Vágólapra másolva!
Amíg a gazdasági válság hatására európai topklubok mennek csődbe, addig az MKB Veszprém és a Pick Szeged neves kézilabdázókat igazol le. A Valcea, az Atlético Madrid és a többiek csődje nem rettentette el a magyarokat, akik épp a nehéz időszakot kihasználva zárkóznak fel az élmezőnyhöz.

Komoly átalakuláson megy át az európai kézilabdasport, a gazdasági válság hatására már az elmúlt egy-két évben is voltak változások, de olyan megrendítő csapásokat nem élt át a sportág, mint az idén nyáron.

A nőknél csődbe ment a Bajnokok Ligája-elődöntős román Oltchim Valcea, a férfiaknál nem is nevezett a legrangosabb kupába a bajnok Csehovszkije Medvegyi, a szlovén Cimos Koper megszűnt, majd e hét keddjén a spanyol Atlético Madrid jelentette be, hogy csődbe jutott. A csapat korábban Ciudad Real néven a világ legjobbjának számított, az elmúlt tíz évben hatszor jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, háromszor (2006, 2008, 2009) meg is nyerte sorozatot, kétszer a KEK-ben is felért a csúcsra, ötször volt spanyol bajnok.

Összeomlott az egész világ

"A klub képtelen volt kezelni a gazdasági problémákat, a szponzorok hiánya és a 900 ezer eurós tartozás felhalmozása lehetetlenné tette a túlélést" - írta közleményében a klub, amely köszönetet mondott az Atlético Madrid vezetésének, hogy két éve befogadta az akkor Ciudad Realként csődhöz közeli állapotba került, abból menekülni próbáló csapatot.

"Összeomlott az egész világ" - mondta a Marcának az Atlético edzője, Talant Dusebajev, aki nagyon sajnálja a szurkolókat és játékosokat.

Talant Dusebajev Forrás: MTI/Kovács Anikó

Domingo Diaz Mera elnök áprilisban még úgy tervezte, összejöhet a hárommillió eurós költségvetés, ami kettővel kevesebb lett volna, mint az előző szezonban, de még mindig elég, hogy akár a Bajnokok Ligájában is jól szerepeljenek.

"Sajnálom, hogy nem sikerült megmenteni a csapatot. Én évek óta kiabáltam folyamatosan, hogy baj lesz, nem tudom, mennyit kellett volna még hangoskodnom, hogy ezt valaki meghallja. Az utolsó napig reménykedtem, de be kell látni, az egész országban rossz a gazdasági helyzet" - mondta Dusebajev, aki mindent megpróbált, hogy visszafordítsa a helyzetet, de hiába járta be a világot, még egy olyan tradicionális klub nevére, mint az Atlético Madrid se mozdultak meg a szponzorok. "Körülbelül 1,7 millió euró kellett volna, hogy megmeneküljön a csapat, és tovább fejlődhessen" - tette hozzá. Szerinte az Atlético csődje nagyon rosszul jön a Barcelonának is, hiszen így egyetlen komoly ellenfél sem maradt számára a hazai bajnokságban.

Az Atlético jelenlegi kerete:
Kapusok: Javier Hombrados, Antonio Díez, Magnus Dahl, Adnan Sabanovic
Mezőnyjátékosok: Miguel Sánchez Migallón, Edu Fernández, Jonas Källman, Álvaro Ferrer, Ángel Romero, Julen Aguinagalde, David David, Roberto García Parrondo, Xavier Barachet, Joan Canellas, Mariusz Jurkiewicz, Jakov Gojun, Josep Masachs, Ivano Balic, Kiril Lazarov

Az Atlético visszalépésével a Bajnokok Ligája-csoportbeosztása is csonkává vált, az európai szövetség (EHF) nem is tudott hirtelen reagálni a helyzetre. Elképzelhető, hogy a német Kiel, a lengyel Kielce, a dán Kolding és a francia Dunkerque mellé nemcsak a 4. selejtezőcsoport győztese kerül majd, hanem a szabadkártyás torna (Szeged, Plock, Montpellier, Metalurg) alaphelyzetben EHF-kupás második helyezettje is.

