Vágólapra másolva!
A kolozsvári Krónika szerint egyre elképesztőbb méreteket ölt a bukaresti román bulvársajtó által mesterségesen generált etnikai konfliktus az elmúlt napok jégkorongmérkőzéseivel kapcsolatban. Egy kormánypárti képviselő olyan törvénytervezetet kíván benyújtani, amely megvonná a kettős állampolgárok szavazati jogát, miközben a válogatott román játékosai cáfolják, hogy a székely csapattársak a magyar himnuszt énekelték volna.

A magyar jégkorong-válogatott a múlt héten egy négycsapatos tornán Csíkszeredán lépett jégre, mindhárom mérkőzését elveszítette, utoljára a házigazda románoktól kapott ki 4-1-re.

A románok 24-es keretében a 22 magyar nemzetiségű játékos mellett egy román és egy honosított ukrán játékos szerepelt, állítólag a román válogatott tagjai a magyar himnuszt elénekelték, a románnál viszont némák maradtak, majd a meccs végén többen csatlakoztak a székely himnuszt eléneklő közönséghez is.

A Libertatea több nacionalista politikust és sportolót is idézett, de megszólalt Selymes Tibor is, aki annak idején Sopronban játékosként és edzőként is dolgozott.

Az egykori román válogatott futballista a Libertateának megjegyezte, ő is székely, de büszke arra, hogy Románia színeiben is játszhatott. "Nem természetes, hogy egy sportoló az egyik ország mezét viseli, és a másik himnuszát énekli" - vélte az élvonalbeli Astra Ploiesti szakvezetője a lap szerint.

Egy kormánypárti parlamenti képviselő, a demokrata-liberális Ioan Holdis bejelentette, hamarosan olyan törvénytervezetet nyújt be, amely szerint megvonnák a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező lakosok szavazati jogát a romániai választásokon.

"Ezek az emberek saját akaratukból szerezték meg a magyar állampolgárságot, ez pedig azt jelenti, nem érdekli őket, mi történik abban az országban, amelyben születtek, és amelyben élnek. Szavazzanak csak a magyarországi választásokon" - nyilatkozta a Libertateának Holdis.

"A magyar és román állampolgárságú személyek szavazati jogának megvonását célzó kezdeményezés hülyeség, amelyet szerzője csak azért lebegtetett meg, hogy bizonygassa: ő mekkora román" - reagált a Krónikának Korodi Attila RMDSZ-es képviselő. Az alsóház külügyi bizottságának elnöke szerint Holdis javaslata csak cirkuszra és magyarellenes hangulatkeltésre alkalmas, a kezdeményezést azonban a koalíciós pártok egyike sem támogatná.

"Az járhatatlan út, hogy csak a magyar-román kettős állampolgároktól vonják meg a szavazati jogot. A szelektív módszert én csak a hulladékgyűjtésben ismerem" - fogalmazott Korodi.

Hétfő este a HSC Csíkszereda csapata Mol Liga-mérkőzésen Bukarestben játszott, a szervezők készültek is az esetleges botrányra, de a találkozó rendben lezajlott, a csíki csapat simán, 8-0-ra győzött.

A Krónika szerint azért a "szokásos", Ki a magyarokkal az országból!" jellegű bekiabálás ezúttal sem maradt el.

A találkozót élőben közvetítő Digi Sport televízió kommentátora megkérdezte a pénteki román-magyar meccsen a hazaiak kapuját védő Adrian Catrinoit, a találkozón egyetlen románként szerephez jutott Steaua-játékos szerint nem igaz, hogy székely csapattársai a magyar himnuszt énekelték, csak a székelyre zendítettek rá.

Ezt megerősítette Mihai Georgescu - aki a múlt hétvégi tornán csak az ukránok ellen jutott játéklehetőséghez -, illetve maga a pénteki találkozót szintén élőben közvetítő tévébemondó, Lucian Moga is, aki elítélte a Libertatea által indított hecckampányt.