Vágólapra másolva!
A világ egyik legjobb kézilabdacsapata, a Ciudad Real székhelyét áthelyezve feltámasztotta a spanyol kézilabdasport egyik legendás klubját, az Atlético Madridot. Sterbik Árpád kapus szerint a futballszurkolók sokat segítenek az együttesnek, az egykori bikaviadaloknak helyszínt adó aréna akusztikája kiváló, ezt megtapasztalhatja szombat este a magyar bajnok MKB Veszprém is, amely a szerb születésű spanyol válogatott kapus szerint Európa legjobbjai közé tartozik.

Szombat este csúcsrangadóra kerül sor a Bajnokok Ligája B csoportjában, a tavalyi döntős, Ciudad Real névről Atlético Madridra váltó spanyol sztárcsapat a magyar bajnok MKB Veszprém férfikézilabda-csapatát fogadja.

A két együttes még veretlen az idei BL-ben, ám amíg a Veszprém a lengyel Kielcét idegenben, a dán Silkeborgot pedig hazai pályán legyőzte, addig a spanyolok a dániai sikert követően első hazai meccsükön csupán ikszeltek az orosz Csehovszki Medvegyivel.

Otthon ritkán veszít a spanyol csapat

"Szép éveket és emlékeket őrzök a veszprémi időkből, ám ez csak egy csoportmeccs, nincs benne semmi különös" - mondta az [origo] érdeklődésére Sterbik Árpád, az Atlético kapusa. "Ha egyenes kiesésről lenne szó, sokkal fontosabbnak érezném. Persze, hajt bennünket a vágy, ebben a nehéz BL-csoportban minden pont számít. De nincs bennem az a nagy tűz."

A Veszprém egykori játékosa szerint nem szabad semmit sem leszűrni az eddigi mérkőzésekből, hiszen amióta Talant Dusebajev az edzőjük, azóta a csapat nem veszített hazai pályán bajnokit.

Forrás: AFP

"A BL-ben a tavalyi negyeddöntőben kikaptunk ugyan egy góllal a német Flensburgtól, de ez nem számított, hiszen az első meccsen tizenkettővel mi nyertünk Németországban. Komoly tétmeccsen a 2008-as BL-döntőben kaptunk ki, akkor a Kiel kettővel nyert nálunk, a visszavágón viszont hattal győztünk Németországban" - emlékezett vissza a vajdasági születésű játékos.

"A Csehovszki Medvegyi ellen azt hittük, 40 percig tart egy mérkőzés. Már nyolc góllal is vezettünk, majd szépen elszórakoztuk az előnyt. Ekkora vezetésnél már a bírók sem úgy fújnak, ahogy addig, de egyáltalán nem az ő hibájuk volt. Leengedtünk, sokat hibáztunk, visszavettünk a tempóból. Ha ebből a meccsből levonjuk a tanulságot, akkor ki tudja, lehet, meg is érte elveszíteni azt az egy pontot" - mondta Sterbik, hozzátéve, tudja, hogy a Veszprémben nem léphet pályára a bokatörésből lábadozó Fazekas Nándor, de ez nem okozhat törést a vendégeknek.

"Nándi sérülése akkor javítaná ténylegesen az esélyeinket, ha Mirko Alilovic rosszul védene. De a horvát srác remekel, érezhető, hogy minél többet ki akar hozni magából. Persze Nándi visszatérésére szükség lesz, mert hosszú távon egy kapus nem bírja olyan magas szinten, ő pedig tavaly is kiválóan teljesített."

Sterbik elmondta, az biztos, hogy a világ egyik legjobb védője, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Didiert Dinart nem lép pályára szombaton. "Tudna ugyan játszani, de nem akarunk kockáztatni. Négy hete ugyanis beszakadt a vádlija, nem kezelte ki, lassan futni kezdett és rásérült. Így most a teljes gyógyulásig pihennie kell. Kérdéses még Jose Maria Rodriguez Vaquero szereplése, ugyanis az utolsó percben kiállították a Csehovszki Medvegyi ellen, így automatikusan egymérkőzéses eltiltást kell kapnia. Az európai szövetség azonban még semmit sem jelzett hivatalosan, tehát én úgy gondolom, irányítónk játszani fog."

