Vágólapra másolva!
Hat éve világbajnoki ezüstérmet, 2009-ben vb-bronzét nyert a magyar férfikézilabda-válogatott hétfői világbajnoki ellenfele, a lengyel csapat, amely ezt követően olyan mélyrepülésbe kezdett, hogy az olimpiára se jutott ki. Megbukott az egykor imádott sikerkapitány, Bogdan Wenta, aki állítólag Guardiolából Mourinhóba ment át. Az új szövetségi kapitánnyal, Michael Bieglerrel azonban ismét a korábbi világklasszis formáját idézi a lengyel csapat, amely ellen borzasztóan nehéz dolga lesz a nyolcaddöntőben a magyar válogatottnak.

Mégis játszhat Császár a vb-nyolcaddöntőben

A Sport.pl portál a 38 éves, válogatottságtól már visszavonult Arthur Siódmiakot kérte meg, elemezze a lengyel kézilabda utolsó néhány évét. A TuS Nettelstedt-Lübbecke veterán játékosa azt mondta, a lengyel válogatott utolsó aranykora egyértelműen Bogdan Wenta szövetségi kapitánynak volt köszönhető, csakúgy, mint a hanyatlás. "Az a szörnyű, hogy volt egy vb-ezüstérmes és egy vb-bronzérmes csapatunk, de ezeket a sikereket nem tudtuk kihasználni a hosszú távú építkezésre. A cél most az, hogy 2016-ra ütőképes csapatunk legyen az olimpián" - mondta Siódmiak.

A válogatott a 2007-es németországi világbajnokságon robbantott az ezüstéremmel, majd két évvel később bronzérmes lett, a sikercsapatból most ismét ott van a keretben Slawomir Szmal, Karol Bielecki, Bartosz Jurecki, Michal Jurecki, Krzysztof Lijewski és Marcin Lijewski. "Az egyértelmű, ha nem Bogdan Wenta az akkori kapitány, akkor sohasem nyerek két érmet. Wenta egyszerűen lenyűgözött bennünket, értett a nyelvünkön, közénk tartozott, mi pedig érte is küzdöttünk a pályán. De aztán megváltozott. Eleinte olyan volt, mint Pep Guardiola, mindenkivel jó kapcsolatot ápolt, motivációt öntött belénk, ha akadtak félreértések, azokat el tudtuk simítani. Aztán elment a José Mourinho képviselte gőg irányába, ahonnan nem volt visszaút, és váltani kellett" - mesélte Siódmiak.

Forrás: AFP
Wenta lenyűgöző volt, de aztán megváltozott

A válogatott a 2011-es vébén úgy lett nyolcadik, hogy éppen a magyaroktól kapott ki 31-27-re a helyosztón. A tavalyi Európa-bajnokságon csupán a kilencedik helyen végzett, de kis szerencsével akár ötödik is lehetett volna, ám a középdöntő hármas holtversenye nem neki kedvezett. Az olimpiai selejtezőn sem sikerült a bravúr, Spanyolország és Szerbia jutott ki Londonba, ez a baki pedig Wenta kapitány állásába került, az új szakvezető Michael Biegler lett.

"Biegler szerintem tökéletes utód, éppen ideje volt, hogy egy új szellemiség kerüljön a csapat élére. Ha sikerült az évekkel ezelőtti válogatott hangulatát visszaállítani, megismétlődhetnek a sikerek. A válogatott élére edző kell, aki tiszteli a kollégákat és a játékosokat és nem egy bohóc" - állította Siódmiak, aki szerint a magyar válogatott nem verhetetlen, de az utolsó pillanatig harcolni fog. Ezért olyan drámai mérkőzésre számít, mint a szerbek elleni, utolsó pillanatban megnyert csoporttalálkozó. A lengyelek Fehéroroszországot 24-22-re, Szaúd-Arábiát 28-14-re, Szerbiát 25-24-re, Dél-Koreát pedig 33-25-re verték, csupán Szlovéniától kaptak ki 25-24-re.

A keretben két csere is történt már: Mariusz Jurkiewicz, az Atlético Madrid balátlövője már a szaúdiak elleni csoportmérkőzésen kézközépcsonttörést szenvedett, helyére, Piotr Grabarczyk (Kielce) érkezett, míg Michal Chodarát (Stal Mielec) a válogatottságtól egyszer már visszavonult, de vészhelyzetben ismét rendelkezésre álló Marciná Lijewski (Hamburg) váltotta.

A két válogatott eddig 67 mérkőzést játszott egymás ellen, 33 magyar győzelem és 11 döntetlen mellett 23 lengyel siker született. Legutóbb január 4-én a brnói Újév-kupán csaptak össze a felek, akkor a lengyelek végig vezettek - a hajrában már 27-25-re is -, a vége mégis úgy lett 27-27, hogy a végjátékban Lékai Máté gólját belemenés miatt érvénytelenítették.

Forrás: AFP/Jens Wolf
Nagytól (b) tartanak

A lengyeleknél a Jurecki testvérek nem egészségesek, Michael komoly gyomorproblémára panaszkodott, míg bátyja, Bartosz a vállát fájlalja, de lengyel lapértesülések szerint nincs akadálya az esti játékuknak. "Ha kell, félkarral is játszom" - nyilatkozta a Shrek becenévre hallgató magdeburgi beállós.

"Már csak a magyarok elleni meccsre összpontosítunk, én már az Újév-kupán megjósoltam, hogy a két csapat találkozni fog a vébén is. Ellenfelünk nem verhetetlen, kemény a védekezése, és a legnagyobb gondot Nagy László semlegesítése jelentheti a számunkra" - nyilatkozta Szlawomir Szmal, a Kielce kapusa, akit 2009-ben a világ legjobb kézilabdázójának választottak.

A mérkőzés este fél 10-kor kezdődik, a Sport1 és az [origo] élőben közvetíti.

A lengyel válogatott kerete:
Kapusok
: Slawomir Szmal (Kielce), Marcin Wichary (Wisla Plock)
Mezőnyjátékosok: Michal Bartczak (Zaglebie Lubin), Karol Bielecki (Kielce), Piotr Grabarczyk (Kielce), Bartlomiej Jaszka (Füchse Berlin), Bartosz Jurecki (Magdeburg), Michal Jurecki (Kielce), Michal Kubisztal (Wisla Plock), Przemyslaw Krajewski (Azoty Pulawy), Krzysztof Lijewski (Kielce), Robert Orzechowski (Kwidzyn), Marek Szpera (Stal Mielec), Kamil Syprzak (Wisla Plock), Adam Wisniewski (Wisla Plock), Marcin Lijewski (Hamburg)