Vágólapra másolva!
Hittel, alázattal és világos céllal minden probléma leküzdhető - vonta le a bronzéremmel zárult nőikézilabda Európa-bajnokság tanulságát Siti Beáta. A válogatott edzője senkit nem látott még, aki olyan jól kezelte a játékosokat, mint Karl Erik Böhn szövetségi kapitány, pedig a norvég szakember nem mindig hitt benne, hogy a csapat fel tud állni a padlóról. A válogatott ötvenszázalékos mérleggel ért oda a dobogóra, és egy egész éve van a további építkezésére, legközelebb a szerbiai világbajnokságon kell tétmeccset játszania.

A Magyar Kézilabda Szövetség az Európa-bajnokság előtt a legjobb hat közé kerülést várta el a válogatottól, a játékosok többsége azonban meglepetést ígért. Ezt sikerült is teljesíteni, a csapat 2004 után ismét Európa-bajnoki dobogóra állhatott, a 2005-ös vb-bronz után újra érmet nyert világversenyen.

"Nem tűztem ki semmilyen célt magam elé, de magamban legbelül azt kívántam, hogy mozdítsuk el arról a mélypontról a válogatottat, ahol mi átvettük. A női szakágra ráfért már egy lélekápoló siker" - mondja Siti Beáta, aki játékosként nyert Eb-aranyat (2000) és Eb-bronzot (1998) és ezúttal edzőként segítette éremhez a válogatottat.

"A szerbiai Európa-bajnokság legnagyobb tanulsága számomra az, hogy soha sincs vert helyzet. Hogy ha van hit és alázat, és az ember tudja, hova akar elérni, akkor mindig van megoldás. Ez a csapat mindenre tudott reagálni, ha sikerélmény volt, akkor a tovább építkezett, ha kudarc, akkor arra koncentrált, hogyan képes felállni. Ebben nagyon sokat segített KEB (Karl Erik Böhn szövetségi kapitány - a szerk.) mentalitása. Sok világversenyt megjártam játékosként, de edzőt még nem láttam így kezelni játékosokat" - mondta.

A világ egykori egyik legjobb irányítója hisz abban, hogy a jó mentalitás plusz erőt ad egy csapatnak.

"Csak a pozitívumokkal foglalkoztunk, KEB csak a jót emelte ki. Az oroszok elleni utolsó, vesztes középdöntő-mérkőzés után például azt mondta a lányoknak, büszke rájuk. Mert tudja, a játékban benne van a vereség, de azt is tudja, hogy mindenki összeszedi magát."

Böhn: Az önbizalom megvan

A válogatott az Eb-nyitányon mindjárt kikapott a Horvátországtól, de mivel a horvátok kiesése miatt ezt az eredményt nem vitte magával a középdöntőbe, a spanyolok és a németek elleni két-két pontot viszont igen, helyzeti előnybe került.

Böhn úgy vette észre, a csapat folyamatosan lett erősebb és összetartóbb. "Talán ennek köszönhető, hogy fokozatosan tovább tudtunk lépni. Bíztam a jó rajtban, de sajnos a horvátok elleni vereség után az lett a kérdés, hogy továbbjutunk-e a csoportból. Aztán ott volt a németekkel szembeni rossz kezdés, már 6-1-re vezettek, és bizony megfordult a fejemben, hogy nincs tovább. Azonban a csapat nem adta fel" - nyilatkozta az MTI-nek a kapitány.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A középdöntőben a riválisok segítségének köszönhetően a Montenegró elleni vereség után a románok legyőzése már elődöntőt jelentett, így az oroszokkal szembeni utolsó újvidéki meccsen lehetett tartalékolni, nem számított, hogy kikaptunk. Három győzelem és három vereség után az elődöntőben jött egy nagy pofon Norvégiától, majd a Szerbia elleni heroikus siker, így végül az ötvenszázalékos mérleg elég volt a bronzéremhez.

"Felemelő érzés volt, hogy a lányok magasba dobáltak a meccs végén. Nagyon köszönöm nekik, hogy bíztak bennem és bíztak magukban. Az önbizalom megvan ebben a csapatban, e nélkül nem lehet sikert elérni. Folytatnunk kell a munkát, és akkor még jobbak leszünk" - tette hozzá Böhn.

