Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott utolsó meccsén 5-4-es vereséget szenvedett Nagy-Britanniától a szlovéniai divízió I-es világbajnokságon. Győzelmükkel a britek bennmaradtak, Ukrajna viszont búcsúzott másodosztálytól.

Harmadik lett a magyar hokiválogatott a divízió I-es vébén

Divízió I-es vb, A csoport (Ljubljana), 5. (utolsó) forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 4-5 (2-2, 2-2, 0-1)
gól:
Vas M. (3:05), Kovács (6:54), Sofron (21:40), Mihály (36:25), illetve J. Phillips (1:53), Dowd (17:43, 48:29), Fussey (34:02), Clarke (39:44)

Élő közvetítés

Az már a japánok délutáni vereségével eldőlt, hogy a magyarok mindenképpen a harmadik helyen zárják a tornát, viszont a szigetországiaknak pontot kellett szerezniük a bennmaradáshoz.

Sikorcin belázasodott, így nem vállalta a szereplést. A kapuban a vb-mérkőzésen legutóbb napra pontosan öt évvel ezelőtt védő Budai kezdett, s már a 2. percben felavatták. Gyorsan sikerült egyenlíteni Vas Márton révén, majd Kovács találata már a fordulatot jelentette. Neilson végleges kiállítást kapott, mert hátulról a palánkra lökte Magosit. Az ötperces emberelőnyben nem esett gól, a magyar csatár pedig még a játékrészben visszatérhetett. Ezt követően Galanisz előtt adódott óriási helyzet, lövése a felső és a jobb kapuvasat is érintette, de videózás után nem ítélt gól a bíró. A szünet előtt Dowd létszámfölényben, oldalról egyenlített.

Forrás: AFP/Jure Markovec

Rögtön a második harmad elején Sofront kiugrás közben visszahúzták, a megítélt büntetőt a sértett higgadtan értékesítette. Ezután izgalmas pillanatokat és szép Budai-védéseket hozott a következő brit előny.

A magyarok játszottak mezőnyfölényben, ám amikor a sípszó után visszaütő Horváthot kiállították, a Kanadából honosított Fussey közelről egalizált. Két és fél perc múlva - a szintén a vb előtt honosított - Mihály remek korongátvétel után lőtte ki a bal felső sarkot.

Hogy mégis 4-4-gyel vonultak el pihenőre, arról a dekoncentrált magyar védelem és a büntetőpadról visszatérő Clarke gondoskodott 16,4 másodperccel a harmad vége előtt.

Forrás: ARFP/Jure Markovec

A folytatásban is sok volt a hiba, kimaradt emberelőny után a britek duplafórba kerültek, ráadásul a hátvéd Szélig saját kapuja előtt rátenyerelt a pakkra, így a szabályok alapján büntető következett, amelyet Dowd értékesített. A magyar támadásokban nem volt átütőerő, csak elvétve forgott veszélyben a kapu.

A sikerrel a britek megragadtak ebben a csoportban, és az ukránok estek ki a divízió I B csoportjába.

Kevin Primeau szövetségi kapitány: "Nehéz olyan helyzetben átállítani a játékosok gondolkodását, amikor nincs eredménykényszer. Nem akartunk kikapni, így csalódott vagyok. A kapusteljesítmény, illetve az emberelőny, emberhátrány döntött. Szurkolóink fantasztikusak, remélem, értékelik, hogy most egy kimondottan erős mezőnyben sikerült dobogóra állni. Tavaly sokkal könnyebb volt mérkőzést nyerni a budapesti vb-n, a mostani tornán viszont minden pontért meg kellett harcolni. Tanulnunk kell, és úgy érzem, ezen a vb-n sikerült jobb csapattá válnunk."

Tony Hand, a britek szövetségi kapitánya: "Ukrajna nyert, így nekünk ez egy éles meccs volt egy erős csapat ellen. Játékosaim előtt le a kalappal, rászolgáltak a győzelemre, így sikerült a cél, bennmaradtunk. Izgalmas meccs volt, 4-4 után nem hibázhattunk, és nem is hibáztunk."

További eredmények:
Ukrajna - Japán 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel
Szlovénia - Ausztria 3-2 (0-0, 3-2, 0-0)