Vágólapra másolva!
A németek elleni pótselejtező után mindenki temette a magyar nőikézilabda-válogatott olimpiai szereplését, a nagyon bonyolult kvalifikációs rendszer miatt azonban mégis elképzelhető, hogy a magyar csapat ott lesz a londoni olimpián. Ehhez az kell, hogy az eredmények megfelelően alakuljanak a péntek éjjel rajtoló brazíliai világbajnokságon. Nemcsik Balázs szövetségi főtitkár szerint sem irreális a forgatókönyv, de most nem akarnak ezzel foglalkozni.

A világbajnoki pótselejtezőn, a németektől elszenvedett demoralizáló kettős vereség után úgy tűnt, végleg elszálltak a magyar nőikézilabda-válogatott olimpiai reményei. Aztán kiderült, hogy matematikai esély még maradt, sőt ezt a vb csoportbeosztása sem húzta keresztül. A magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjjel egy Brazília-Kína összecsapással elrajtoló világbajnokságnak tehát úgy is van tétje a magyar válogatott számára, hogy nem lesz ott a dél-amerikai eseményen.

Hogyan lehetséges ez?

A szabályok bonyolultak, leegyszerűsítve a következő dolog történhet. Az olimpiára automatikusan kijut a világbajnok és az összes kontinensbajnok. Rajtuk kívül kijut még hat csapat, akik a jövő májusban megtartott pótselejtezőkön játszanak egymással a szereplés jogáért (a pótselejtezőket három darab négy csapatból álló csoportban rendezik, a csoportok első két helyezettje jut ki az olimpiára).

A vb-n van egy olyan speciális szabály is, hogy az utolsó nem kvótát érő helyen végzett csapat kontinense kap két plusz pótselejtező helyet. Magyarország a tavalyi Európa-bajnokságon a 10. helyen végzett. Alapesetben a világbajnokság 2-7. helyezett csapatai jogosultak a pótselejtezőre. A magyar csapatnak az adna esélyt, ha olyan európai csapat nyerné meg a világbajnokságot, amely előttünk végzett az Eb-n (Norvégia, Svédország, Románia, Dánia, Franciaország, Montenegró, Oroszország, Hollandia, Horvátország), illetve a legjobb nyolc közé is ilyenek jutnának.

Az erőviszonyok alapján Brazília és Dél-Korea is bejuthat a legjobb nyolc közé, de ők a pótselejtezőkön nem fognak szerepelni, mert a kontinensbajnokságuk megnyerésével már rendelkeznek olimpiai kvótával (ide számíthatjuk a legjobb afrikai Angolát is, amely januárban minden bizonnyal megszerzi az afrikai kvótát).

Ha az Eb-n mögöttünk végző német, spanyol, izlandi csapat nem előzi meg a fentebb felsorolt európai csapatokat, akkor megvalósulna az a helyzet, hogy a vb-n megszerezhető hat pótselejtezős hely mindegyike olyan csapaté lenne, amely a magyarok előtt zárt az Eb-n, így a két pótselejtezős pluszhely egyike az Eb-10. Magyarországhoz kerülhetne. A nem európai válogatottak csak abban az esetben húzhatják keresztül a magyar esélyeket, ha megnyerik a világbajnokságot, mert akkor Európának eggyel kevesebb hely jut a pótselejtezőn.

Arra kevés az esély, hogy a legjobb tíz közé más ázsiai, afrikai és óceániai (Ausztrália) válogatott bejusson, Izland is gyenge ehhez a szinthez képest, igazából csak annak kell szurkolni, hogy Németország, illetve Spanyolország ne teljesítsen magas szinten.

Kiszúrhatunk még magunkkal is

"Természetesen végignéztük mi is, de szándékosan nem akarunk foglalkozni ezzel. Ami rajtunk múlt, a németek elleni pótselejtező, azt elrontottuk, nem teljesítettük a célkitűzést" - mondta az [origo] megkeresésére Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. Szerinte nem irreális, hogy szerencsével pótselejtezős szerepléshez jussunk, noha nem írná le se a németeket, se a spanyolokat. "A saját szemünkkel láthattuk, hogy a német jó csapat, a spanyolok meg akár nyolc közé is juthatnak. A legnagyobb meglepetést viszont a brazilok jelentik majd, ők akár érmet is nyerhetnek" - tette hozzá.

