Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott ugyan kétszer is vezetett Ausztria ellen, de az első harmad után már nem tudott gólt szerezni, és végül 7-2-re kikapott a divízió I-es világbajnokság negyedik fordulójában. A vereség azt jelenti, hogy a feljutásról lemaradt a magyar csapat, amely szombaton délután a britek ellen zárja a tornát. Az osztrákok a győzelemmel feljutottak az A csoportba, és az is eldőlt, hogy a házigazda szlovénok is egy osztállyal feljebb játszanak majd jövőre.

eredmény, divízió I-es világbajnokság, A csoport, 4. forduló:
Magyarország - Ausztria 2-7 (2-1, 0-2, 0-4)
Ljubljana, Arena Stozice, 4250 néző
vezette: Odins (lett), Hribar (szlovén), Traub (kanadai)
gól: Galanisz (4:50, gólpassz: Magosi, Bartalis), Vas M. (10:47, emberelőnyből, Ladányi) illetve S. Geier (6:27, Kirisits, Reichel), Unterluggauer (22:58, kettős ee.; 51:58, Grabner), Latusa (38:49., Grabner; 53:38, ee., Trattnig, Baumgartner), Harand (43:26), Baumgartner (55:36, Trattnig, Hundertpfund)
kiállítások: 22, illetve 20 perc
kapusok: Bálizs 33 védés/40 lövés, illetve Starkbaum 18/20

Az online tudósítást itt olvashatja el

Alig 18 órája maradt a magyar csapatnak, hogy a Szlovénia elleni 4-1-es vereség után mentálisan és fizikálisan is rendbehozza magát, mivel következett az újabb rangadó az osztrákok ellen. Ausztria szerdán a japánok ellen vesztett először pontot a vébén, a kissé könnyelműnek tűnő játék megbosszulta magát, az ázsiaiak pedig végül büntetőkkel győzték le nyugati szomszédainkat.

Nemcsak a hozzáállással voltak gondjai az osztrák csapatnak, de Starkbaum kapus is gyatra teljesítményt nyújtott, a három gólból kettőben is benne volt, pedig éppen a magyarok példája mutatja, mennyit számít, ha a kapus parádézik. Bálizs Bence két pazar meccs után a szlovénok ellen négy kapott góllal is a legjobbunk volt, ami a társak felé is komoly kritika.

Starkbaum végül a hibák ellenére maradt a kapuban, és az első percekben mindössze egyszer akadt dolga, Hári megugrása után fogta a nem túl erős fonákemelést. Az ötödik percben viszont az osztrák kapus is csak szemlélője volt annak a magyar akciónak, aminek a végén Magosi álompasszát Galanisz lőtte a léc alá, ismét villant a korábban már dicsért negyedik sor (1-0). Túl sokáig nem örülhettünk a gólnak, az osztrákok egy hasonló akció végén egyenlítettek, egy keresztpassz után Stefan Geier lőtt a hálóba (1-1).

Fáradtság nem látszott a magyar csapaton, elöl is, hátul is jól pörögtek a játékosok, és higgadtak tudtak maradni akkor is, amikor az osztrákok rendre odaböktek Bálizsnak. A higgadtság mellett a precizitás és a szemfülesség sem hiányzott, amit a második gólnál be is mutatott a csapat, Ladányi lövése után Sofron zavart keltett a kapu előtt, a lecsorgót pedig Vas Márton ütötte be (2-1). Bálizs pedig továbbra is hozta magát, kétszer is túljárt az NHL-es Grabner eszén, a második volt a bravúrosabb, mert akkor egy az egyben ment az emberhátrányban korongot lopó New York Islanders-csatár.

Forrás: AFP/Jure Makovec

Nem indult jól a második harmad, Benket és Tokajit is kiszórták a bírók, a kettős előnyt pedig kihasználták az osztrákok, Unterluggauer lőtt nagy gólt a jobb felsőbe (2-2). Egymást érték a létszámfölényes szituációk, a magyar válogatott három alkalommal is öt a négyben játszhatott, de az osztrákok összekapták magukat, és felállni is alig tudtunk, két előny is úgy pörgött le, hogy nem lőttünk kapura. Már úgy tűnt, 2-2-vel indulnak neki a felek a harmadik harmadnak, amikor egy perccel a dudaszó előtt Grabner lövése kipattant, Sille öregurasan indult a korongért, a gyorsabban észlelő Latusa pedig a bal sarokba lőtt (2-3).

A harmadik húsz perc osztrák előnnyel indult, de Bálizs tartotta a lelket a csapatban, a 44. percben viszont ő is tehetetlen volt, Harand lövése Benken megpattanva vágódott a léc alá (2-4). Negyedórája volt a magyar csapatnak, hogy legalább hosszabbításra mentse a meccset, de az ellenfél lendületesebbnek tűnt, akartak a fiúk, az osztrákok azonban általában előbb értek oda.

A harmad derekán egy emberelőny képében még felsejlett a remény, de Starkbaum nem a japánok elleni formáját hozta, pedig ezúttal Ladányi és Mihály is megdolgoztatta. Az egyenlítésről szőtt álmokat aztán gyorsan és fájdalmasan szétszaggatták az osztrákok, akik négy perc alatt három gólt is berámoltak: Unterluggauer a kék vonalról bombázott (2-5), Latusa egy emberelőnyt használt ki (2-6), Baumgartner pedig üresen maradt, és nem tékozolta el a helyzetet (2-7).

Ha a vége kissé csúnya is lett, a realitással szembesültünk, egyelőre az elitcsoportba jutott szlovén és osztrák válogatott is erősebb a magyarnál, amely a zárónapon a harmadik hely megszerzéséért játszhat a britek ellen.