Vágólapra másolva!
Jeremy Lin ázsiai származású kosárlabdázó vezeti a világ legbefolyásosabb személyiségeiről a Time hetilap által készített listát. Idén minden korábbinál több, ötvennégy nem amerikai van a száz között, sok a sportoló és más véleményformáló híresség. A világ leghatalmasabb országainak vezetői a ranglista végén kullognak: Barack Obama amerikai elnök a 62., Nicolas Sarkozy francia elnöke pedig idén már be sem jutott a legbefolyásosabb száz közé.

"A befolyás természete gyorsan változik a Twitter korában" - indokolta a drasztikus frissítést a Time, amely nagyobb befolyást tulajdonít a példaadó hírességeknek - sportolóknak, énekeseknek, színészeknek, divattervezőknek -, mint a gazdasági vagy politikai vezetőknek. "Ezzel a ranglistával azokat ismerjük el, akik inspirálnak, szórakoztatnak, elgondolkodtatnak bennünket, akik változtatnak a világon" - olvasható a magazin honlapján.

A 23 éves Jeremy Lin esete "példát mutat az egész világ gyermekei számára, szertefoszlatja a gyerekekkel kapcsolatos előítéleteket és rácáfol arra a hiedelemre, hogy egy ázsiai származású amerikai nem lehet világelső sportoló, az NBA tagja" - indokolta a kosaras első helyezését a Time. A kosárlabdázón kívül bekerült a százas toplistába Lionel Messi argentin labdarúgó, Novak Djokovic szerb teniszező vagy épp Tim Tebow amerikaifutballista is.

Forrás: AFP/Chris Chambers
A világ legbefolyásosabb embere

Előkelő helyet foglalnak el a listán a szórakoztatóipar sztárjai is, így az énekesnő Adele és Rihanna, Christian Marclay zenész, Viola Davis afroamerikai színésznő, Jessica Chastain és Tilda Swinton színésznők, Sarah Burton divattervező, Katalin cambridge-i hercegnő esküvői ruhájának tervezője, maga a hercegnő és Pippa nevű húga is.

A gazdasági élet szereplői közül kiemelik a hírügynökségek Mario Draghit, az Európai Központi Bank elnökét és Tim Cookot, az Apple új vezérigazgatóját. Felkerült a listára az Anonymous hackercsoport is.

A világ politikai vezetőinek valódi befolyását a hetilap munkatársai meglepően csekélynek gondolják, Obamának például csak a 62. hely jutott, de csak a 86. lett Angela Merkel német kancellár is, és a 89. helyen végzett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - őket még egyes dél-amerikai országok vezetői is megelőzik a rangsorban.

A listát a magazin tudósítóinak javaslatai alapján állítják össze egy több hónapig tartó folyamat eredményeként. A listán szereplő személyiségekhez rövid portrét is mellékelnek, amelyek olykor igen meglepő szerzőtől származnak: Dilma Roussef brazil elnöknőt argentin kolléganője, Cristina Kirchner mutatja be, Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt az énekesnő Shakira, a szüzességi vizsgálatok ellen küzdő egyiptomi aktivistát, Szamira Ibrahimot Charlize Theron színésznő, Angeline Jolie filmcsillag pedig Sharmeen Obaid-Chinoy pakisztáni rendezőnőt, aki a nők elleni sósavas támadásokra hívta fel a figyelmet idén Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmjével.