Vágólapra másolva!
Két meccs után is százszázalékos a magyar jégkorong-válogatott a szlovéniai vébén, miután Kevin Primeau csapata 3-1-re győzött az esélyesebbnek tartott Ukrajna ellen. A magyar csapat elképesztően jól védekezett, és még az is belefért, hogy Ladányi Balázs büntetője a kapuvason csattant.

Eredmény, divízió I-es vb, A csoport (Ljubljana), 2. forduló:
Magyarország - Ukrajna 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)
Ljubljana, Arena Stozice, 1021 néző
Kubus (szlovák), Kaderli (svájci), Rakovic (szlovén)
gól: Galanisz (10:04., gólpassz: Kovács, Benk), Sikorcin (11:35., Bartalis), Vas János (58:46., üres kapus, Vas M.), illetve Pobjedonoszcev (43:43., emberelőnyből, Materuhin, Ljutkevics)
kiállítások: 24, illetve 12 perc
kapusok: Bálizs 36 védés/37 lövés, illetve Balaban 20/22

Az élő tudósítás szövegéért ide kattintson!

Úgy látszik, ez egy ilyen vébé, finomkodásnak nincs helye, ahogy a japánok elleni meccsen, úgy a magyar-ukránon is vehemensen kezdtek a csapatok: másfél perc sem telt el, amikor Mihály egy védővel a nyakán húzott kapura, a próbálkozásnak egy hármas ütközés lett a vége, mert a kapus is csatlakozott a birkózó duóhoz. Az ukránoknak az osztrákok ellen sikerültek a távoli bombái, és abban bíztak, a nehéztüzérség Bálizst is átlövi, de a fiatal kapus Donyika és Bobkin kék vonalról elengedett löketét is lenyelte.

A japánok ellen remekül védekező magyar csapat különösebb izgulnivaló nélkül megúszta Ladányi kiállítását, majd a túloldalon Hári tesztelte Balabant, akiről kijött a korong, Vas János gólra éhesen oda is szúrt, de gól nem, csak dulakodás lett a dologból. Az első magyar emberelőnynél majdnem egy perc lepörgött, mire felálltunk, de kis híján sikerült eladni a japánok ellen gólt fialó figurát, Sofron azonban a bal alsó mellé húzta a korongot. Aztán gyors egymásutánban Tokaji és Sikorcin kínálta meg Balabant, nagyon pörgött a magyar csapat, és látszott, van keresnivaló az ukrán kapu előtt.

Forrás: AFP/Jure Makovec

Épphogy eltelt a harmad fele, amikor Galanisz húzott el a jobb szélen, első lövését még védte a kapus, de a kipattanót felvarrta a jobb felsőbe az újvárosi csatár (1-0). A harmadik sor elirigyelte a gólörömöt a negyediktől, és másfél perccel később ők is mehettek pacsizni a padhoz, ezúttal Bartalis tette rá elsőre, és Sikorcin érkezett Inzaghi-módon a kipattanóra (2-0). Boksznyelven szólva meg volt rogyasztva az ellenfél, és nem sok hiányzott a padlózáshoz sem, az újabb előny során Mihály szolgálta ki elsőrangúan Bartalist, akinek ziccerben lecsúszott a korong az ütőjéről. A harmad végét megnyomták az ukránok, többször is meleg pillanatok alakultak ki a magyar kapu előtt, de a védők jól takarítottak, és Bálizs is állta a sarat.

Egy magyar futballedző mondta egyszer, hogy a kétgólos előny nagyon veszélyes tud lenni, mert túlságosan megnyugtatja a vezető csapatot, Sikorcin pedig centikre volt a seduxennel felérő harmadik góltól, de a bal kapuvas az ukránokkal volt. Az ukránok úgy gondolták, ha már kaptak segítséget kívülről, megindulnak minden mindegy alapon, elég sokat időztek a magyar kapu előtt, de közben figyelniük kellett hátra is, mert a magyar kontrákban volt potenciál, Vas Márton lövésénél például Balabannak is kapaszkodnia kellett.

Forrás: AFP/Jure Makovec

Egy megpattanó ukrán lövésnél több száz magyar drukker sóhajtott fel megkönnyebbülten, amikor a korong elsuhant a jobb alsó mellett, majd egy magyar előny során három helyzetünk is volt, de egyikből sem lett gólt. A harmad vége ismét az ellenfélé volt, Bálizsnak pedig egy NHL-ben is megsüvegelendő, spárgázós védést is be kellett mutatnia, hogy negyven perc után maradjon a 2-0.

Az ukrán kapitánynak jó sok mondanivalója lehetett, mert csapata késve jött ki a harmadik harmadra, így egyből magyar emberelőnnyel indult az utolsó húsz perc. Ladányi nagy bombájánál ismét csak centik hiányoztak, de közben Bálizsnak is kellett védenie, úgyhogy nem ártott az óvatosság. Az ukránok megkapták az esélyt, amikor a szlovák bíró Hegyit és Kovácsot is kiküldte, így több mint másfél percig öt a háromban támadhattak a sárgák, és éppen lejárt az első fór, amikor Pobjedonoszcev üresen maradt, és szétlőtte a jobb felsőt (2-1). Pár perc múlva hasonló volt a forgatókönyv, csak ekkor a magyar csapat támadhatott egy percig kettős előnyben, de sajnos hiába kért időt Primeau kapitány és hiába sorjáztak a lövések, nem sikerült visszaállítani a kétgólos differenciát.

Az ukránok a piszkos trükköket is bevetették, Kaszjancsuk arcon találta Bálizst a botjával, szerencsére a magyar kapus folytatni tudta. Szívbetegeknek életveszéllyel ért fel a meccs, Sofronnak egy rossz csere miatt ki kellett ülni két percre, de ez lepörgött gond nélkül, majd a megszerzett koronggal éppen a fehérvári csatár ugrott meg, de rácsaptak a kezére, így büntetőt kapott a magyar csapat.

A rávezetést Ladányi vállalta, ahogy szokta, nem cselezett, ellőtte izomból, de a kapuvas megint az ukránokkal volt. A szlovák bírót nem sok magyar jelölte volna be a közösségi oldalakon, amikor a hajrában előbb kiszórta Kovács Csabát, majd lazán szemet hunyt afölött, hogy Hári szólóját az ütőjét fogó ukrán védő akadályozta meg. Az ukrán kapitány nyolcvan másodperccel a vége előtt időt kért, majd lehozta a kapusát, de nem jött be a húzás, Vas János ugyanis kihasználta, hogy üresen tátong a ketrec (3-1).

Forrás: AFP/Jure Makovec

Az ukránok ugyan kaptak még egy előnyt, de ekkor is a magyar csapat járt közel a gólhoz, az egyik ukrán védő kapusként mentett a gólvonalon, így maradt a 3-1, válogatottunk pedig két meccs után is százszázalékos.

További eredmények:
Ausztria - Nagy-Britannia 7-3 (3-0, 2-2, 2-1)
gól:
Hundertpfund (8.), Baumgartner (10., 22.), Latusa (10., 44.), Trattnig (35.), Herburger (53.), illetve Shields (34., 39.), Neilson (51.)

Szlovénia - Japán 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)
gól:
Robar (12.), D. Rodman (28.), Kranjc (59.), Razingar (60.), illetve Tanaka R. (35.), Jamasita (48.)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont (8-2), 2. Ausztria 6 (12-7), 3. Szlovénia 6 (7-4), 4. Ukrajna 0 (5-8), 5. Nagy-Britannia 0 (5-10), 6. Japán 0 (3-9).