kupasikerek mellett bejutott az együttessel a Bajnokok Ligája döntőjébe is, de kettős vereséggel elbukta a Zvezda Zvenyigorod elleni összecsapást.

"A szövetségi kapitányságot kétszer vállaltam el, mert azt hittem, van hozzá kellő tapasztalatom. Tévedtem. Azt viszont meg kell mondanom, utólag már tudom, biztosan jobban jártam volna, ha a szövetségi kapitányságot csak a Hypóban töltött évek, az angolai, brazil, dél-koreai, német, szerb és magyar légiósokkal elért BL-döntő és KEK-diadal után vállalom el" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak tavaly a 60. születésnapján adott interjúban.

2009-től két évig Vácon dolgozott, irányításával a klub bajnoki bronzérmet nyert 2010-ben, majd újabb két évre visszatért a Hypo csapatához, ahol a világbajnok brazil válogatott jó néhány tagjával együtt dolgozva KEK-győzelemig jutott tavaly.