Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott kikapott a fehéroroszoktól Kecskeméten a 2015-ös Európa-bajnokság első selejtezőkörének harmadik mérkőzésén.

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Magyarország - Fehéroroszország 61-63 (12-13, 16-19, 17-22, 16-9)
a legjobb magyar dobók:
Vojvoda 19, Wittmann 17, Simon 9, Tóth Á. 9.

A Minszkben 79-75-re kikapó, majd Sopronban a szlovákokat 75-43-ra kiütő magyarok annak tudatában léptek pályára szombaton, hogy - mivel a héten a szlovákok meglepetésre legyőzték a fehéroroszokat - ha egyetlen ponttal nyernek Kecskeméten, majd kedden Besztercebányán, akkor továbbjutnak a csoportból.

A tétnek megfelelően telt ház várta a Messzi István Sportcsarnokban a találkozót, melyen a Wittmann Krisztián vezette - és a sérült Trotter Obie-t, Lóránt Pétert és Hanga Ádámot nélkülöző - hazaiak csak a hetedik percben jutottak először előnyhöz (10-8).

A sok támadást elrontó Ivkovic-csapat több mint három és fél percig gólképtelen maradt a második negyedben, így a vendégek 20-12-re elhúztak. A klubszinten kecskeméti színekben játszó Wittmann révén a magyarok egy 13-0-s rohammal fordítottak, a félidőben pedig 28-32 volt az állás.

Nagyszünet után megint beragadtak a gyengén büntetőző házigazdák (30-39), Stojan Ivkovic időkérése ellenére a fehéroroszok őrizték tíz pont körüli előnyüket, 38-52-nél pedig már elúszni látszottak az esélyek. Ismét az ihletett formában játszó Wittmann lendítette tovább a csapatot a holtponton, majd Vojvoda Dávid dudaszós duplájával 45-54-ről indult a zárószakasz. Ebben a felzárkózási szándékkal elengedett magyar triplakísérletek rendre célt tévesztettek, ám ezután óriási hajrába kezdett a válogatott, és főként a kapitány Simon Balázs, illetve Vojvoda találataival 55-58-ra szépített. Tóth Ádám kosarával 61-61-ről kezdődött az utolsó perc, amelyben már csak a vendégek szereztek pontot, így a magyaroknak nem sikerült megtenni a várva várt nagy lépést a csoportgyőzelem felé.

A selejtező első körében érdekelt 13 csapatból csak a legjobb vívja ki közvetlenül a részvételt az ukrajnai Eb-n, a többiek a jövő nyári második körben javíthatnak. A magyarok Fehéroroszországgal és Szlovákiával csatáznak, a trióból a legjobb léphet tovább, majd négy csoportgyőztes közül kerül ki a 2015-ös Eb-résztvevő.

Az Eb-selejtező további programja:
augusztus 13.: Szlovákia-Magyarország, Besztercebánya 18.00

továbbjutás esetén:
augusztus 22. Eb-selejtező
augusztus 25. Eb-selejtező

továbbjutás esetén:
augusztus 29. Eb-selejtező
szeptember 1. Eb-selejtező