Vágólapra másolva!
Nem a Győr női és a Veszprém férficsapatát akarta utánozni a Pick Szeged azzal, hogy spanyol edzőt és játékosokat igazolt, állítja Mezei Richárd, a férfikézilabda-csapat egyik vezetője. Csányi Sándor, a csapat tulajdonosa mindenben az első szeretne lenni, de a BL-szerepléshez szerencse is kellene: ha el is indulhat a selejtezőben az örök magyar ezüstérmes, lehet, hogy egyből összefut a címvédő Hamburggal.

A Spanyolországot is sújtó gazdasági válság a sportban is éreztette a hatását, ezt elsősorban az ország kézilabdázása érezte meg. Az addig bombaerős férfi- (Asobal) és női ligából (División de Honor) is elkezdtek kiáramlani a legjobb edzők és játékosok. Így került a Győri Audi ETO élére Ambros Martín, így lett a lengyel Orlen Wisla Plock szakmai munkájának irányítója az új spanyol férfikézi-kapitány, Manolo Cadenas, és így erősíthetett spanyolokkal az MKB Veszprém bajnokcsapata is.

Egy évvel ezelőtt a veszprémiek Antonio Carlos Ortegát választották edzőnek, akivel együtt érkezett a tizenkét év után hazatérő Nagy László, valamint Chema Rodriguez, Marco Oneto és Cristian Ugalde. Megváltozott a szerkezet, a taktika, és a csapat majdnem a Final Fourba jutott a Bajnokok Ligájában.

Világbajnok edző a kispadon

A Pick Szeged hasonló utat kíván bejárni, ezt már a januári nagy bejelentéskor tudni lehetett. A bajnoki ezüstérmes megegyezett Juan Carlos Pastorral, aki 2005-ben világbajnoki aranyéremre vezette a spanyol férfiválogatottat, és aki azt mondta, remek ajánlatot kapott, amit nem hagyhatott ki.

Juan Carlos Pastor Forrás: AFP/Philippe Desmazes

"Alig várom, hogy elkezdhessem a munkát Szegeden. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen új csapatot kell építeni, amelyben mindenkinek meglesz a feladata. Ehhez időt kérünk, mert elég bonyolult az a filozófia, amit képviselek. De mivel remek játékosokat szerződtettünk, biztos vagyok benne, hogy beilleszkednek majd az általam tervezett rendszerbe, és a szezon második felére csúcsformába kerülünk" - mondta Pastor.

Juan Carlos Pastor 1968. május 18-án született Valladolidban, ahol 1995 óta, azaz tizennyolc éve dolgozott. 2004 és 2008 között a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, irányításával a csapat 2005-ben világbajnok, 2006-ban Európa-bajnoki ezüstérmes, 2008-ban olimpiai bronzérmes lett. A Valladoliddal 2009-ben KEK-et nyert, de kétszer a spanyol kupában (2005, 2006) és egyszer a Copa Asobalban is (2003) győzelemre vezette klubcsapatát.

A keretből távozik Antonio Pribanic, Buday Dániel, Nagy Norbert és Rajko Prodanovic, helyükre a spanyol jobbszélső, García Parrondo és az irányító Elizga Niko Mindegía, a bosnyák beállós, Vladimir Vranjes, illetve Ilyés Ferenc érkezett.

Egy jól csengő név Európában

Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatója az Origónak azt mondta, nem azért váltottak, mert utánozni akarták a Győr női vagy a Veszprém férficsapatát.

"Tudtuk, hogy lejár Skaliczki László szerződése, és hallottuk, hogy a Valladolidnál problémák vannak. Felvettük a kapcsolatot Juan Carlos Pastorral, és az elképzeléseink már az első megbeszéléseken találkoztak egymással" - mondta az egykori válogatott beállós, aki szerint, amint a példa mutatja, egy ilyen neves szakember is elcsábítható, igaz, nem mindegy, milyen csapat hívja.

"A Pick Szegednek jól csengő neve van Európában, ami vonzó lehetett Pastornak. 2+2 éves szerződést kötöttünk vele, egy hosszú távú építkezésbe fogtunk, ezért nem véletlen, hogy türelmet kért, hiszen ő más játékrendszerben gondolkodik, amit még be kell gyakorolni."

Ilyés (b.) veszprémi és lengyelországi kitérővel tér vissza Szegedre, Pribanic távozik Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Szeged célja ugyanaz, mint az elmúlt években mindig: bajnoki és Magyar Kupa-döntőt szeretne vívni, és a nemzetközi szinten minél messzebbre akar jutni. Hogy melyik kupában, az még nem százszázalékos, a 2013-14-es idényre ugyanis csupán a bajnok indulhat a BL-ben.

