Vágólapra másolva!
A Szeged játékosaként a második legjobb góllövő a magyar bajnokságban, bíróként meccseket vezet, tagja a magyar szövetség elnökségének, nyártól bekerülhet a vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) pólós bizottságába, amely a vízilabda jövőjéért is felel. Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok center közel 38 évesen is megmutatja a fiataloknak, hogyan kell gólt dobni, sportvezetőként pedig azért harcol, hogy a vízilabda életképes legyen.

Ha megnézzük, mennyi pólós munkája van, akkor talán ön az, aki a legtöbbet teheti a magyar vízilabdáért. Van fontossági sorrend a posztok között?

Előbb aktív játékos vagyok, utána a magyar pólószövetség elnökségi tagja, akit most a FINA pólóbizottságába is beajánlottak. Utóbbihoz kellett a bírói múlt, így amikor az időm az aktív játék mellett engedte, meccseket is vezettem.

Játékosként van még jövője? Közel 38 évesen 29 góllal - a 31 gólos Alex Giorgetti mögött - második volt a góllövőlistán az alapszakaszban, azaz nincs rossz formában.

Úgy képzelem, ha tovább játszom, akkor Szegeden teszem, de az is lehet, hogy már nem pólózom többet. Ez attól is függ, hogy a Szeged hogyan képzeli el a jövőjét, a szponzor ugyanis a bajnoki döntőhöz kötötte a folytatást, és már évek óta, lassan egy évtizede stabil hátteret biztosít. Egy év még bennem lehet.

A döntőbe jutásra megvolt az esélyük, legalábbis a Szeged az alapszakaszban verhetetlen volt. Az elődöntőben viszont kétszer is kikaptak a Szolnoktól, így kiestek, ez tényleg végzetes lehet a klubnak?

Komoly tervekkel kezdtük el az évet, a cél a döntőbe jutás volt, és nem csak az alapszakasz-győzelem miatt voltunk optimisták, hiszen ott tavaly is a második helyen végeztünk. A Szolnok sokkal jobban játszott, mégsem az ellenfél győzött le minket, hanem mi vertük meg magunkat, olyan hibákat követtünk el, hogy rossz a szánk íze a vereség miatt. Az alapszakaszban két meccsen kaptunk annyi gólt, mint az elődöntőben egyen, tehát magunkban kell keresni a hibát.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Sportvezetői pályára készül

A válogatottból már a 2008-as pekingi olimpia után visszavonult, azóta egyszer sem merült fel a visszatérése?

Nem gondoltam rá, bár a nevem mindig ott volt, és jólesett, hogy mondták, ha ott lennék, más lenne a csapat. De én ezzel nem értek egyet, mert a centerposzton Kis Gábor, Hárai Balázs és Steinmetz Ádám bőségesen megütik a nemzetközi mércét.

A bíráskodással szeretne még foglalkozni?

Ha beválasztanak a FINA-ba, az már a bíráskodás feletti pozíció lenne, onnantól nem vezetnék meccseket. A tagok ellenőrként ülnek a pálya szélén, ami magasabb lépcsőfok.

Milyen célokkal csatlakozna a FINA-hoz?

Mivel ez a fórum dönt a póló szabályairól, így a részese leszek a módosításoknak, de mint aktív résztvevő csak négy év múlva jöhetek szóba. A magyar pólónak addig is iránymutatónak kell lennie, és ezt aktívan kell képviselnem.

A vízilabda jövőjéért is ez a bizottság felel. Elégedett a jelennel?

Úgy érzem, sokat kell tenni a pólóért, hogy életképes legyen a többi labdasporthoz képest. Sajnos nagyon nagy a különbség, láthatjuk, hogy hány néző van egy-egy pólómeccsen, és hogy mennyit ér egy tv-közvetítés. A pólótársadalomnak meg kell találnia azt a helyet, ahol a vízilabdát elérhetővé tudja tenni mind élőben, mind a képernyőkön keresztül, hogy üzleti szempontból is értékes legyen, szponzorokat tudjon hozni. Vannak támogatók, de a marketingértéket tekintve keveset ér a póló. Tudomásul kell venni, hogy nem tudunk versenyezni a focival, a kézivel, a kosárral, és ha tévében egy időben van egy pólómeccs egy másik csapatsport mérkőzésével, nem a vízilabdát választják az emberek. Sokan mondják, hogy milyen látványos is lenne a nyári póló, ezen tényleg érdemes elgondolkodni, de a megvalósítása nem kétperces munka.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Játékosként még ma is kiemelkedő

A nyári pólót már évek óta emlegetik a magyar szakemberek, ha mindenki ennyire egyetért, miért nem nyáron rendezik a magyar bajnokságot?

