Vágólapra másolva!
A parádésan védő Nagy Viktor, a három lövésből három gólt szerző Szivós Márton, valamint a csapatkapitány Varga Dániel is udvariasan hárított, és a csapategységnek tulajdonította a férfivízilabda-válogatott vébédöntőbe jutását. Annyira akarták a sikert, hogy el sem tudták képzelni, hogy kikaphatnak az olimpiai bajnok horvátoktól Barcelonában.

A magyar vízilabda-válogatott a barcelonai vébé elődöntőjében 11-10-re legyőzte Horvátországot. A meccs egyik legjobbja a kapus Nagy Viktor volt, aki kivédte az olimpiai bajnok horvátok szemét. "Igen, jól védtem, de mindenki, aki ma a vízben volt, és a csapathoz tartozik, hozzátette azt, amit tud, mindennek klappolnia kellett ahhoz, hogy nyerjünk" - nyilatkozta az Origónak Nagy. Végig extázisban védett, több hárítása után odaszólt a lövőjátékosnak, és kivédett két ötméterest is, az egyik után után szintén mondott valamit a hibázó horvát pólósnak. "Folyamatosan mondok mindenfélét, fogalmam sincs már, hogy mi volt az" - hárította el rutinosan a kérdést Nagy.

Forrás: AFP/Javier Soriano

A csapat húzóembere volt Szivós Márton is, aki három lövésből három gólt szerzett, de ő is a csapategységet emelte ki. "Valóban jól ment a játék, de csapatként nyertünk, elég, ha csak azt említem, hogy milyen fantasztikusan védekeztünk, pedig sokkal többet játszottunk emberhátrányban. Minden kellett ehhez a győzelemhez, de főleg az az akarás és az a hit, amivel már meccsek óta játszunk."

Akárcsak a magyar-spanyol női elődöntőben szerdán, ezúttal is jóval több kiállítás volt a magyar csapatban, több mint kétszer annyi, mint az ellenfélnél. A nők emiatt elfáradtak a végére, 12-9-es vezetésről kaptak ki 13-12-re, ez a forgatókönyv kísértett most is, hiszen 10-7-re vezettünk, innen egyenlítettek a horvátok 10-10-re, de Varga Dénes zseniális góljával behúztuk a meccset.

"Fárasztó volt ennyi hátrányt védekezni, de érdekes, hogy a horvátok még jobban elfáradtak, a kritikus emberelőnyöket ők nem tudták belőni. Amikor már mind a két csapat fáradt volt, akkor nekünk nagyobb volt a lelkierőnk. Annyira hittünk magunkban, annyira alázatosan küzdöttünk, hogy csak mi nyerhettünk" - mondta Varga Dániel csapatkapitány.

"Az, hogy elúszhat a meccs, egyáltalán nem fordult meg a fejünkben, csak annyi, hogy keményebb lesz a vége" - tette hozzá Szivós. "De mi egy pillanatra sem adjuk fel, ez a legfontosabb jellemzője a mostani magyar válogatottnak."

Szivós is extázisban játszott a horvátok ellen Forrás: AFP/Javier Soriano

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint az a siker kulcsa, hogy elhiszik a játékosok magukról, hogy jók. "Harcoltunk keményen, a 17-8-as kiállítási arányra nehéz mit mondani. Ez az utunk, át kell magunkat verekedni, akármilyen nehézség van, mert semmit nem adnak ajándékba. A játékosok szíve óriási. Ahogy mondtam pár napja, ez már bennük volt a vébé elejétől. Elhiszik magukról, hogy jók, és tényleg jók" - idézte a válogatott honlapja Benedeket.

Magyarország utoljára 2007-ben játszott világbajnoki döntőt, leutóbb pedig 2003-ban volt világbajnok, akkor is Barcelonában rendezték a vébét, a döntőben 11-9-re vertük Olaszországot. Varga Dániel nyerne már végre egy aranyat. "Nekem ez lesz a harmadik vébédöntőm, ennyiből illene már megnyerni egyet. Erre minden esély megvan, hiszen meccsről meccsre jobban játszunk, nagyon egyben van a csapat, egymásért küzdünk, ezt mindannyian tudjuk, meglátjuk, hogy ez a döntőben mire lehet elég. Ha ugyanilyen rendben leszünk fejben, és nem lesz bennünk kérdőjel, akkor miénk lehet az aranyérem."

Az ellenfél Montenegró lesz, amely az elődöntőben megverte Olaszországot, korábban pedig Szerbiát is búcsúztatta. "Talán centerposzton a leggyengébbek, Janovic a legjobbjuk, aki bármikor tud akciógólt lőni" - mondta Nagy Viktor. "Borzasztóan nehéz ellenfél lesz, elég, ha megnézzük, hogy hogy játszottak a szerbek ellen. A világon most van öt-hat csapat, amely egyaránt esélyes lenne a vébécímre, a pillanatnyi forma fog dönteni, és mi egyre jobb formában vagyunk, amiért rengeteget dolgoztunk."