Vágólapra másolva!
A szlovéniai divízió I-es vébén második mérkőzését is megnyerő magyar jégkorong-válogatott kapitánya, Kevin Primeau továbbra sem tartja favoritnak csapatát, de bízik benne, hogy a két legerősebb ellenfél, Ausztria és Szlovénia ellen is sikerül pontokat lopni. Az ukránok ellen büntetőt hibázó Ladányi  Balázs saját magát korholta, amiért a bosszankodásával kivonta magát a meccs hátralévő részéből, a vb-újonc Hári János mindenféle óvatoskodás nélkül megcélozta a feljutást, Sofron István pedig elismerte, a büntető előtt kicsit rájátszott az esetre, mert úgy érezte, a bíró az ellenfélnek fúj.

Nem túlzás, hogy álomszerűen kezdte az utóbbi évek legerősebb világbajnokságát a magyar válogatott, amely a Japán elleni 5-1-es siker után Ukrajnát is kipipálta. Azok, akik szeretnek a statisztikába kapaszkodni, kezdhetnek merészebb álmokat szövögetni, 2008-ban ugyanis szintén behódolt a magyar csapatnak a japán és az ukrán válogatott, és akkor ez feljutást eredményezett.

Most annyival nehezebb a helyzet, hogy a két legkeményebb ellenfél, Szlovénia és Ausztria még csak ezután következik, ezeken a találkozón dől el, elérhető közelségbe kerülhet-e újra az A csoport.

Kevin Primeau szövetségi kapitány elutasította azt a szlovén tévéstől hallott felvetést, hogy a magyar csapat a két siker után már favoritnak számítana, szerinte továbbra is a szlovénokra és az osztrákokra illik ez a jelző. Primeau szerint a válogatottnak komoly kihívás volt az ukránok elleni meccs, és a csapat jobban játszott, mint egy nappal korábban, így megérdemelten söpörte be a három pontot.

"Izgalmas meccs volt, amelyen nehézségeink is adódtak, de az ilyen találkozók viszik előre a csapatot, és azt már a torna előtt tudtuk, hogy végig oda kell tennünk magunkat. Már zsebben vannak azok a pontok, amiket előzetesen bekalkuláltunk, most az a dolgunk, hogy pontokat lopjunk a favoritoktól. Tisztában vagyok vele, hogy mi vár ránk a szlovénok ellen, hogy telt ház előtt lépünk jégre, de ebből is tud erőt meríteni a csapat, és azon leszünk majd, hogy elrontsuk a játékukat. Az EBEL miatt jól ismerik egymást a két csapat játékosai, mivel a Fehérvárt az Olimpija Ljubljana ütötte ki a rájátszásban, most itt a lehetőség a visszavágásra" - nyilatkozta Primeau, aki "civilben" a Sapa Fehérvár AV19 edzője.

Ha Bálizs Bencét dicsértük a japánok elleni meccs után, akkor a 21 éves kapusnak duplán jár a méltatás az ukránok elleni csata után, ahol ismét csak egy alkalommal került mögé a korong. "Fejben jobban elfáradtam most, mint a japánok ellen, ott a második harmad lazább volt, itt viszont végig nagyon oda kellett figyelni, a harmadik harmadbeli kettős emberhátrány például elég húzós volt. Bevallom őszintén, én beterveztem ezt a két győzelmet, és úgy voltam vele, ha ezek megvannak, akkor kiesni már nem tudunk. Úgy érzem, kezdünk még jobban csapattá kovácsolódni, az idősebbek és a fiatalok nagyon jól összeértek, és megígérhetem, hogy mindent meg fogok tenni, hogy meglepetést okozzunk, és hogy nagyon kellemes szájízzel térjünk haza"- fogadkozott Bálizs, aki szerint az eddigi szervezett és jó játék miatt lehet félnivalója a hátralévő csapatoknak ellenünk.

A fehérvári kapusnak a második harmadban volt egy szenzációs védése, amikor átért a hosszú sarokra egy lövésnél, de amikor erről kérdeztük, szerényen csak annyit mondott, számított rá, hogy az ukrán csatár azt a sarkot választja, és mivel nem tudta felemelni a korongot, így elakadt a lábvédőjében miközben átcsúszott. Kedden szabadnap vár a csapatokra, aminek Bálizs nagyon örül, óriási alvásra és evésre készül, hogy a szlovénok elleni rangadóra fel legyenek töltve az akkumulátorok.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Hári elégedettebb volt magával, mint a japánok elleni meccs után

Az EBEL alapszakaszának gólkirálya, Sofron István ezúttal nem szerzett gólt, de végig agilisan játszott és kiharcolt egy büntetőt is. Sofron azt mondta, bár valóban rácsaptak a kezére, kicsit rájátszott az esetre, mert úgy látta, a bíró inkább az ukránoknak fúj, és szerette volna, ha a védő megkapja a jogos kiállítást. Végül nem kiállítás, hanem büntető következett, de Ladányi Balázs lövését a bal kapuvas hárította. "Szívesen lőttem volna a büntetőt, de az edző talán azt érezte, hogy fáj a kezem, és Magyarország egyik legjobb hokisa vállalta magára a feladatot, aki elég nagy százalékban értékesíti a helyzeteit" - mondta Sofron, mikor azt kérdeztük, felmerült-e, hogy ő vezesse rá a korongot Balabanra.

