Vágólapra másolva!
Optimistán várják az [origo] által Ljubljanában megkérdezett magyar szurkolók a jégkorong-válogatott szlovénok elleni rangadóját, amely a feljutást is döntően befolyásolja. Volt olyan szurkoló, aki szerint a hátralévő meccsek jutalomjátékkal érnek fel a csapat számára, amely az ukránok legyőzésével egyszer már borította a papírformát. Egy másik drukker a szervezési hiányosság miatt bosszankodott, míg a szlovén újságok a két szoros meccs után azzal győzködik magukat, hogy nekik még csak most kezdődik a vébé.

Amikor kiderült, hogy 2010 után ismét Szlovénia rendezi a divízió I-es világbajnokságot, biztosra lehetett venni, hogy a helyszín közelsége miatt rengeteg magyar drukker érkezik majd Ljubljanába. Két éve a mostani csarnoknál, az Arena Stozicénél jóval kisebb Hala Tivoliban nagyjából kétezer magyar szurkoló teremtett elképesztő hangulatot, a csapat szinte hazai pályán érezhette magát a végül 4-1-re elvesztett, döntővel felérő meccsen.

A drukkerek most is hasonló támogatásban részesítik a csapatot, a japánok ellen az 1500 fős közönséget szinte csak a magyarok tették ki, akik a hétfői meccsen a munkanap és az iskola miatt valamivel kevesebben voltak, de ez a hangulaton nem érződött.

A Győrből érkező, amatőr szinten jégkorongozó András azok közé tartozik, akik végig itt maradnak, és azt mondja, az ukránok elleni győzelem meglepte őt, mivel mostanában, ha szoros meccseken is, de rendre kikaptunk tőlük. András előzetesen izgult a kapuskérdés miatt, de nagyon örül, hogy eddig jól működik a védekezés és Bálizs Bence is parádézik, valamint azt emelte ki, hogy emberhátrányban nagyon összeszedettnek tűnik a csapat.

"Néztem a szlovénok eddigi két meccsét, bízom abban, hogy komoly meglepetésben lesz részük. Szerintem eggyel nyerünk rendes játékidőben" - tippelt András, aki meglehetősen elégedetlen volt a szervezéssel. A jegyük például nemlétező sorba szól, amivel eddig nem volt gond, hiszen a korábbi meccseken rengeteg szabad hely volt a tízezres csarnokban, de a szlovénok ellen telt ház várható, így ki kell találnia valamit, hogy ne legyen bonyodalom.

Az sem tetszett neki, hogy a csarnokba nem lehet sört vinni, bent viszont kevés a büfé, így állandóan hosszú sorok kígyóznak, és furcsállta, hogy a pólókkal, korongokkal és egyéb ajándéktárgyakkal felszerelkezett helyi árusok csak a vébé második napján tűntek fel, miközben az egyik magyar sportszergyártó már vasárnap komoly forgalmat bonyolított.

A Pesten élő Zsoltnak a vízilabda a sportja, de rendszeres vendég a hokivébéken, ott volt 2009-ben Svájcban, az A csoportos vébén, két éve is itt volt Ljubljanában, sőt, egy New York-i Rangers-Islanders NHL-meccsen is tiszteletét tette már.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tavalyi budapesti vébén négyszer is megtelt a Papp László Sportaréna a csapat miatt

Zsolt előzetesen a kieséstől is tartott, és a két győzelem ellenére egyelőre óvatos, bár hallja, hogy sokan euforikus hangulatban már a feljutásról beszélnek, ő nem szaladna ennyire előre, de azért azt tippelte, hogy 3-2-re nyerünk szerda este. "Nagyon nagy Szuper-rajongó vagyok, sajnáltam, hogy nem tudott eljönni, Hetényi hozzáállása pedig csalódás számomra, de örülök, hogy Bálizs rácáfolt azokra, akik féltették őt, és fejben el tudja viselni a terhet. Nagyon tetszettek az újvárosiak, felnőttek a feladathoz, érződik rajtuk, hogy idén az osztrák másodosztályban is játszottak, kondiban és fejben is jónak tűnnek. Az első sor eddig kicsit visszafogottabb volt a megszokottnál, de biztos, hogy hozni fogják magukat, csak érezhetően jobban figyelnek rájuk" - tartott gyorselemzést a szállodában magyar melegítőfelsőben mászkáló szurkoló, aki eddig a védekezést jelölte meg a csapat legnagyobb erősségeként.

