Vágólapra másolva!
Merész András, a házigazda spanyoloktól a világbajnoki elődöntőben egygólos vereséget szenvedő nőivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya büszke a játékosaira, és úgy gondolja, hogy nem szabad a játékvezetőket hibáztatni, noha a magyar csapat jóval több kiállítást kapott. Merész nem érti, hogy miért alakult ki Magyarországon döntőfóbia, szerinte az elmúlt két évben minden világversenyen a négy közé jutó pólóválogatott pohara nemhogy félig üres, hanem majdnem tele van.

„Nem mondanám, hogy jól játszottunk, de mindent megpróbáltunk” – kezdte az Origónak az értékelést közvetlenül a spanyol-magyar (13-12) vébéelődöntő után Merész András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. „Rengeteget hibáztunk, a spanyolok is, ők eggyel kevesebbet, így tudtak nyerni, egy dolog azonban nem mondható el a csapatomról, hogy nincs szíve. Én vagyok ennek a válogatottnak a szövetségi kapitánya, akkor is, amikor 10-4-re elverjük az aktuális Európa- bajnok Olaszországot, és akkor is, amikor nem túl fényes játékkal 12-9-ről kikapunk a spanyoloktól. Ezt a taktikát én választottam, ebben sem a játékosok, sem a bírók nem hibásak. Ha valaki hibás, akkor az én vagyok."

Merész (középen) magára vállalta a felelősséget Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Merész arra utalt, hogy a magyar válogatott 11, míg a hazai pálya előnyét élvező spanyol csapat 18 emberelőnyt kapott, többek között ezért is fordulhatott az elő, hogy az utolsó 11 percben nem lőtt gólt a magyar együttes. A keddi spanyol-olasz férfi negyeddöntőt szintén ugyanez a román bíró vezette, és Merész András úgy tudja, hogy rászóltak a helyi szervezők, hogy a visszajátszásokon lehetett látni, hogy azon a találkozón rengeteg verekedés volt a víz alatt, erre jobban figyeljen, állítólag ezért is szórta ki most szigorúbban a játékosokat.

"A végére elfáradtunk, az a lényege a hátrányos helyzeteknek, hogy az általában 20 másodperccel több védekezést jelent, és a bentlévő játékosoktól dupla annyi energiát vesz el. Valószínűleg az oxigénhiány az oka annak, hogy a végén a játékosaim már nem látták meg a csőben a lyukat. Ha az utolsó másodpercekben belőjük a fórt, akkor a hosszabbításban nálunk lett volna a lélektani előny, így azonban, hogy ők 9-12-ről felálltak, és zsinórban négy gólt dobtak, náluk volt, és mi már nem tudtunk fordítani” – mondta a szövetségi kapitány.

Merész Andrással a kispadon az Európa-bajnokságon, az olimpián és a Világligában is négy közé jutott már a csapat, ám még egyszer sem döntőzött. "Olyan, hogy döntőfóbia, maximum az újságírók fejében van, akik ilyeneket írnak" - reagált a szövetségi kapitány.

"Olvastam egy vízilabdával foglalkozó honlapon, hogy a csapatom még sosem jutott be döntőbe, nem azt írták, hogy mindig bejutott a négy közé. Márpedig, ha jól tudom, a világon mi vagyunk az egyedüliek, akik az utóbbi két évben ezt megtették egy olyan mezőnyben, ahol tíz azonos képességű csapat van. Ez ilyen magyaros hozzáállás, hogy az aranyérem az egyetlen elfogadható dolog. Ha Cseh Laci 200 vegyesen a harmadik helyen végez csütörtökön, akkor csak kalapot lehet emelni előtte. Azt javaslom, hogy bárki csinálja utánunk azt, hogy minden alkalommal jusson be a legjobb négybe a világon. Például, ha a világ legjobb négy ügyvédje közül nálunk lenne az egyik, akkor Magyarország soha nem veszítene pert, vagy a világ legjobb kubikosai már rég kiásták volna a négyes metrót. Szerintem a mi poharunk nemhogy félig üres, hanem majdnem tele van."

Végül a spanyolok örülhettek Forrás: AFP/Josep Lago

A két gólig jutó Kisteleki Dóra szerint akkor kellett volna megnyerni a meccset, amikor három góllal vezettünk. "A végén nagyon sok hátrányt kaptunk, és nehéz volt ezeket kivédekezni. Az utolsó negyedben szinte csak hátrányban voltunk, így azért nehéz. Talán a 12-9-es vezetésünknél kellett volna megnyugodni, és lelassítani a játékot. A bronzérmet mindenképp meg szeretnénk szerezni. Mindegy, hogy ki az ellenfél, nekünk kell ez a bronz.”

A magyar válogatott pénteken Oroszországgal játszik a bronzéremért. Merész szerint, ha az ausztrálok meg tudták verni az elődöntőben az oroszokat, akkor nekünk is sikerülhet. "Van 48 óránk, hogy összeszedjük magunkat a bronzmeccsre, mert egy világbajnokságon egy bronzérem igenis megsüvegelendő dolog. Hogy mivel győzhetjük le az oroszokat? Vaslapáttal. Ők egy kicsit egyszerűbb játékot játszanak, mint a spanyolok, de úgy fordulnak, mint az Isten nyila. Viszont, ha ezt az ausztrálok az elődöntőben meg tudták oldani, akkor nekünk is meg kell."