Vágólapra másolva!
A női- és a férfivízilabda-válogatott egyaránt a világbajnoki döntőbe jutásért szállhat medencébe Barcelonában. Merész András kapitány és a lányai ráuntak a vesztes elődöntőkre, Benedek Tiborék máris kukába dobták a görögök elleni taktikát.

Szerda este 21.45-kor a női pólósok Spanyolországgal, csütörtökön 20.15-től a férfiak Horvátországgal játszanak vb-elődöntőt.

A nőkre hozzájuk hasonló ellenfél vár

A női csapat százszázalékos a tornán, a csoportmeccsek legnehezebbikén 10-4-re verték az olaszokat, a britek elleni nyolcaddöntőt még helyenként akadozó játékkal is simán hozták, majd a negyeddöntőben úgy győzték le 11-7-re Hollandiát, hogy már 7-1-re és 9-3-ra is vezettek.

Merész András csapata így jutott elődöntőig, ahol a házigazda vár rá. A spanyolok 9-6-ra verték az Egyesült Államokat, nyolcból hét emberhátrányt kivédekeztek, ezzel revansot vettek az elbukott olimpiai döntőért.

Egy körrel korábban 18-6-ra leiskolázták Új-Zélandot, míg a csoportmeccseken kikaptak az oroszoktól, a hollandokat pedig szűkebben verték, mint a Merész-lányok (14-12).

Merész tervek Forrás: AFP/KHALED DESOUKI

"A spanyol csapat nagyon nehéz ellenfél, körülbelül ugyanaz a korosztály és ugyanaz a stílus, mint a mienk, csak ők még pluszban itthon is játszanak" - mondta az Origónak Merész András.

Merésszel Eb-n, olimpián és a Világligában is négy közé jutott már a csapat, ám még egyszer sem döntőzött. A kapitány úgy érzi, ideje továbblépni, a lányai ennek megfelelően dolgoznak. "Zokszó nélkül mindent megcsinálnak. Egyik reggelre futást találtam ki nekik, meg lépcsőzést, néztek egy nagyot, nyeltek egyet, de végigcsinálták" - mondta a Waterpolo.hu-nak.

"Azt is elviselik, hogy már súlyozunk a csapaton belül, volt, akinek lépcsőznie kellett, volt, aki a konditeremben biciklizett. Ez nagyon fontos. Az egyik fut, a másik lépcsőzik, a harmadik konditeremben van, a negyediknek nyújtania kell - ezt nagyon szépen tolerálják a játékosok, és ennek van meg az eredménye."

Az olimpiai bajnok amerikaiak mellett a vb-címvédő görögök sem jutottak a négy közé, így a másik elődöntőben Ausztrália Oroszországgal meccsel.

Dobhatjuk a kukába a görögök elleni taktikát

A férfi válogatottnál kezdenek beérni Benedek Tibor elgondolásai, nevezetesen az egyéni csillogás alárendelése a fegyelmezett csapatjátéknak, valamint a védekezés fontossága.

Utóbbira tökéletes példa a görögök elleni negyeddöntő: a meccs előtt féltettük a csapatot, amely aztán brutális hatékonysággal védekezve 9-3-ra lepipálta ellenfelét, miközben 13 emberhátrányt védekezett ki, leszerelve ezzel a görögök fő fegyverét.

A Nagy Viktorék után medencébe ugró horvátok egészen más utat jártak be, a kiesés peremén egyensúlyoztak, a negyedik negyed közepén két góllal égtek, onnak mentettek hosszabbításra, majd fordítottak 7-6-ra.

Benedek tisztában van azzal, mennyire más meccs lesz a horvátok elleni: "Azt a taktikát, amit a görögök ellen védekezésben játszottunk, már dobhatjuk is a kukába - a horvátok ellen nem lehet ezt alkalmazni. A görögök játszanak bizonyos dolgokat, amihez alkalmazkodnunk kellett. Láttuk az erős pontjaikat, tudtunk rá készülni" - utalt a görögökkel szemben nyáron elvesztett két meccsre. "Ez a horvátok ellen sokkal nehezebb lesz, hiszen velük nem találkoztunk."

Benedek új taktikán dolgozhat Forrás: AFP/Lluis Gene

"A legnehezebb, hogy mindezt most szépen be kell raknunk a fiókba, és elfelejteni, úgy ahogy van" - tette hozzá.

A horvátok csoportelsőként mentek a kieséses szakaszba, egyedül az USA elleni meccsük volt szoros (9-7), míg kuriózumként Dél-Afrikától gólt sem kaptak (19-0). A nyolcaddöntőben Új-Zélandot leiskolázták (21-4). A nyolc között viszont jött az említett Ausztrália elleni kínlódás.

Abból a körből minden csapat egygólos győzelemmel lépett tovább, a hattal nyerő magyart kivéve. Ám Benedek nem csak ezért lehet felszabadult, egy, a szerződésében szereplő kitétel alapján ugyanis megválhattak volna tőle, ha a válogatott nem jut a négy közé. Ez azonban kedden megtörtént.

A másik elődöntőben a címvédő Olaszország Montenegróval meccsel, azaz nincs már a mezőnyben Szerbia, ami szintén felszabadítólag hathat a magyar csapatra.