Azt már tudni lehetett, hogy a keret tagjai közül Joan Canellas 2014-től a Hamburgé (így lehet, hogy egy évvel korábban létrejön a frigy), Julen Aguinagaldét rengetegen hívják (többek között az MKB Veszprém is), Ivano Balicot a lengyel Wisla Plock mellett a német Füchse Berlinnel hozták hírbe, míg Jakov Gojun minden bizonnyal a PSG-nél köt ki.

A világ egyik legjobb balkezes átlövőjére, Kiril Lazarovra lesz kereslet Forrás: MTI/EPA/Kiko Huesca

Dusebajevet sem kell félteni, a játékosként olimpiai és világbajnoki aranyat nyerő szakember a Sport1.de portálnak elárulta, már kapott is ajánlatokat, és nem tagadta, hogy a BL-címvédő Hamburg is megkereste. Jól ismerhetik őt Németországban, hiszen annak idején játszott a TuS Nettelstedt (1997-98) és a GWD Minden (1998-2001) csapatában, előbbinél Mocsai Lajos volt az edzője.

Nem kell mindig BL-t nyerni

A két évvel ezelőtti BL-győztes THW Kielnél is akadnak gondok, nem véletlen, hogy februárban Klaus Elwardt ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, a klub nem szeretne a közeljövőben semmilyen pénzügyi kockázatot vállalni. Az együttes megvált legjobbjaitól, a svéd Marcus Ahlm visszavonult, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Thierry Omeyer (Montpellier) és Daniel Narcisse (PSG) mellett távozott Momir Ilic (Veszprém), de lehet, már az idén csatlakozik a magyar bajnokhoz az a Christian Zeitz, aki 2014-től biztosan veszprémi lesz. A legutóbbi évadban 9,5 millió eurós büdzsével rendelkező csapat költségvetése így minden bizonnyal visszaesik 6-7 millióra, ami még mindig kimagasló az európai mezőnyben.

"Nem akarunk részt venni a továbbiakban a fegyverkezési versenyben, a Kielnek nem szükségszerű minden évben Bajnokok Ligáját nyernie. Szeretnénk nemzetközi szinten is versenyképes csapatot, de nem mindenáron" - mondta Klaus Elwardt.

Thierry Omeyer Forrás: AFP/Patrick Stollarz

A Kiel 2011-ben 600 ezer eurós deficittel zárta az évet, 2012-ben pedig a triplázással együtt is (BL-cím, bajnoki arany, német kupagyőzelem) mindössze 25 ezer eurós nyereséget könyvelhetett el.

Válságban törne fel a Veszprém és a Szeged

Míg a legnagyobb csapatok szenvednek, addig az MKB Veszprém és a Pick Szeged (de ide sorolható a Vardar Szkopje női és férficsapata is) próbálja meglovagolni a helyzetet, és komoly igazolásokkal felzárkózni az élmezőnyhöz.

A veszprémiek éves költségvetése 5-6 millió euró lehetett az előző szezonban, ezzel a német bajnokságban is megállta volna a helyét. A 2012-13-as idényben a THW Kiel 9,5 millió euróból gazdálkodhatott, a BL-győztes Hamburg 8,1 millióból, a következő három klub, a Flensburg (5,7 millió), a Rhein-Neckar Löwen (5,2 millió) és a Füchse Berlin (5,2 millió) körülbelül a veszprémi szintet képviselte.

Enric Masip, a Barcelona technikai igazgatója tavaly májusban azt mondta, hogy Nagy majdnem kétszer annyi pénzt kap majd Veszprémben, mint Barcelonában. A Digisport és a Magyar Narancs információja szerint ez azt jelenti, hogy az eddigi havi 25 ezer euró helyett Veszprémben 40-45 ezer eurót keres. (Az EFE egy éve ennél is kecsegtetőbb veszprémi ajánlatról írt, spanyol hírügynökség akkor úgy értesült, hogy a magyar bajnok évi 750 - havi 62,5 - ezer eurót fizetne Nagynak, míg a Barcelona ajánlata évi 400 ezer euróról szólt.)

