Vágólapra másolva!
Az első negyedet leszámítva parádés játékot nyújtva jutott be a legjobb nyolc közé a magyar férfivízilabda-válogatott a Barcelonában zajló világbajnokságon, miután a nyolcaddöntőben 16-7-re kiütötte Kazahsztánt.

Jó, ha félnek a pólósok

Vizes vb, férfivízilabda-torna, nyolcaddöntő:
Magyarország - Kazahsztán 16-7 (2-4, 7-1, 6-1, 1-1) - az élő közvetítés
a magyar gólszerzők: Madaras, Bátori, Hosnyánszky, Szivós, Varga Dániel 2-2, Gór-Nagy, Vámos, Decker Á., Varga Dénes, Bedő, Hárai 1-1

"Csak ezért, és a lányok hétfői meccséért utaztunk 20 órát. Remélem, nem hiába vettünk ki két szabadnapot" - mondta egy magyar szurkoló, aki három másik társával még pénteken este indult útnak Budapestről Barcelonába, már csak miattuk is nyernie kellett a magyar válogatottnak a Kazahsztán elleni nyolcaddöntőben.

A katalán város tetején, gyönyörű környezetben zajló világbajnokság pólóuszodájában 2-300 néző látta, ahogy az egész napos kánikula után a magyar-kazah meccsre beborult az ég, és lehűlt kicsit a levegő, de a tökéletes idő sem serkentette őket szurkolásra. Amíg otthon a Margitszigeten vagy a Komjádiban gyakran attól kell tartani, hogy a dobok és a harsona kürtök hangja még éjszaka is bennmarad a fülünkben, amitől nem tudunk aludni, Barcelonában ez a veszély nem fenyeget, a nézők gyakorlatilag síri csendben figyelik az eseményeket.

Könnyedén nyert a válogatott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Pedig a szervezők mindent megtesznek a jó hangulat érdekében, megtalálják a párokat a lelátón, majd kiteszik őket a kivetítőre, és a hangosbemondó csókra szólítja fel őket, a magyar-kazah előtt szerb-román meccsen (13-5) hétből hét pár fogadott szót. Ezen kívül lendületes zenéket játszanak, a ráúszásoknál pedig a Cápa című film híres taktusai szólnak a hangszórókból (a film Oscar-díjat kapott a zenéjéért is).

Persze annak is megvan az előnye, hogy a meccs közbeni lelátói képről Csontváry vagy Van Gogh is zseniális csendéletet festene, hiszen így szinte tökéletesen lehet hallani a játékosok közötti kommunikációt, és hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány milyen utasításokat ad a csapatának. Mint például Deckernek: "Ádám, középkezdés után azonnal vedd át a centert!"

De a kapus Nagy Viktor is folyamatosan irányította a többieket. "Emberre! Ússz! Jobb kéz, Krisztián, jobb kéz! Ne bántsd, hagyjad, messze van! Vedd el tőle, most! Kapásra Dumi fogja kérni, várj egy ütemet" - hangzott a számtalan utasítás Nagy szájából.

Azonban hiába kezdődött jól a meccs, hiszen Szivós Márton már az első támadásból betalált, majd Varga Dániel is gólt lőtt, a kazahok mindkétszer egyenlítettek, majd fordítottak is a támadásban pontatlanná váló magyar csapat ellen, és az első negyed végén 4-2-re vezettek is.

Varga Dániel csapatkapitányhoz méltó módon irányított Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az eső is elkezdett esni, és az oroszlánbajusz meghúzgálásának tipikus esete állt fent, ugyanis a második játékrész első három percében Varga Dániel, Hárai Balázs és Decker Ádám révén zsinórban három gólt lőtt a magyar válogatot, ezzel fordított (5-4). Majd Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert és Szivós Márton is betalált, ezzel a Benedek-csapat második negyedet 7-1-re megnyerve a nagyszünetre 9-5-re elhúzott.

Mintha megérezték volna a szervezők, hogy a dobokat fogjuk hiányolni, a szünetben megjelent 13 fiatal, mindannyian egy-egy dobbal a nyakukban, és másodpercek alatt remek hangulatot varázsoltak a lelátón.

Szerencsére ez sem hozta meg a kazahok lendületét, viszont nem is vette el Vargáékét, és az utolsó játékrésznek kilencgólos magyar előnnyel (15-6) mentek neki a csapatok. A zárónegyed már csak az ilyenkor szokásos kötelező kör volt, a magyar válogatott 16-7-re győzött, ezzel negyeddöntős. Kedden az elődöntőbe jutásért jóval nehezebb dolga lesz, miután Görögországgal játszik.

A nyolcaddöntők eredményei:
Ausztrália - Németország 8-4 (2-0, 2-2, 1-0, 3-2)
Olaszország - Kína 11-3 (3-1, 3-1, 3-0, 2-1)
Szerbia - Románia 13-5 (2-1, 5-1, 3-1, 3-2)
Görögország - Dél-afrikai Köztársaság 13-5 (3-2, 3-2, 4-0, 3-1)
Montenegró - Kanada 12-4 (2-1, 3-0, 3-3, 4-0)
Horvátország - Új-Zéland 21-4 (6-1, 4-2, 8-0, 3-1)
Spanyolország - Egyesült Államok 10-6 (4-2, 1-2, 2-1, 3-1)

A keddi negyeddöntőben:
MAGYARORSZÁG - Görögország 15.30
Horvátország - Ausztrália 17.00
Montenegró - Szerbia 20.15
Spanyolország - Olaszország 21.45