Vágólapra másolva!
Az elmúlt nyolc évben mindössze háromszor játszott Dániával a magyar férfikézilabda-válogatott, és ugyan kétszer kikapott, mindig szoros csatát vívott. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint ha sikerül megakadályozni a gyors indításokat, lehet esélyünk a világbajnoki negyeddöntőben. A dánok Nagy Lászlóra és Császár Gáborra figyelnek, kapusposzton eddig a Mikler, Tatai páros a jobb.

Elsőre brutális ellenfélnek tűnik a dán válogatott, végiggondolva a lehetséges ellenfeleket, talán csak az orosz-szlovén csata bármelyik csapata helyére tudnánk elképzelni a magyar férfikézilabda-válogatottat a spanyolországi világbajnokság negyeddöntőjében. Viszont ha választani kellene, hogy a spanyol, horvát, francia, dán négyesből melyik ellen játsszunk, akkor minden bizonnyal az északiakra szavaznánk.

Pedig a legutóbbi világbajnokság döntőse (2011-ben Malmőben csak hosszabbításban kapott ki a franciáktól 37-35-re) tavaly Európa-bajnoki aranyat nyert, ezen a vébén pedig még nem hibázott. Katart és Chilét alaposan elagyabugyálta, Oroszországot 31-27-re, nagy mumusunkat, Izlandot pedig 36-28-ra győzte le, és a macedónok elleni csoportmérkőzésen már az is belefért a 33-30-as sikerbe, hogy a kulcsjátékosok pihenjenek. A legjobb afrikai együttes, Tunézia 30-23-as legyőzése is inkább erődemonstráció volt, amely bizonyította, Ulrik Wilbek válogatottja éremért, a legfényesebbért érkezett a vébére.

A nagy stratéga, Mocsai Lajos számára nem ismeretlen a helyzet, Londonban az erősebb Izland ellen kellett olyan taktikát kidolgozni, ami sikerre vezetett. "A világ egyik legjobb csapata a dán, nem mi vagyunk a negyeddöntő esélyesei. Elsősorban az indításaikat kell majd megakadályozni. Annyira gyorsan játszanak, hogy eddig minden ellenfelüket bele tudták kényszeríteni abba, hogy többet hibázzanak náluk. Az olimpián rendkívül szoros meccset játszottunk az Európa-bajnok ellen, esélyünk is volt a döntetlenre, végül csak az utolsó fél percben tudták bebiztosítani a győzelmüket. Ebből építkezünk" - idézte a Kezi.hu szakportál a szövetségi kapitányt.

Forrás: MTI/Beliczay László
Mocsai Lajos remélhetőleg most is kitalálta a győztes taktikát

Nagy László úgy vélte, a dánok ellen akkor van esély, ha keveset hibáznak és kevés labdát adnak el. Intő példával már a csoportmérkőzések is szolgáltak, két vereségünket ilyen kapitális hibák miatt szenvedtük el a gyorslábú spanyolok és horvátok ellen. Ulrik Wilbek szintén a sebességre hívta fel a figyelmet. "A magyarok ellen az lesz a döntő, tudunk-e megfelelő tempót diktálni vagy sem. De kíváncsi leszek ellenfelünkre. Van néhány nagyon jó játékos, akik kiválóan kézilabdáztak az olimpián, a világbajnokságon viszont eddig nem azt nyújtották, amire valójában képesek. Nagy kérdés, ellenünk mit nyújtanak."

A szakvezető két játékos fontosságáról beszélt. "Nagy László olyan klasszis, aki elöl és hátul is kulcsszerpet tölt be. Miatta működik olyan jól a hatosfalas védekezés, hihetetlenül sok energiát tud mozgósítani. Császár Gábor (akit a dán sajtó egyszerűen Gabor Zsabor névvel illet - a szerk.) a másik gólerős játékos, ő kivételes képességgel tudja kihasználni a védelem pillanatnyi kihagyásait, akkor robbant igazán."

A dán szaksajtó attól tart, hogy nagy átlövők ezúttal csődöt mondanak, a Nagy László, Schuch Timuzsin védő kettős ugyanis olyan kiválóan blokkol, hogy nem lehet őket könnyedén átlőni. Az ellenfélnél nem véletlenül hívta fel a figyelmet Mocsai Lajos a kontrajátékra, Dánia eddig 66 ilyen támadásból 52 gólt lőtt, a 79 százalékos helyzetkihasználás egészen kiváló. Az pedig szinte hihetetlen, hogy a megítélt 22 büntetőből egyet sem hagytak ki (mi már nyolcat), Anders Eggert tizenkilenc, Hans Lindberg pedig három hetest értékesített.

Eggert 38, Lindberg 24 gólnál jár, a két balátlövő, Nikolaj Markussen és Henrik Möllgaard 22-22 találatnál jár, míg a 2011-ben a világ legjobbjának választott Mikkel Hansen 17-szer volt eredményes. A kapuban Nicklas Landin 37, Jannick Green 33 százalékkal teljesített eddig, a magyar kapusok ennél jobb mérleggel bírnak: Tatai Péter 47, Mikler Roland 38 százaléknál jár.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic
Eggertre és Hansenre különösen kell figyelni

Eddig harmincszor meccselt egymással a két csapat, a tizennyolc magyar győzelem és tíz dán siker mellett két döntetlen is született. Amióta Dánia meghatározónak számít a férfimezőnyben, azóta mindössze három meccsünk volt, a 2007-es vb-nyitány örökre emlékezetes marad, hiszen hat élve csodálatos hajrával, Puljezevics Nenad bravúros védéseivel sikerült 30-29-re nyerni. A 2006-os Eb-n viszont 29-25-re kikaptunk, de nem jártunk sikerrel a londoni olimpián sem, ott 27-25 lett a vége Dánia javára.

Az eredmények viszont mutatják, a szoros meccs ezúttal is garantált lehet. A magyar csapatra mindig is jellemző volt, hogy az aktuális világversenyen egyszer biztosan kimagaslóan játszott, reméljük, ezt a lehetőséget nem a lengyelek elleni nyolcgólos sikernél merítette ki. A mérkőzést a Sport 1 TV és az [origo] élőben közvetíti.

A negyeddöntők programja:
18.15: Oroszország - Szlovénia
19.00: Spanyolország - Németország
20.45: Dánia - Magyarország
21.30: Franciaország - Horvátország