A Blikk októberben azt írta, Oneto, Chema Rodriguez és Ugalde 20 ezer eurót keres, míg Sulic, Terzic, Alilovic és a legjobb magyarok 15 ezret kapnak havonta. Ha ehhez hozzávesszük az új igazolásokat - Zeitz és Ilic mellett az Ademar León világbajnok irányítója, Carlos Ruesga érkezett -, akkor valószínűleg a költségvetés is nő a következő idényre.

Az Atlético megszűnt, Császár eligazolt Veszprémből Forrás: MTI/EPA/Kiko Huesca

Nagy kérdés, hogy a magyar bajnok meddig bírja tartani a lépést, hiszen a jelenlegi helyzetben a politika is támogatja. Az új klubelnök az a Fonyó Károly, akinek érdekeltségébe tartozik a Fideszhez köthető médiabirodalom, és a klubot több állami cég, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Narancs információja szerint a Szerencsejáték Zrt. is segíti, de utóbbit a klub cáfolta. Emellett élvezi a tao-kedvezménynek köszönhető támogatásokat, ez a klubtól kapott tájékoztatás szerint ez az elmúlt szezonban közel 70 millió forint volt.

Hasonló helyzetben van a Pick Szeged, ahol év elején bejelentették, hogy a spanyol válogatottal 2005-ben világbajnoki aranyat nyert Juan Carlos Pastor lesz az új edző, a munkáját Marko Krivokapic segíti, a keret pedig García Parrondóval, Elizga Niko Mindegíával, Vladimir Vranjessel, illetve Ilyés Ferenccel erősödik.

Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatója az Origónak nem árult el konkrét számokat a költségvetésről, csupán annyit mondott, a világbajnok edző abszolút megfizethető volt, csakúgy, mint a három érkező légiós.

A Világgazdaság egy hónapja azt írta, a Szerencsejáték Zrt. jelentős összeggel támogatta a Pick Szegedet (amelynek tulajdonosa Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója) is: a kézicsapat körülbelül 30 millió forintot kap, ami az összköltségvetés 4-5 százalékát teszi ki. Feltételezhető, hogy az eddigi 1,5-2 millió eurós büdzsé a következő szezonban nagyobb lesz.

Női kézilabdában már most is ott vagyunk Európa csúcsán: a Bajnokok Ligája-győztes Győrnél ennek megfelelően stabil az anyagi helyzet, az ötven kisebb-nagyobb szponzor, illetve a névadó Audi mellett csak a város több mint 100 millió forinttal támogatja a csapatot. Bár hivatalos adat nincs, becslések szerint a klub költségvetése 3 millió euró (kb. 880 millió forint) lehet.

A férfi Bajnokok Ligájában a legjobb esetben is félmillió eurót lehet összegyűjteni, ez az összeg jár annak a csapatnak, amely csoportelsőként jut tovább és végül megnyeri a Final Fourt. A Veszprém az előző szezonban csoportelsőként 80 ezer, a nyolcaddöntős szerepléssel 25 ezer, a negyeddöntővel pedig 40 ezer eurót (összesen 145 ezer eurót) kasszírozott. A Szeged csoportnegyedik helye 50 ezer, a Kielce elleni nyolcaddöntős búcsú 25 ezret (összesen 75 ezer eurót) ért.

Az összegek egyértelműen azt mutatják, hogy a Final Fourba jutás már talán nullszaldóssá teszi egy csapat kupaszereplését, egészen addig viszont a járulékos költségek (játékvezetők, utazások, szállásköltségek) csak veszteséget termelnek.

A Bajnokok Ligája 2012-13-as díjazása:
Csoportgyőztes: 80 ezer euró
Csoportmásodik: 70 ezer euró
Csoportharmadik: 60 ezer euró
Csoportnegyedik: 50 ezer euró
5. és 6. hely: 40-40 ezer euró
Nyolcaddöntő: 25 ezer euró
Negyeddöntő: 40 ezer euró
Final Four-győzelem: 350 ezer euró
BL-2.: 250 ezer euró
BL-3.: 200 ezer euró
BL-4.: 150 ezer euró