Vágólapra másolva!
A Karl Erik Böhn betegsége miatt december 31-ig kézikapitánynak kinevezett Hajdu János szeret álmodni, ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a 2008-as olimpiai negyedik hely után aranyérmet nyert a női csapattal a decemberi, szerbiai világbajnokságon, ahol több fiatalnak is szerepet adna. Tomori Zsuzsát a világ legjobb kézisének tartja, és úgy érzi, muníciót adhat a válogatott játékosok önbizalmának, hogy a Győr az idén Bajnokok Ligáját nyert.

Úgy tűnik, öné az örök tűzoltó szerepe. Ki van ezzel békülve? - kérdezte mások mellett az Origo az 59 éves Hajdu Jánost, aki a Magyar Nemzeti Kézilabda Akadémián a női szakág igazgatója.

Valóban rutinos vagyok ebben, hiszen az elmúlt öt évben kétszer is megbízott kapitány voltam, 2008-ban a nőkkel az olimpián, 2009-ben pedig a férfiakkal a vb-n vettem részt. De nem vagyok boldog, hiszen most Karl Erik Böhn betegsége miatt kértek fel. Azt viszont megtiszteltetésnek tartom, hogy rám gondoltak, hiszen sok olyan edző van Magyarországon, aki ezt a feladatot kitűnően megoldaná, bár lehet, az idő rövidsége miatt többen nem is vállalták volna el. Engem először Böhn segítője, Siti Bea keresett meg, és hirtelen azt hittem, hogy én leszek a segítője, aztán tudatosult csak bennem, hogy fordított lesz a szereposztás.

Elsőre igent mondott?

A családomat, a barátaimat, edzőkollégáimat is megkérdeztem, és nem titok, hogy a csapat néhány tagja is biztatott, hogy nagyon szeretnék, ha én segítenék. Aztán az is meggyőzött, hogy még olyanok is támogattak, akiktől nem is vártam. De végül az döntött, hogy az unokám szeret nézni a televízióban (nevet). Remélem, sikerül megfelelnem az elvárásoknak és elfogadnak a lányok, mert Böhn rendkívül népszerű Magyarországon. Hangsúlyozom, hogy csak átmenetileg vállaltam a feladatot, mert én is nagyon szeretném, hogy a norvég kolléga visszatérjen a válogatott élére.

Mennyire fogja a saját arcára formálni a csapatot?

Nehéz kérdés, mert öreg vagyok már ahhoz, hogy átalakuljak, de Siti Beán keresztül Böhn kétéves tapasztalatát is fel fogjuk használni, hiszen látjuk, hogy az elindult folyamat jó és eredményes, e mentén kell haladni, de a saját módszereimmel és pedagógiámmal. A lányok most egy nagyon jó közösséget alkotnak, az előző megbízatásom során volt egy komoly feladatom, amikor a válogatotton belüli két oldal ellentétét el kellett simítanom. Most erről nincsen szó, így el lehet menni a szakmai irányba. Ami változhat, hogy néhány fiatalt a keret közelébe fogok hozni, hiszen a csapatnak már a riói olimpiára is figyelnie kell.

Hajdu János öt éven belül harmadszor ugrott be a kéziválogatottak kispadjára Forrás: MTI/Földi Imre

Mondana pár nevet?

A balszélső Korsós Dorina és a kapus Szemerey Zsófi Győrből, Veszprémből az irányító Tóth Gabi és a jobbátlövő Planéta Szimonetta, a Fradiból Szekerczés Luca. Aztán, Sirián Szederkét, a Győr beállósát szerintem Heidi Lökéről klónoztak, szenzációsan tehetséges, de említhetném a Fradi Váctól megszerzett játékosát, Mészáros Reát is. Az említettek mindannyian ott lehetnek majd a riói keretben, és ez az én munkám is lesz, ugyanis én fogok velük tovább dolgozni (mint a junior válogatott szövetségi edzője - a szerk.).

2008-ban volt beugróként nehezebb helyzetben, vagy most?

