Vágólapra másolva!
Csoportrangadóra készül a magyar férfikézilabda-válogatott, amely két győztes Európa-bajnoki selejtező után három nap alatt kétszer is megmérkőzik a horvátokkal. A továbbjutás nem kérdéses, így a csatának elsősorban presztízsértéke lesz, főleg azért, mert az utóbbi egymás elleni mérkőzéseken rendszerint nagy verést kaptunk.

A tavalyi olimpián előbb a csoportmérkőzésen 26-19-re, majd a bronzmeccsen 33-26-ra kaptunk ki, de a januári, spanyolországi világbajnokságon se sikerült talpra állni, akkor a horvátok 30-21-re győztek. Utoljára egy 2008-as Eb-selejtezőn sikerült győzni (30-28) éppen Veszprémben, azóta egy 24-24-es döntetlenre voltunk csupán jók a tavalyi, szerbiai Eb-középdöntőben.

Eddig harminc mérkőzést játszottunk egymás ellen, nyolcszor nyertünk és öt döntetlen mellett tizenhétszer kikaptunk.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nagy László és Domagoj Duvnjak

Az ellenfél keretében nincs ott a mellőzött Balic, illetve a Kielce két sérült szélsője, Cupic és Strlek, míg a magyar válogatottból Lékai és Krivokapics hiányzik ujjsérülés miatt, Gulyás Péter, Iváncsik Tamás és Iváncsik Gergő pihenőt tart a válogatottban, de Putics Barna sem teljesen egészséges.

Visszatér viszont Ilyés Ferenc, illetve a balszélső Törő Szabolcs, míg a gyöngyösi jobbszélső, Szalafai Gábor most mutatkozhat be a legjobbak között. "Veszprémben mindig borzasztó játszani. A város híres kézilabdájáról, a szurkolók értik a játékot, a csarnoknak félelmetes az akusztikája. Remélem, Zágrábban is megteremtik ugyanezt a hangulatot a mi szurkolóink. A magyarok játéka a klasszikus hatosfalas védekezésre épül, támadásban Nagy László és Császár Gábor jelentheti a legnagyobb veszélyt. De nyernünk kell idegenben is, amivel biztosíthatjuk helyünket az Eb mezőnyében" - idézte a Kezi.hu a horvát jobbszélsőt, Zlatko Horvatot.

Két szoros csatát vár a veszprémiek egykori játékosa, a jelenlegi horvát szövetségi kapitány, Slavko Goluza is. "Jó csapat ellen játszunk, és elég bizonytalan megjósolni a mérkőzések végkimenetelét. Veszprémben pokoli hangulat vár ránk, de ha sikerül megállítanunk Nagy Lászlót, akkor lehet esélyünk."

Forrás: MTI/Beliczay László

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint Veszprémben a magyar csapat képes lehet hatvan percen keresztül olyan dinamikusan kézilabdázni, hogy nyerjen.

A mérkőzést csütörtök este 20.30-kor kezdődik, a Sportklub élőben közvetíti.

A csoport másik mérkőzésén:
Lettország - Szlovákia 28-24 (14-9)

A 4. csoport állása:
1. Magyarország 4 (60-49)
2. Horvátország 4 (55-44)
3. Lettország 2
4. Szlovákia 0

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Tatai Péter (Szeged), Pallag Péter (Csurgó)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya), Szalafai Gábor (Gyöngyös)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Mocsai Tamás (Hannover, német), Nagy László (Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Lele Ákos (Tatabánya), Nagy Kornél (Dunkerque, francia)
Beállósok: Zubai Szabolcs (Szeged), Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Wisla Plock, lengyel), Putics Barna (Gummersbach, német)
Balszélsők: Törő Szabolcs (Tatabánya), Vadkerti Attila (Szeged)

A horvát válogatott kerete:
Kapusok: Mirko Alilovic (Veszprém), Mate Sunjic (NEXE Nasice)
Mezőnyjátékosok: Damir Bicanic (Chambéry, francia), Denis Buntic (Kielce), Domagoj Duvnjak (Hamburg, német), Jakov Gojun (Atletico, spanyol), Zlatko Horvat (Zagreb), Marko Kopljar (PSG, francia), Blazenko Lackovic (Hamburg, német), Jerko Matulic (Zagreb), Zeljko Musa (Kielce, lengyel), Ivan Nincevic (Berlin, német), Nikola Spelic (Maribor, szlovén), Lovro Sprem (Zagreb), Igor Vori (Hamburg, német), Drago Vukovic (Nettelstedt, német).


Fáradtan készül a magyar férfikézi-válogatotthttp://www.origo.hu/sport/kezilabda/20130328-faradtan-keszul-a-magyar-ferfikezivalogatott.htmlCsurgói kapus és gyöngyösi szélső a férfikézi-keretbenhttp://www.origo.hu/sport/kezilabda/20130321-csurgoi-kapus-es-gyongyosi-szelso-a-ferfikezikeretben.html