Vágólapra másolva!
A kosaras Jason Collins vallomása révén először fordult elő az észak-amerikai profi ligák történetében, hogy egy aktív játékos nyilvánosan felvállalta homoszexualitását.

"Azt kívántam, bárcsak lett volna egy másik gyerek az osztályban, aki felemeli a kezét, és azt mondja, 'más vagyok'. Senki sem vállalta, ezért én emeltem fel a kezem" - nyilatkozta hétfőn a 34 éves center, aki 2001 óta szerepel az NBA-ben, és első szezonjában mindjárt döntőt játszhatott a Los Angeles Lakersszel szemben elbukott New Jersey Nets-cel.

Collins összesen hat NBA-csapatnál szerepelt, legutóbb a Washington Wizardsot erősítette, szerződése azonban lejárt. A játékos hozzátette, mindenképpen folytatni szeretné pályafutását.

"Jason nagy tiszteletnek örvendő játékos a társai körében, büszkék vagyunk rá, hogy felvállalta a vezető szerepét ebben a fontos kérdésben" - nyilatkozta David Stern, az NBA első embere.

Az Egyesült Államok sportvilágában - szemben a hétköznapi élettel - a homoszexuális játékosok elfogadása állandó vitatéma, legutóbb a profi futballigában (NFL) kavart nagy port, hogy a nagydöntő (Super Bowl) előtt Chris Culliver, a San Fransisco 49ers egyik védője úgy nyilatkozott, nem akar meleg játékosokat látni az öltözőben.