Vágólapra másolva!
Amerikai és kanadai médiabeszámolók szerint nagy valószínűséggel nem törlik teljesen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2012/13-as szezonját, miután a tulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet egy maratoni tárgyalás után vasárnap előzetes megállapodást kötött egymással.

"A főbb pontokban megegyeztünk" - jelentette be a 16 órás egyeztetést követően Gary Bettman, az NHL vezetője. A kiszivárgott hírek szerint a megállapodás tíz évre szól, de nyolc esztendő után bármelyik fél felmondhatja azt.

A játékosok és a liga ezentúl 50-50 százalékban részesedik a bevételekből, előbbiek eddig 57 százalékot kaptak. A hamarosan rajtoló csonka szezonban a fizetési sapka, vagyis a játékosok összbérplafonja klubonként 70,2 millió dollár lesz, amely a következő idényben 64,3 millióra csökken.

Azt még nem tudni, hogy mikor rendezhetik az első mérkőzéseket, bár egyes források úgy tudják, január 19-én indulhat el a bajnokság. Az idény eredetileg októberben kezdődött volna, de a felek között fennálló bérvita miatt elmaradt a rajt, s azóta sem született egyezség. Decemberben az NHL január 14-ig minden meccset törölt, s ezzel már 625-re nőtt a biztosan elmaradó alapszakasz-találkozók száma - ez az eredetileg tervezett mérkőzések 50,8 százalékát jelenti.

Volt már példa korábban hasonlóan későn induló szezonra, az 1994/1995-ös idény előtti megállapodás szintén sokáig váratott magára, és végül 1995. január 11-én sikerült megegyezni, majd 20-án el is kezdődött az alapszakasz, amelynek során 48 meccset játszottak az együttesek. A legutóbbi kollektív szerződés körüli vita ugyanakkor nem hozot pozitív végkifejletet, és a 2004/2005-ös szezon teljes egészében elmaradt.