A pekingi nagyon nehéz pedagógiai helyzet volt tele konfliktussal, ismert a kazah és a kínai meccsek utáni reakció (az olimpia előtti két felkészülési meccsen váratlanul kikapott a válogatott – a szerk.), ráadásul sérülések is nehezítették a dolgunkat. Most simának tűnik a dolog, jó a hangulat, nincsen sérült, Tomori a világ legjobb játékosává nőtte ki magát, bár én már Pekingben is bíztam abban, hogy ott azzá válhat, de nem tudtam neki olyan szerepet adni. Görbicz Anita pedig újra a régi. Ami a különbség, hogy most fiatalítást tervezek, akkor pedig öregítettem Pigniczki Krisztina és Ferling Bernadett behívásával, ami aztán nagyon is jól sült el.

Tomori Zsuzsa esetében kinek az érdeme, hogy – az ön szavaival élve – a világ legjobbja lett?

Zsuzsi egy óriási tehetség, nehéz gyerekkora volt, és mostanra érett be. Nagyon sokat tett érte Papp György, amikor a dunaújvárosi elutasítás után magához vette és nevelte, Mocsai Lajos időben kapta el a Vasasnál, és egy jó nagyot lökött rajta, aztán Győrben Konkoly Csaba nagyon sokat segített, sztárcsapatba építette be. A váltás után a Fradiban Elek Gabi új impulzusokat adott neki, szóval végig ment szinte az összes nagy kaliberű edzőn. Most meg majd kap tőlem, már ha ez jó lesz neki (nevet). Nagyon szeretem, a fogadott lányom, és több mint tíz éve folyamatos a kapcsolatunk. Sok a nehézség és az öröm, de nagyon erős a kapcsolatunk.

A Győr idei BL-, illetve a Fradi tavalyi KEK-győzelme adhat egy kis pluszt a győztes mentalitáshoz?

Biztos, hogy komoly muníciót jelent, hiszen a játékosok világklasszisok, az ország ünnepelt sztárjai lettek, és erre építenünk kell.

Nem titkolja fiatalítási szándékát, és neveket is felsorolt Forrás: MTI/Földi Imre

Ha most minden sima, akkor a szurkolók készülhetnek arra, hogy a pekingi negyedik hely is túlszárnyalható?

Én mindig álmodom. Aki edzőként nem álmodik aranyról, az – már bocsánat, de - hülye. Azért élünk, hogy csodát csináljunk, aztán majd meglátjuk, mi a realitás. A csoport kiegyensúlyozott, a kieséses szakaszban pedig akármi lehet. Örülök annak, hogy olimpiai lebonyolításban játszunk, tetszett, amikor Pekingben legyőztük a románokat.

A lányokkal hogyan dolgoztatja fel, hogy a vb-n nem Böhn lesz az edzőjük?

Ezt nekem kell feldolgoznom. Óriási a teher, hiszen ő egy közkedvelt, szeretett ember, aki beteg lett, de eredményes volt a csapattal, így nem lesz piskóta a kapitányságom.

A kapusposzt helyzetével mennyire elégedett?

Az Eb-n mi, szakemberek féltünk attól, hogy esetleg Pálinger Katit nagyon nehéz lesz pótolni, de a statisztikákat nézegetve látható, hogy helytálltak a magyar kapusok. Sőt, Kiss Évának volt egy zseniális mérkőzése Románia ellen. De minden poszton lehet fejlődni.

Mi lesz addig a Nemzeti Kézilabda Akadémia utánpótlásával, amíg ön a felnőttekkel dolgozik?

Mocsai Lajos (az akadémia főigazgatója, a férfi válogatott kapitánya – szerk.) örült a felkérésemnek, azt mondta, el kell vállalnom. Szerencsére az akadémián most nincs csapatom, ahol kell, ott pedig helyettesítenek, ha ütközés lesz, megoldjuk. De jobban is járnak, ha én nem leszek ott (nevet).