Vágólapra másolva!
Óriási lépést tett az Európa-bajnoki kijutás felé a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a selejtezősorozat vasárnapi játéknapján izgalmas mérkőzésen 28-25-re nyert a fehérorosz csapat otthonában. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány együttese így két forduló után százszázalékos.

I. csoport, 2. forduló:
Fehéroroszország - Magyarország 25-28 (14-12)
gól:
Lobah 6, Jankovszkaja 5, Kurcsankova 4, Artyuhovics 3, Sztyepanova 2, Kotina 1, Moroz 1, Dronava 1, Drozdova 1/1, Dubovcova 1, illetve Görbicz 9/4, Szucsánszki 5/2, Tomori 3, Vérten 2, Kovacsicz 2, Bulath 2, Rédei-Soós 2, Hornyák 1, Szamoránsky 1, Szabó 1

Eleinte Görbicz büntetőivel tartotta magát a magyar csapat, majd a fehéroroszok fantasztikus tíz percet produkáltak, és 2-3-ról előbb 6-3-ra, majd a 13. percre 8-4-re elhúztak. Aztán Herr vezérletével sikerült a védelmet megerősíteni, és megkezdte a felzárkózást Karl Erik Böhn együttese. A 18. percben, 9-8-nál a fehéroroszok időt kértek.

Vérten sérülése miatt állt a játék, a szélső ebben a szakaszban ráadásul gólerősnek is bizonyult, így különösen érzékenyen hatott a lecserélése. Létszámfölényben még rövid időre átvette a vezetést a magyar csapat, ám a szünetig hátralévő időben a Ferencvárosban légiós kapus, Ambramovics pillanatai következtek, így a pihenőre a vendéglátó vonult kétgólos előnnyel.

A szünet után három magyar találat már a fordulatot jelentette. Lobahot kiállították, ám meglépnie nem sikerült a vendégeknek, hanem fej fej mellett haladt a két együttes, ráadásul Görbicz büntetőt rontott.

Szucsánszki és Tomori gyors gólját követően, 17-19-nél - éppen amikor negyedóra volt hátra - időt kértek a hazaiak. Szucsánszki kiállítása alatt nem esett gól, majd Szabó jóvoltából 17-20-ra alakult az állás, ám nem adták fel a hazaiak, akiknek jót tett a kapuscsere, mert Safonova két lövést is megfogott.

Ám a hajrában már nem volt ellenszer, mert a Görbicz vezérelte magyar együttes - főleg az irányító pazar passzaival - hengerelt, és a fehéroroszoknak erre nem volt válaszuk.

"Azzal tudtunk nyerni, hogy a második félidőre jobb lett a védekezésünk, a támadásokban pedig felgyorsultunk" - nyilatkozta Karl Erik Böhn, a magyarok szövetségi kapitánya. "A fehéroroszok bebizonyították, hogy otthon nagyon veszélyesek, ráadásul kapusuk nagyon jól ismeri a magyar mezőnyjátékosokat. Nálunk Herr a kapuban volt jó, Görbicz és Szucsánszki pedig elöl nyújtott átlagon felülit. Éreztük magunkon a nyomást, de a csapattal még csak egy hete tudunk együtt gyakorolni, és most még utaznunk is kellett. A következő körben, tavasszal már jobb formában leszünk."

A mostani siker azt jelenti, hogy a magyarok az azeriekkel és a fehéroroszokkal szemben is jelentős előnyre tettek szert, és mivel a csoportból a két legjobb jut majd tovább, a papírforma alapján a németek ellen a csoportelsőség lesz a tét.

A nap másik mérkőzésén:
Azerbajdzsán - Németország 16-34 (7-15)

Az állás:
1. Németország 4 pont (61-35)
2. Magyarország 4 (69-44)
3. Fehéroroszország 0 (44-55)
4. Azerbajdzsán 0 (35-75)

A csoportból az első két helyezett jut ki a 2012. december 2. és 16. között sorra kerülő, hollandiai Eb-re.

Szerdán játszották:
Magyarország - Azerbajdzsán 41-19
Németország - Fehéroroszország 27-19

A további program:
3. forduló (március 21/22.):
Magyarország - Németország
Azerbajdzsán - Fehéroroszország

4. forduló (március 24/25.):
Németország - Magyarország
Fehéroroszország - Azerbajdzsán

5. forduló (május 30/31.):
Fehéroroszország - Németország
Azerbajdzsán - Magyarország

6. forduló (június 2/3.):
Németország - Azerbajdzsán
Magyarország - Fehéroroszország

* * *

A lengyel Kielce hazai környezetben, a spanyol Atlético Madrid pedig idegenben szerezte meg a győzelmet a férfi Bajnokok Ligája veszprémi érdekeltségű B csoportjának negyedik fordulójában, vasárnap.

Eredmények:
B csoport, 4. forduló:
Kielce (lengyel) - Bjerringbro-Silkeborg (dán) 37-29 (21-14)
Füchse Berlin (német) - Atlético Madrid (spanyol) 33-37 (15-17)

szombaton játszották:
MKB Veszprém - Csehovszki Medvegyi (orosz) 24-22 (10-10)

Az állás:
1. Atlético Madrid 7 pont
2. MKB Veszprém 6
3. Füchse Berlin 5
4. Kielce 4
5. Csehovszki Medvegyi 2
6. Bjerringbro-Silkeborg 0

A csoportokból az első négy jut tovább a nyolcaddöntőbe.