Vágólapra másolva!
Botrány robbant ki Románia 16 éven aluliak jégkorong-válogatottjánál, miután a csapat egyetlen román nemzetiségű tagja azzal vádolta meg magyar társait, hogy megverték - írja az erdélyi Krónika.

Florin Cosmin Marinescu, az U16-os válogatott egyetlen román nemzetiségű játékosa édesapján keresztül panaszlevelet juttatott el a román szövetséghez, miután azt állítja, társai a zuhanyzóban ütni kezdték vizes törülközőkkel.

Az eset előzménye, hogy Marinescu szerint december elsején a csíkszererdai Vákár Lajos-műjégpálya öltözőjében társa, Antal Alfréd magyarul szidta, mire Marinescu azt válaszolta neki, román nyelven mondja el neki, mi a baja, mivel december elseje nemzeti ünnepnek számít, és ők egyébként is románok. Marinescu szerint Antal és társai erre azt mondták, hogy nem románok, majd Romániát is szidták, és ezt követte a zuhanyzóbeli ütlegelés.

A román szövetség elnöke, Tánczos Barna az eset után úgy nyilatkozott, javasolni fogja a Román Olimpiai Bizottságnak, hogy a bántalmazást beismerő három játékost, Antal Alfrédot, Geréb Istvánt és Molnár Ákost tegyék ki az U16-os válogatottból. Tánczos szerint a szövetség számára elfogadhatatlan az ilyen agresszív magatartás, és további vétkesek felkutatását tervezik, Antalékat viszont nem zárnák ki örökre a válogatottból.

"Végül is csak 15 éves gyerekekről van szó, akik nem drogoztak, nem fogyasztottak tiltott szereket. Természetesen súlyos és megengedhetetlen, amit tettek, de nem szabad tönkretennünk a karrierjüket, ha mondjuk évek múlva a tehetségük szerint beférnének az U18-as válogatottba" - fogalmazott Tánczos, aki szerint az ügyből nem kell etnikai konfliktust kreálni, már csak azért sem, mert a vizes törülközős verés - bár elítélendő gyakorlat -, elterjedt nem hivatalos büntetési forma több sportág öltözőiben.

Tánczos azt is elmondta, hogy Marinescu Antal osztálytársa, és baráti viszonyban van vele, így szerinte nem érdemes túldimenzionálni az ügyet, csak két gyerek veszekedéséről van szó. A három vétkessel kapcsolatban már meghozták a fegyelmi ítéletet, de ez még nem nyilvános, amíg le nem zárul a vizsgálat.

Cristian Carlan, Marinescu klubjának, a Steauának a szakosztályvezetője az U16-os csapat edzőjét, Keresztes Ottót teszi felelőssé a történtekért, és hozzátette, játékosai eddig nem kerültek etnikai konfliktusba, pedig a válogatottban régóta egymás mellett játszanak a románok és a magyarok. "Éppen ezért gondolom azt, hogy csak gyerekes kivagyiságról van szó, ezzel együtt ilyesminek nem szabad többé előfordulnia" - idézte Carlant a Krónika.