"Megpályáztuk az egyik szabadkártyás helyet, és úgy gondolom, jól lobbiztunk, mert úgy tűnik, ott lehetünk a selejtezőn" - mondta Mezei, aki megerősítette, hogy az Európai Kézilabda Szövetség egyelőre nem engedte, hogy a vasárnap Bajnokok Ligáját nyert Hamburg alanyi jogon induljon a főtáblán, így lehet, hogy a címvédőnek is selejteznie kell. Márpedig ez alaposan megnehezítheti a Szeged dolgát, hiszen a négy szabadkártyás csapat közül csak egy juthat tovább a selejtezőből.

Az igazolások alapján vélhetően sokat javult a klub anyagi helyzete, Mezei azonban nem árult el konkrét számokat, annyit mondott, hogy ahhoz képest, hogy Pastor világbajnok edző, abszolút megfizethető volt, csakúgy, mint a három érkező légiós.

Csányi elvárja a jó eredményt

A büdzsé nagy részét a névszponzor állja, és ahogy Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatótanácsának elnöke a Délmagyarországnak elmondta, a csapat tulajdonosa, Csányi Sándor nagy figyelmet szentel a csapatnak, és olyan típusú ember, aki mindenben az első szeretne lenni, márpedig a Szeged rendszeresen a második helyre szorul a Veszprém mögött (2002 óta mindig ott volt a bajnoki döntőben, de csak 2007-ben sikerült aranyérmet nyernie).

"Szigorú vezető, aki elvárja a jó eredményt. Számára fontos, hogy fejlődjön az utánpótlás, ezért örömmel értesült arról, hogy az idei szezonban három korosztályban is bajnokságot nyert a Pick Szeged, és a junioregyüttes feljutott az NB I/B-be. Az is a filozófiája, hogy az ő csapata elsősorban minőségi magyar játékosokból álljon, nem szeretné, hogyha zsoldosokkal lenne tele. Büszkék lehetünk arra, hogy a most visszaigazoló Ilyéssel együtt hét magyar válogatott játékosa van a Picknek, így kimondhatjuk, hogy a csapatunk adja a nemzeti együttes gerincét."

A világ legjobb kézilabdacsapatainak költségvetése 7-8 millió euró lehet, ebbe a kategóriába tartozik a német Kiel és Hamburg, a spanyol a Barcelona, illetve a francia PSG együttese. A következő kategóriát képviseli a Flensburg, a Rhein-Neckar Löwen, a spanyol Atlético Madrid, a lengyel Kielce és az MKB Veszprém, a keretek alapján a büdzsé itt 4-6 millió euró lehet. A nőknél az előző szezonban az Oltchim Valceáról lehetett tudni, hogy 3,5 millió euróból gazdálkodik, a Győri Audi ETO 2-3 millió euróból épített Bajnokok Ligája-győztes csapatot.


Krivokapic mintha hazament volna

Pastor segítője a magyarul, szerbül és spanyolul jól beszélő Marko Krivokapic lett, aki 2008-tól egészen mostanáig Valladolidban kézilabdázott, azaz öt éve ismeri az új edzőt.

"Márciusban került szóba az én szegedi szerepvállalásom" - mondta az Origónak. "Miután Pastor aláírt, megkérdezte: Marco, ugye szeretnél jönni? Végiggondoltam, és igent mondtam, mert ez egy nagy lehetőség, és jó érzés, hogy egy ilyen edző hisz bennem. Szeged olyan, mintha hazajöttem volna, a szülővárosom, Zenta mindössze egyórás autóútra van."

Krivokapic - akinek öccse, a magyar válogatott jobbátlövő Milorad 2005 és 2010 között öt szezonon keresztül erősítette a szegedieket, nyert bajnoki aranyat (2007) és két magyar Kupát (2006, 2008) is - ambiciózus edzőként jellemezte Pastort. "Szeret nagy célokat kitűzni maga elé, elsősorban taktikai felkészültségben nagyszerű. Húsz éve edző, megvan hozzá a kellő tapasztalata."

Roberto Garcia Parrondo Forrás: AFP/Franck Fife

Az új igazolásokról közösen döntöttek, miután látták a Szeged Bajnokok Ligája-mérkőzéseit és a Veszprém elleni bajnoki döntőt. "Ismerem a játékosokat, tudom, kitől mire lehet számítani. Így is döntöttük el, kire tartunk igényt. A döntést Pastor hozta meg, de kikérte a véleményemet, hiszen egy csapat vagyunk már."

Érdeklődésünkre elárulta, hogy három-négy éve már tárgyalt a Szegeddel, de akkor nem jött össze a szerződés. Tudja, hogy öccsének a klubja, a Cimos Koper anyagi gondokkal küzd, de nem merült fel Milorad leigazolása. "Amikor kiderült, hogy gondok vannak a klubnál, akkor a mi keretünk már összeállt, úgyhogy erről nem tudok többet mondani."