Az erdélyi születésű csatár azt emelte ki, hogy mindenkire lehet számítani a mostani csapatból, ha az egyik sornak nem megy, akkor előlépnek olyan játékosok, akik pár éve még epizódszereplők voltak csupán, és fontos gólokkal szólnak bele a meccs alakulásába. "Fontos volt az első két meccs, hogy az álmot és a reményt életben tartsuk, a szlovénok ellen sem kell megijednünk, tudjuk, mit kell játszanunk, és kis szerencsével bárkit megverhetünk" - mondta Sofron.

Ladányi Balázs számára duplán fájó volt a kihagyott büntető, egyrészt nem sikerült visszaállítania a megnyugtató kétgólos különbséget, másrészt pedig a bosszankodása miatt tízperces büntetést kapott, így a hátralévő időben nem lehetett a csapat segítségére. "Mindig ezt lövöm, és tele volt a hócipőm, hogy nem tudott bepattanni a korong a vasról. Utána meg hülye voltam, nem is tudom, mikor kaptam utoljára tíz percet, főleg ilyen baromságért" - korholta magát az ezúttal pont nélkül záró szélső.

A további esélyekről Ladányi egyelőre nem akart nyilatkozni, annyit mondott csak, bár nem akarja elkiabálni, úgy tűnik, a kiesés miatt már nem kell aggódnunk. "Eddig le a kalappal a csapat előtt, minden működött, jó volt a kapusteljesítmény, jól dolgoztak a védők, minden sorunk gólveszélyes, ha így maradunk együtt, csapatként, akkor bármi benne lehet ebben a tornában. Azt már el lehet mondani, hogy sikerült beépíteni a fiatalokat, a továbbiakban pedig megyünk lépésről lépésre, és igyekszünk nem elbukni".

Forrás: AFP/Jure Makovec
Szerda este is jó lenne ünneplő magyar játékosokat látni

A magyar csapat egyik vb-újonca, Hári János bevállalósabb volt, ő kerek perec kimondta, még legalább két meccset kell nyerni a célhoz, a feljutáshoz. Hári a japánok elleni meccs után még elégedtlen volt saját teljesítményével, most úgy érezte, az első harmadban nem volt jó a korongtechnikája, de a folytatás már rendben volt. "Fontos voltam a védekezésben, emberhátrányban is a jégen voltam, helyzetet is sikerült kialakítanom, igaz, a gól nem jött össze, de ez előrelépés volt a japánok elleni meccshez képést" - értékelte magát.

A Svédországban játszó Hári a meccs végén gólt is szerezhetett volna, az ukrán kapus már lekorcsolyázott, ő azonban az előtte tornyosuló védőt találta el. "Nem is tudom, mit akartam a végén, akkor már nem volt tökéletes a koncentrációm, és vártam a Vas Jankót, hátha le tudom passzolni neki, nagyon jól játszott, megérdemelte volna, hogy lőjön még egy gólt."

Amikor arról érdeklődtünk nála, egy svéd bajnokihoz képest milyennek találta eddig a vb meccseit, Hári azt mondta, a tempó tetszett neki, de kinn más a stílus, kevesebb a hiba, és átlagban talán jobb képességűek a játékosok. A huszadik születésnapját májusban ünneplő Hári úgy látja a csapat idősebb tagjai kész, érett játékosként néznek rá, nem érzi, hogy apáskodnának felette. "Magasan jegyzett bajnokságban játszom, nem csak úgy betoppantam a válogatotthoz, sok játékidőt kapok, és úgy érzem, fontos része vagyok a csapatnak, és így is bánnak velem" - tette hozzá Hári, aki reálisnak érzi a magyar győzelmet a szlovénok ellen is.

További eredmények:
Ausztria - Nagy-Britannia 7-3 (3-0, 2-2, 2-1)
gól:
Hundertpfund (8.), Baumgartner (10., 22.), Latusa (10., 44.), Trattnig (35.), Herburger (53.), illetve Shields (34., 39.), Neilson (51.)

Szlovénia - Japán 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)
gól:
Robar (12.), D. Rodman (28.), Kranjc (59.), Razingar (60.), illetve Tanaka R. (35.), Jamasita (48.)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont (8-2), 2. Ausztria 6 (12-7), 3. Szlovénia 6 (7-4), 4. Ukrajna 0 (5-8), 5. Nagy-Britannia 0 (5-10), 6. Japán 0 (3-9).