A szövetség feltehetően korábban sem számolt azzal, hogy a magyar válogatott számára kedvező eredménnyel zárul a brazíliai világbajnokság. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány jelenleg a győri csapatot is irányítja, ami sok pluszmunkával jár, ráadásul komoly vitát váltott ki a sportágon belül.

A szövetség elnöke, Vetési Iván korábban kijelentette, hogy a válogatottat kluboktól független, főállású kapitánynak kell irányítania, a Ferencváros többek között erre hivatkozva tiltakozott az ellen, hogy Böhn szövetségi kapitány a győri klub irányítását is elvállalta. A Fradi később elállt attól a szándékától, hogy nem engedi el játékosait a válogatottba, miután garanciát kapott a szövetségtől arra, hogy 2012. május 31. után már főállású kapitánya lesz a válogatottnak. Az olimpiai kvalifikációs tornát ugyanakkor május 25-27-én rendezik, így a pórselejtezőkre való felkészülés idején nem tud majd teljes energiájával a válogatottra koncentrálni.

Felvetésünkre, hogy Karl Erik Böhn szövetségi kapitány győri kinevezésekor figyelembe vették-e az esetleges válogatottbeli elfoglaltságot, Nemcsik azt mondta, a kettő nem üti egymást. "Mocsai Lajos és a férfiválogatott esetében sem zavaró, hiszen a válogatott és a klubidőszak elkülönül egymástól. A szezon végét így is, úgy is meg kell várni a játékosok miatt, ha a Győr BL-döntőt játszana, az május elején lesz, a pótselejtező május végén. Maximum Böhnre hárulna több pluszmunka, de szerintem ő örömmel vállalná ezt."

A vb csoportbeosztása:

A csoport: Norvégia, Montenegró, Angola, Németország, Kína, Izland
B csoport: Oroszország, Kazahsztán, Hollandia, Koreai Köztársaság, Spanyolország, Ausztrália
C csoport: Románia, Franciaország, Brazília, Tunézia, Kuba, Japán
D csoport: Svédország, Dánia, Horvátország, Argentína, Elefántcsontpart, Uruguay

A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5-6. helyezettek pedig a 17-24. pozícióért játszanak. A nyolcaddöntő után nem lesz középdöntő, egyből az egyenes kieséses szakasz következik. A vébéről a győztes kvótát szerez az olimpiára (ha az Eb-győztes és már biztos ötkarikás induló norvégok nyerik a tornát, akkor az Eb-ezüstérmes svédek is ott lehetnek Londonban), további hat válogatott (alapesetben a 2-7. helyezettek) pedig részt vehet a 2012. május 25-27-i olimpiai selejtezőn. A selejtezőkön további hat csapat szerepelhet a kontinensek képviseletében.


A vb hétvégi programja, december 3., szombat
Montenegró - Izland 18.00 (A csoport)
Norvégia - Németország 20.15 (A csoport)
Angola - Kína 22.30 (A csoport)
Kazahsztán - Ausztrália 18.45 (B csoport)
Oroszország - Dél-Korea 21.00 (B csoport)
Hollandia - Spanyolország 23.15 (B csoport)
Brazília - Kuba 00.00 (C csoport)
Románia - Tunézia 18.00 (C csoport)
Franciaország - Japán 20.15 (C csoport)
Svédország - Argentína 16.00 (D csoport)
Dánia - Uruguay 18.15 (D csoport)
Horvátország - Elefántcsontpart 20.30 (D csoport)

december 4., vasárnap:
Németország - Montenegró 17.30 (A csoport)
Kína - Norvégia 20.15 (A csoport)
Izland - Angola 22.30 (A csoport)
Dél-Korea - Kazahsztán 18.45 (B csoport)
Spanyolország - Oroszország 21.00 (B csoport)
Ausztrália - Hollandia 23.15 (B csoport)