Vágólapra másolva!
Bátori Bence pár éve még 118 kilósan vízilabdázott, és bár akkor erősebbnek érezte magát, de azért 90 kilósan sokkal jobb teljesítményre képes. A bajnok Eger 21 éves húzóembere szerint Benedek Tibor válogatottjában nagy a fegyelem, de azért jelen van a humor is, és a kemény felkészülés után a vb-érem megszerzésére is képesnek tartja a megfiatalított csapatot. 

Nyolc, tizenkettő és tizenhat éves voltál, amikor zsinórban három olimpiai aranyat nyert a pólóválogatott, hogyan emlékszel vissza ezekre az időkre?

Amikor Sydneyben olimpiát nyertünk, még nem is pólóztam, mert 2002-ben kezdtem el, a tévén keresztül drukkoltam a sikerért. De amikor 2008-ban is nyertek a srácok, akkor már sok mindenkit ismertem, jobb is volt így nézni az olimpiát, és nagyobb volt az örömöm is a végén. Talán mondanom sem kell, hogy a mi generációnknak ők, az olimpiai bajnokok a példaképei.

Ki volt nálad a number one?

Nem volt konkrét kedvencem, általában azokat szerettem, akik az én posztomon, balszélsőként szerepeltek, úgymint Kásás Tamás, Biros Péter vagy Varga Dénes.

2002-ben Kásásék miatt kezdtél el pólózni?

A motiváció már adott volt, mivel az apukám is pólózott, majd bíró lett. Unalmasnak tartottam a faltól falig úszást, a nagy változást a labda hozta meg.

Ma pedig Bátori Bence a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor játékosa a válogatottnál.

Visszagondolva ez így érdekes, de az én inkább akkor csodálkoztam rá a helyzetemre, amikor elkezdtem a Honvédban játszani, és 2008-2009-ben több olimpiai bajnok is a csapattársam volt.

Eléggé más lett az alkatod, mint pár éve volt, hogy sikerült így megváltozni?

A súlyommal egészen a 2011-es szezon végéig problémáim voltak. Előfordult, hogy ideális volt, de gyakran föl-le ingadozott, mivel nem táplálkoztam profin. A nagy változást az hozta, amikor 2011-ben külön költöztem a szüleimtől, Egerbe szerződtem, és Gerendás Gyuri lett az edzőm. Sokan emlékeztettek a túlsúlyomra, ami engem esztétikailag nem, játék közben viszont zavart. A fogyást magamtól kezdtem el, de egy éve - amióta Fritz Péter dietetikus foglalkozik velünk - tényleg a zsírtól szabadulok. Az étrendem nem monoton, sőt többször eszem naponta, de kevesebbet, és megvannak a kijelölt étkezési időpontok. A mostani súlyomat, a 90-92 kiló környékét már szinte fél éve tartom, ennek nagyon örülök, mert korábban ilyen nem fordult elő.

Bátori Bence régen Forrás: MTI/Kollányi Péter

Mennyi volt a csúcs?

118 volt a legtöbb. Ekkor éppen szünet volt, majd Székely Bulcsúval elkezdtük a felkészülést a junior vb-re, utána rohamosan sokat, majd szépen lassan adtam le a kilókat.

Mi volt a baj, sokat jártál McDonalds'ba?

Nem is az, hogy többet ettem, inkább a minőséggel volt probléma. Nem figyeltem oda semmire, akár este tízkor is ettem olyat, amit nem lenne szabad. Bár az egésznek az a kulcsa, hogy mindent csak mértékkel szabad fogyasztani.

Volt bármi előnye a pólóban annak, amikor 100 felett voltál?

Talán most nem vagyok annyira erős, mint akkor, de úgy érzem, hogy ezt a dinamizmussal, a lábtempóval pótolni tudom. Viszont hamarabb elfáradtam.

Az idei éved nagyon jól sikerült, egy sportoldalon a legjobb ob I-es mezőnyjátékosnak választottak. Ez azt jelenti, hogy már el is érted a képességeid felső határát?

Egyáltalán nem, úgy érzem, hogy még mindenben fejlődnöm kell. Amire nagyon oda kell figyelni, az a védekezés, mert hajlamos vagyok arra, hogy elvigyen a hév a támadásokkal, de az utolsó egy-két szezonban már ezzel sem volt gondom, szépen lassan fejlődött a védekezésem.

A BL-ben viszont nem jöttek össze a dolgok az Egerrel, a későbbi győztes Crvena Zvezda elleni negyeddöntőben 13-6-ra kikaptatok márciusban.

Belgrádban egyáltalán nem éreztem azt, hogy hét góllal jobbak lennének nálunk a szerbek. Azt igen, hogy jobbak, de hogy héttel, azt nem.