Zsolt az első felnőttvébéjén szereplő Háritól többet várt, úgy látta, a japánok ellen nagyon megilletődötten játszott a Svédországban profiskodó csatár, és bízik benne, a folytatásban elkezdi lőni a gólokat. Éppen a góllövésben látja egyébként a legnagyobb fejlődést magyar szempontból, a szép játékra korábban is képes volt a csapat, de most sokkal jobb a helyzetkihasználásunk.

A Dnevnik című lap szerint a szlovénok számára is szerdán kezdődik a világbajnokság, az újság rácsodálkozott arra, hogy a magyar válogatott keretében mindössze négy légiós található, ráadásul hiányzik Szuper Levente és Hetényi Zoltán. Ez még előnyére is válhat a szlovéneknek, vélik, náluk ugyanis Robert Kristan és Andrej Hocevar egyaránt jó formában van (ezek szerint a szerző nem látta, hogy Bálizs Bence vezeti a kapusok vb-rangsorát).

A lap kiemeli, hogy a szlovénok és a magyarok mindig nagy csatákat vívnak egymással, így volt ez a legutóbbi két divizió I-es összecsapáson is, amelyet egyaránt 4-1-re nyertek a hazaiak, de nem feledkeztek meg az Olimpija Ljubjana 4-2-es diadaláról a Fehérvár felett az EBEL-rájátszásban sem.

A Delo szerint a magyarok jelenthetik az első komoly akadályt a szlovén válogatott számára, de ez nem jelenti azt, hogy az öltözőben pánik lenne. A Siol.net vezércikkének címe arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kell állítani a magyarok kontráit. A lapnak a Krefeld szélsője, Rok Ticar azt nyilatkozta, tudja, hogy a magyar kapus kiválóan véd, de ellenük biztosan több lövés megy majd a kapujára, mint eddig. "A magyar válogatott első sora kiváló, és tudjuk, hogy van néhány Svédországban szereplő játékosa is. A legmagasabb szinten kell játszanunk, hogy nyerhessünk."


Zsolt szerint az osztrákok ellen sem vagyunk esélytelenek, hiszen az EBEL-ben rendszeresen találkoznak a válogatott gerincét adó fehérváriak velük, és úgy véli, tudunk azon a szinten játszani, ahogy ők. "Egyértelműen az NHL-es Grabner az osztrákok vezéregyénisége, két-három sebességi fokozattal gyorsabban játszik, és bár még nem lőtt gólt, nem lehet elvenni tőle a korongot" - tekintett előre a másik nagy rangadóra.

A szintén budapesti János a meccs napján érkezett a szlovén fővárosba, nagyjából tíz éve nézi a hokimeccseket, elsősorban a válogatott találkozóit. "Az első győzelem nem lepett meg, a második egy kicsit igen, bár nagyjából ezek voltak azok, amire azt mondtuk, be lehet húzni őket. Innentől ez már jutalomjáték, az sem lenne meglepő, ha kikapnánk a két favorittól, a szlovénoknak nagyon erős kerete van, mégha ezt az első két meccs nem adta vissza. Persze ettől még nem kell tőlük megijedni, az EBEL pontlistáján például az első húszban nem volt szlovén, a Volánból viszont négyen is befértek, és közülük hárman itt vannak a vébén. Hogy miben bízhatunk szerda este? Nehezebb csapatok ellen is megcsinálták már a bravúrt a srácok, szerintem mindenki emlékszik arra, hogy az A csoportos vébén másodperceken múlt a döntetlen a bivalyerős szlovákok ellen. A szlovénok ellen korábban előfordult, hogy begörcsöltünk az elején, de vesztenivaló nincs, legrosszabb esetben maradunk itt, ahol a helyünk van" - osztotta meg a véleményét János, aki 3-2-es magyar győzelmet tippelt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az előzetes számítások szerint kétezer magyar drukker lehet jelen a szlovénok ellen

Azt is hozzátette, biztos keserű lenne szájíze a szurkolók egy részének, ha csak a harmadik hely lenne meg, mert a csapat rendre elkényezteti a drukkereket, de reálisan még ez is jobb helyezés lenne az elvártnál, mivel a papírforma alapján három ellenfél is erősebb nálunk. János szerint a magyar hoki helyzetében - az U20-as és az U18-as csapat is visszacsúszott a negyedosztályba - nem lenne reális a feljutás, de éppen ezért szerethető nagyon ez a csapat, mert a játékosok mindig meghalnak a pályán, és kiadják magukból, amit tudnak, sőt, néha még többet is.