Amíg a mostani Eb-n négy győzelemmel és négy vereséggel, azaz ötvenszázalékos mérleggel nyert érmet a válogatott, addig az 1999-es világbajnokságon pont a fordítottja következett be: nyolc győzelemmel és egy vereséggel csupán az ötödik lett. A csoportban Dél-Korea, Oroszország, Brazília, Chile és Kongó nem jelentett gondot, a nyolcaddöntőben húsz góllal vertük Angolát, ám miután a legjobb nyolc között 24-21-re kikaptunk Norvégiától, csak az 5. nyolcadik helyért folytathattuk. Ott előbb Németországot, majd Dániát is legyőztük, de hiába a kiváló statisztika, a válogatott mindössze vb-5. lett.



Még az edzőknek is tanulni kell a csapatot

A keretből talán a merészebb fiatalítást hiányoltuk, hiszen melyik világverseny lehet alkalmasabb egy-két tehetség beépítésére, ha nem egy olyan Európa-bajnokság, amely szerény két kvótával csak a következő vébére kvalifikál.

Persze utólag bebizonyosodott, a Böhn-féle út is járható, a négy közé jutással a csapat biztosította helyét a jövő évi - a változatosság kedvéért ismét - szerbiai világbajnokságon (amelyre a házigazda Szerbia és a címvédő Norvégia mellett az Eb két legjobb csapata, Magyarország és Montenegró automatikusan kvalifikálta magát), azaz egy évig nem kell tétmeccset játszani, ezt is fel lehet használni a keret frissítésére, amelyre elsősorban kapus-, beállós- és szélsőposzton lenne szükség.

Az első, horvátok elleni kínos vereség után a kapitány bevallotta, segítője, Siti Bea beszélte rá arra, hogy többet kellene cserélnie, ez hozta meg végül a németek elleni győzelmet, és adott új impulzust a csapatnak.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Nekünk is tanulnunk kellett a csapatot. Nem akarok azzal foglalkozni, hogy egy-egy meccsen mi lett volna, ha. Tudjuk, hogy aki nyolc meccsen játszik, közte fizikailag olyan megerőltető mérkőzésen, mint a horvátok vagy a montenegróiak elleni, annak pihenni kell, különben másnap porból kell újjáépíteni a csontjait. Muszáj cserélni és pörgetni a csapatot" - magyarázza Siti Beáta.

A Győri Audi ETO és az MKB Veszprém spanyol edzői a szezon során többször bebizonyították, a mérkőzés elejét fel lehet úgy használni, hogy a játékosok mindegyike beleszagoljon az adott meccs légkörébe, játékban legyen. Ha ezt bevállalta volna a kapitány, akkor a norvégok elleni elődöntőben talán becseréli az Eb egyik meglepetésemberét, a kiválóan teljesítő Rédei-Soós Viktóriát, és nem hagyja szinte végig a pályán a fáradtságtól lépni is alig tudó Szucsánszki Zitát, illetve Görbicz Anitát a bronzmeccsen, miközben a kispadon ott ült és egy másodpercet sem játszott Bulath Anita, Klivinyi Kinga és Kovacsics Anikó.

"A norvégok ellen az első félidőben mondtam, hogy tegyük be Rédei-Soóst, de aztán leblokkoltunk, nehezen nyúltunk bele a mérkőzésbe" - ismerte be Siti. "Tényleg sokat kell tanulnunk, biztosan visszanézzük és elemezzük még a mérkőzéseket. De azért első lépésnek nem volt rossz ez az Eb-bronz."

Az Eb-meglepetésembere: Rédei-Soós Viktória

Kovacsics külön bekezdést is megér: a Győr irányítója kevés lehetőséghez jutott, nyolc mérkőzésen mindössze kilencven percet játszhatott. A nyitottabb védekezés ellen egy próbát megért volna talán a háromirányítós játék - Görbiczcel és Szucsánszkival -, még akkor is, ha esetleg nekünk is nyitottra kellett volna váltanunk az ellenfél támadásvezetésekor. (2003-ban a zágrábi, 2005-ben pedig a szentpétervári világbajnokságon ez a szisztéma nagyon is ült, igaz, akkor Görbicz mellett Ferling Bernadett és Siti Eszter villogott.)

