Vágólapra másolva!
Az egyiptomiak elleni győzelem után hétfő este 21.15-ös kezdéssel a leggyengébb csoportellenfél, Ausztrália vár a magyar férfikézilabda-válogatottra a spanyolországi világbajnokság D csoportjában. Az ellenfél szövetségi kapitánya, Taip Ramadani jól ismerheti a magyar kézilabdát, hiszen évekig Csömörön játszott.

A férfikézilabda-vb menetrendje

Ha van tuti mérkőzés, akkor ez biztosan az, a kérdés csak annyi lesz, hogy húsz és negyven gól között mekkora különbséggel nyernek Mocsai Lajos tanítványai.

Ausztráliával eddig kétszer meccseltünk: 2000 májusában Százhalombattán 40-20-ra győztünk, míg a 2009-es horvátországi világbajnokság eszéki csoportkörében 41-17-re diadalmaskodtunk.

A csapat 2003 óta szinte alanyi jogon mindig résztvevője a világbajnokságoknak, kilenc éve ráadásul megszerezte eddigi egyetlen győzelmét is Grönland ellen, ezzel a 21. lett, azóta viszont bérlete van a 24. pozícióra.

A nyári selejtezőn egy ellenfele volt, Új-Zéland, amelyet kétszer is 31-10-re vert, így 62-20-as gólkülönbséggel kvalifikálta magát. A siker értékét jól mutatja az első, szombati csoportmérkőzés, amelyen 36-13-ra kapott ki a horvátoktól.

A keretben akadnak légiósok, de egyikük sem játszik komoly csapatban. Kristofer Karlsson kapus a svéd AIK Handball, kollégája, Boris Jovanovic a norvég Ankenes HC csapatát erősíti, de külföldön kézilabdázik Bevan Calvert (TSV Altenholtz, német), Martin Najdovski (Trelleborg HBK, svéd), Tommy Fletcher (UoIF Matteuspojkarna, svéd), Nemanja Subotic (RK BASZK, szerb) és Almir Pandzo (RK Iskra Bugojno, bosnyák) is.

Forrás: AFP/Javier Soriano

A szövetségi kapitány Taip Ramadani (képünkön) viszont első kézből származó információkkal bírhat a magyar válogatottról, hiszen az egykori százszoros válogatott, játékosként négy vébét és egy olimpiát megjárt szakember 1998 és 2001 között Csömörön játszott.

Az ausztrálok vb-kerete:
Kapusok: Ognjen Latinovic (HC Griffith Tigers, ausztrál), Kristofer Karlsson (AIK Handball, svéd), Boris Jovanovic (Ankenes Handball Club, norvég)
Jobbszélsők: Antonio Queiroz (St. Kilda Handball Club, ausztrál), Daniel Kelly (University of Queensland, ausztrál)
Jobbátlövők: Bevan Calvert (TSV Altenholtz, német), Martin Najdovski (Trelleborg HBK, svéd), Tim Anderson (NSW Handball, ausztrál)
Irányító: Caleb Gahan (Logan Handball Club, ausztrál)
Beállók: Tommy Fletcher (UoIF Matteuspojkarna, svéd), Callum Mouncey (Canberra, ausztrál)
Balátlövők: Lucas Turecek (SA Handball, ausztrál), Nemanja Subotic (RK Bask, szerb), Ognjen Matic (UTS HC, ausztrál)
Balszélsők: Almir Pandzo (RK Iskra Bugojno, bosnyák), Mitchell Hedges (Harbourside, ausztrál)

Vasárnap délután Borsos Attila csapatvezető, Mocsai Lajos szövetségi kapitány, Juhász István edző, a játékosok képviseletében Harsányi Gergely, Mocsai Tamás és Nagy László, valamint Bienerth Gusztáv, az MKSZ elnökségi tagja Bucsi Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövetének meghívására fogadáson vett részt. Az eseményen megjelent Horvátország nagykövete, valamint a Spanyolországban élő magyarok képviselői is. Harsányi Gergely a magyar csapat nevében a válogatott mezével, valamint egy aláírt zászlóval ajándékozta meg hazánk nagykövetét. Este a csapat bő egy órás edzésen vett részt, amelyen rövid foci után Szathmári János kapusedző a hálóőrökkel foglalkozott, míg a mezőnyjátékosok immár a horvátok elleni mérkőzésre is gyakoroltak.