Be lehetne vezetni, de ördögi a kör: a nyári bajnokság létrehozása a válogatott rovására menne, mivel a világversenyeket is nyár közepén rendezik. A bajnokság így a válogatott felkészülésétől venné el az időt, ezért ennek jelen pillanatban nincs sok realitása. Ha meglépjük, tudomásul kell venni, hogy - az eddig két-három hónap helyett - csak két hét jut a felkészülésre, és akkor nagy teher kerülne a kapitány vállára. Vagy azt is mondhatjuk, hogy lekerülne, mert mondhatná, csak rövid idő volt a felkészülésre.

FINA-tagként akár ön is lobbizhat majd a nyári pólóért.

Igen, hiszen ha felülről jönne egy ilyen elképzelés, hamarabb megtörténhetne a változás. Mivel ez csak a lebonyolítást érintené, és nem a szabályokat, nem is kellene újabb négy évet várni rá.

A nyári bajnokság tényleg sokat segítene?

Ha megnézzük, nyáron mennyien vannak a medence partján, annak alapján rögtön háromszor annyian néznének egy meccset.

Már idén is lesznek szabályváltozások, például hosszabbítás helyett rögtön jönnek a büntetők, azért, hogy - önt idézve - "ne döntse el egy esetleges bírói ítélet egy nagy tétre menő meccs végkimenetelét". Ez úgy hangzik, mintha a FINA nem bízna a saját játékvezetőiben.

Lehet, hogy így van, de az emberi tényezőt nem lehet kiküszöbölni. Azt mondom, ha jön a kétszer háromperces ráadás, és ott eldől egy mérkőzés, a vesztes fél mindig elégedetlen lesz.

Ez így van minden sportágban, például a fociban is.

Igen, de míg a fociban a rendes játékidőt megtoldják a 90 perchez képest egyharmadnyi idővel, addig a pólóban ez csak az addigi 32 perces meccs ötöde, azaz hat perc. Ráadásul a fociban nem lehet annyira beleszólni az eredmény alakulásába, mint a pólóban, ahol egy emberelőny megítélése eldönthet mindent. Lesz még idén egy centereket érintő változás (a labda nélküli kiállításnál a center nem dobhat egyből kapura - a szerk.), és kettőről négyre nő az időkérések száma, de ez említésre sem méltó.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A Sportcsillagok Gálaestjén

Ön mit változtatna?

Mondják, hogy a kisebb labda, a kevesebb játékos és a kisebb medence jót tenne a sportágnak, de én csak az utóbbit emelném ki. A kisebb medence tényleg felgyorsítaná a játékot, a pálya középső részén támadásonként három-négy másodperc kiesne, ami negyedenként 16 támadással számolva 64x4 másodperccel, azaz mintegy négy perccel több tiszta játékidőt jelentene. Akciódúsabbá válna a sportág.

A Faragó Tamás-féle reformtornához mit szólt?

Régen, 1995-ben egy junior vb-n, azaz egy hivatalos FINA-rendezvényen már kipróbálták, milyen lenne a póló kisebb pályával, kisebb labdával, kevesebb játékossal, de ezek szerint egyik ötlet sem talált támogatásra. Mint mondtam, a kisebb pályán érdemes elgondolkodni, de a víz miatt a póló nem annyira dinamikus, mint a többi csapatsport, ezért az eggyel kevesebb játékos annyira leszűkítené a taktikai repertoárt, hogy megszűnne a vízilabda lényege. Lenne egy jó center és két lövő, de minimális lenne a taktikai lehetőség. A több gól ellenére unalmas lenne a játék.

Hogy érzi, jó döntés volt Kemény Dénes elnökké, illetve Benedek Tibor kapitánnyá választása?

Dénes bizonyította a kapitánysága alatt, hogy mennyire elkötelezett a póló iránt, így olyan kapcsolatrendszert épített fel, amely a jelenlegi ínséges időkben jól jöhet. Benedek Tibor kinevezése abszolút jó döntés, hiszen ha egy ilyen játékosmúlttal rendelkező pólósnak edzői ambíciói vannak, azt támogatni kell. Hogy tényleg jó választás volt-e, azt az idő eldönti.

Mit gondol a válogatott weboldalának a megszűnéséről?

Népszerű oldal volt, igazából erről nem kellene nyilatkoznom, mert a szövetség vezetésének a döntése volt. De kiemelném, hogy a vlv.hu szerkesztője, Stuber Sándor fantasztikusan dolgozott, és remélem, a munkája valamilyen formában tovább fog élni.

Hogy látja, a londoni kisklás után folytatódhat a magyar férfiválogatott sikersorozata?

Londonban láthattuk, hogy sokszor csak egy-egy helyzeten múlik a siker, a csapatban benne volt a sokkal jobb eredmény. Optimista vagyok, többek közt azért, mert a mostani válogatott idegenben is le tudta győzni az olimpiai döntős olaszokat. Új csapatok formálódnak, nem láttuk még őket, de a magyar válogatott mindig éremesélyes.