Kapusposzton Pálinger Katalin visszavonulásával nagy űr keletkezett, Herr Orsolya és Kiss Éva képes hozni a minimum átlagot - az Eb-n előbbi 30, utóbbi 35 százalékkal védett -, de hiányzik belőlük a világklasszis faktor, ami szükséges egy valóban kiugró eredményhez.

Az Eb kellemes meglepetését a már említett Rédei-Soós okozta, aki Győrben egyetlen balkezes átlövőként sem számít alapembernek, ám ezúttal 24 góljával a csapat harmadik legeredményesebbje lett, a bronzmeccs hosszabbításában pedig szinte egymaga tartotta a lelket a csapatban.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Egy sportoló mindig úgy vág neki egy versenynek, hogy győzni szeretne. Senki sem rakott ránk terhet a célkitűzéssel, de amikor megéreztük, hogy több van bennünk, akkor már szerettünk volna éremmel zárni. Ez a harmadik hely csodálatos, azt jelzi, jó úton járunk" - mondja a győri jobbátlövő.

"A csapat erejét dicséri, hogy fel tudtunk állni. Amikor az első meccsen kikaptunk a horvátoktól, nem estünk kétségbe, mert tudtuk, ha ezt tesszük, akkor még a csoportból se jutunk tovább" - tette hozzá Rédei-Soós, aki szerint Böhn kapitány és Siti óriási szerepet vállalt a bronzéremben. "Majdnem egy évet készültünk az Eb-re, ezalatt két nagyon pozitív embert ismertünk meg edzőinkben, akik sokat segítettek, hogy ki tudjuk javítani a hibáinkat. Mi nem szólunk bele semmibe, egyszerűen elfogadjuk a döntéseket. Ez a mindenkori szövetségi kapitány dolga. Azt se kérdeztem meg, miért nem játszottam Norvégia ellen, egyszerűen így alakult."

Dicséret illeti Szamoránsky Piroskát, aki megfelelő beállós csere híján messze a legtöbb időt töltötte a pályán, a meccsenkénti átlagot tekintve közel 50 percet játszott, de voltak jó meccsei Vérten Orsolyának, Görbicz Anitának és Triscsuk Krisztinának is.

Győri játékosok az elődöntőben
Nem lehet oka panaszra a Győr nőikézilabda-csapatának, hiszen európai légiósai közül egyedül Raphaelle Tervel nem jutott négy közé, és csupán a szerb Andrea Lekic maradt érem nélkül. Az Európa-bajnok montenegróiaknál Jovanka Radicevic kulcsember volt, a döntős norvégoknál szerepelt Katrine Lunde Haraldsen és Heidi Löke, míg a magyar válogatott színeiben Herr Orsolya, Kovacsics Anikó, Görbicz Anita és Rédei-Soós Viktória szerzett bronzérmet.


Az eddigi női kézilabda Eb-k dobogósai és a magyarok helyezései:
1994 (Németország): 1. Dánia, 2. Németország, 3. Norvégia, 4. Magyarország
1996 (Dánia):
1. Dánia, 2. Norvégia, 3. Ausztria, ...10. Magyarország
1998 (Hollandia):
1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Magyarország
2000 (Románia):
1. Magyarország, 2. Ukrajna, 3. Oroszország
2002 (Dánia): 1. Dánia, 2. Norvégia, 3. Franciaország, ...5. Magyarország
2004 (Magyarország):
1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Magyarország
2006 (Svédország):
1. Norvégia, 2. Oroszország, 3. Franciaország, ...5. Magyarország
2008 (Macedónia):
1. Norvégia, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, ...8. Magyarország
2010 (Dánia-Norvégia):
1. Norvégia, 2. Svédország, 3. Románia, ...10. Magyarország
2012 (Szerbia):
1. Montenegró, 2. Norvégia, 3. Magyarország