A visszavágót aztán ki kellett hagynod.

Igen, az autópályán nekicsapódott egy madár a szélvédőmnek, én pedig félrerántottam a kormányt, és az egyik szalagkorlátról visszapattantam a másikra. A barátnőmnek hál' istennek semmi baja nem lett, én viszont elájultam, nagy volt az ijedtség, de szerencsére ez nem befolyásolta semmiben a pályafutásomat, csak egy meccset, a BL-visszavágót kellett kihagynom. Viszont kíváncsi lennék, a szezon végi, sokkal jobb formánkkal mire mennénk a Zvezda ellen.

Az év elején a Szolnokot és a Szegedet valamivel esélyesebbnek tartották a magyar aranyéremre, akkor gondoltad volna, hogy a döntőben söpréssel lesz bajnok az Eger?

A 3-0-ra nem számítottam - a szezon elején azt sem tudtam, hogy három nyertes meccsig megy a döntő -, de egyébként nem tartottam esélyesebbnek a többieket. Tavaly is döntőt játszottunk, azóta jött Salamon Ferenc és Gór-Nagy Miklós, két igazi csapatember, így bizakodó voltam.

Bátori Bence most Forrás: MTI/Ujváris Sándor

Eger pólófellegvár lett, hiszen a nők is nyertek, volt nagy ünneplés?

Ami az uszodában, majd a Dobó téren történt, az egész életemre kiható élmény volt, rengeteg drukker kijött a térre, mi pedig kiálltunk az erkélyre, szóltunk pár szót a szurkolókhoz, és együtt ünnepeltünk.

De hogy ne legyen minden olyan szép, a döntő másnapján a háromszoros olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán kiborult, mivel csak akkor szóltak neki, hogy nem marasztalják. Mit gondolsz erről?

Nagyon sajnálom, hogy elmegy, mert nagyon szerettem vele játszani, és hozzánk, fiatalokhoz mindig volt egy-két jó szava. Sajnálom, hogy jövőre már nem leszünk csapattársak.

Az egri átigazolásod előtt nem tartottál a csapat edzőjétől, a sokszor látványosan balhézó Gerendás Györgytől?

Valamilyen szinten minden edzőnek vannak kiborulásai, nála ez így jön ki. De ez egyáltalán nem zavart, mert hallottam, hogy nagyon szereti a fiatalokat. Nagyon jól érzem magam nála, sokat tanultam tőle, neki is köszönhetően az utolsó két évben látványosan fejlődött a játékom. Szeretem, mint edzőt.

És milyen a hangulat Benedek Tibornál a válogatottban?

Nagyon nagy a fegyelem, de jelen van humor is. Úgy érzem, minden adott ahhoz, hogy egy jó felkészüléssel sikeresek legyünk a jövő héten kezdődő oroszországi Világligában, majd akár érmet is szerezhetünk a barcelonai vb-n. Nagyon készülünk, sokat videózunk, amolyan alapozós időszak a mostani. Sokat úszunk, reggel fél 9-től 13-ig tart az első edzés, majd 18-tól 21-ig a második. Húzós, de bírjuk.

Benedek Tibor: Húzóember lett Bencéből

Benedek Tibor szerdán jelölte ki a Világliga oroszországi Szuperdöntőjére utazó 13 fős keretet, amelyben helyet kapott Bátori Bence is. "Már a csapattagsága is igazolja, hogy fontos játékosnak tartom. Több ember is harcolt azért a posztért, amit ő megkapott, csak rajta múlik, hogyan tud majd élni a lehetőségével" - értékelte az Origo kérésére a 21 éves játékost a pólókapitány.


Hozzátette, Bátori a korábbi válogatott meccsein végig jó teljesítményt nyújtott, és látszik rajta, hogy az elmúlt években sokat változott a mentalitása. "Ennek a része, hogy sokat fogyott, méghozzá úgy, hogy az izom-zsír aránya megfelelő maradt, tehát nem az izmaiból, hanem a zsírszázalékából veszített. Nagyon jól játszott a bajnoki döntőben, de neki is van még sok fejlődnivalója, amit akkor lehetett látni, amikor az Eger BL-meccset játszott a Zvezdával."


A kapitány szerint egyértelművé vált, hogy Bátori a klubjában húzóember lett, de ez egyébként is alapkövetelmény a válogatottba vágyók számára. "Ezt külön kértem a fiataloktól, hogy ne a kiöregedő félben lévő olimpiai bajnokok legyenek a klubok húzóemberei, hanem azok, akik lehetőséget kapnak a válogatottban. Ez Bencére abszolút jellemző volt."