Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) döntése értelmében a rendezéstől visszalépett Hollandia helyett Szerbia ad otthont decemberben a női Európa-bajnokságnak. A tornára a magyar válogatott is kvalifikálta magát.

Az EHF hétfői közlése szerint az Európa-bajnokságot négy helyszínen, Belgrádban, Nisben, Versecben és Újvidéken bonyolítják le az eredetileg tervezett időpontban, azaz december 4. és 16. között.

A hollandok június 4-én léptek vissza a rendezéstől, és azt lehetett hallani, hogy 11 ország ugrott volna be házigazdának.

Az EHF határozatában valószínűleg döntő szerepet játszott, hogy idén januárban a férfi Eb-t sikeresen bonyolították le Szerbiában, azaz ott biztosan rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra. A visszalépés miatt elhalasztott csoportsorsolást pénteken 18 órától tartják Monacóban, a hollandok helyét pedig a selejtezők során legjobb csoport harmadikként végzett Izland veszi át az Eb mezőnyében.

"Örülünk a döntésnek, hogy ismét Szerbiában lesz az Európa-bajnokság, ezúttal a női torna, hiszen így reményünk van arra, hogy több ezer magyar szurkoló a helyszínen drukkolhasson válogatottunknak" - mondta Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke. "Már fel is vettük a kapcsolatot a rendező szerb szövetséggel annak érdekében, hogy a férfiakhoz hasonlóan női válogatottunk is Újvidéken játszhassa csoportmérkőzéseit. Reméljük, hogy ezáltal megkönnyítjük a magyar drukkerek, egyben a nemzeti csapat dolgát is, és szinte hazai pályán léphet pályára az együttes."

Szerbia mindent elkövet, hogy nagy csarnokait a lehető legtökéletesebben kihasználja, hiszen a szövetség öt év alatt négy világversenyt rendez. 2009-ben az U17-es női Eb nyitotta a sort, a tavalyi férfi Eb, az idei női Eb után pedig jövőre ugyancsak a hölgyeké lesz a főszerep, ezúttal a világbajnokságon.