A Veszprém korábbi BL-mérkőzései a Ciudad Real ellen:
2003-2004, Bajnokok Ligája-negyeddöntő:
24-33 és 25-28
2004-2005, Bajnokok Ligája-negyeddöntő: 22-29 és 33-34
2005-2006, Bajnokok Ligája-csoportkör: 31-29 és 23-34
2008-2009, Bajnokok Ligája-negyeddöntő: 24-29 és 32-29


Négymillió eurós büdzsé

Ha valakinek ismeretlen lenne az Atlético Madrid neve a kézilabdában, csak azért lehet, mert a csapat a 90-es évek közepe óta nem létezett hivatalosan. Az 1991-92-es szezont követően Jesús Gil y Gil elnök úgy döntött, megválik a szakosztálytól, amely két évig még Atlético Madrid Alcobendas néven vegetált, majd végleg megszűnt.

Nyáron azonban váratlan húzással nevet és székhelyet váltott a háromszoros BL-győztes Ciudad Real, amelynek első embere, Domingo Díaz de Mera megelégelte a városvezetés tehetetlenségét, és egyszerűen székhelyet és nevet váltva Madridba vitte a világhírű együttest.

A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes együttesnél állítólag anyagi gondok adódtak, de Sterbik Árpád szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a tulajdonos nem jutott közös nevezőre a városvezetéssel.

"Ha egy ember, aki sok mindent megtesz egy csapatért, de se a város, se a politika nem áll mellé és mögé, hanem teljesen ellehetetleníti, és nem támogatja, akkor érthető, ha székhelyet vált" - mesélte Sterbik.

"Megértem a szurkolókat is, akik meg vannak sértve, de tudomásul kell venniük, ha a tulajdonos úgy döntött volna, végleg kilép, most ugyanúgy nem lenne csapatuk. A váltás a jövőre nézve talán jobb lehetőségeket biztosíthat, akkor az Atlético, mint anyaklub a mostani pénzhez képest kétszer annyi támogatást ígér. De más életet kell élni, meg kell tanulni úgy is játszani, mint a Barcelonának, hogy néha csak 300-500 ember ül a lelátón, és nincs semmi hangulat."

Forrás: AFP

A Ciudad Real felvette az Atlético Madrid nevét, a megállapodást július 8-án Domingo Diaz de Mera és az Atlético két vezetője, Miguel Angel Gil és Enrique Cerezo írta alá, a klub költségvetése négymillió euró maradt.

Eszerint a kézicsapat függetlensége megmaradt, de használhatta az Atlético nevét, logóját és csarnokát. Utóbbit már az első meccsen, a Barcelona elleni Szuperkupa-döntőn felavatta, 15 ezer néző szurkolta ki a klub első új néven aratott diadalát.

"A jövőben szeretnénk növekedni, szeretnénk, ha a klub neve visszakerülne a köztudatba a kézilabdán belül is" - nyilatkozta Luis Miguel López klubigazgató, hozzátéve, hogy az 1995-ös megszűnésig az Atlético tizenegy bajnoki aranyat, tíz kupagyőzelmet szerzett, és első spanyol klubként jutott el a BEK (1985), illetve az EHF-kupa döntőjébe (1987). Olyan sztárok játszottak a csapatban, mint Tomas Svensson, Dragan Skrbic, az egykori veszprémi kapus, Dejan Peric, illetve az a José Javier Hombrados, aki gyakorlatilag hazatért, a 39 éves kapus most is a keret tagja.

"Madrid más léptékű város"

Sterbik szerint a csapat élete is megváltozott, hiszen Madrid más léptékű város, mint Ciudad Real volt. "Itt idő kell ahhoz, hogy otthon érezd magad, hogy a csarnokod is a sajátodnak érezd. A Barcelona ellen itt játszottuk a Szuperkupa-döntőt, és akkor az ellenfél azt mondta, úgy könnyű nyerni, hogy saját magunknak szervezünk egy kupadöntőt. Kérdeztem a játékosoktól: 'Szerintetek itthon vagyunk?' Ugyan már! Ugyanannyit edzettünk ott, mint ők."

A kapus úgy véli, minden pályát meg kell szokni, főleg, ha olyan óriási, mint a Palacio Vistalegre Arena.

Forrás: Wikimedia Commons

"Csarnokunk régi bikaviadal-színhely volt, amelyet 1980-ban bezártak, majd miután befedték, 2000-ben újra átadták. Azóta több kosárcsapatnak, például a Real Madridnak ez az otthona. Körcsarnok, amelynek ha a közepére teszik a kézilabdapályát, akkor rengeteg a hely és a tér, messze vannak a nézők. Viszont jó az akusztika, befér ugyan 15 ezer néző is, de már négy-ötezer szurkoló is képes a jó hangulatra. De minden focifüggő, ha a futballcsapattal egy időben játszunk, akkor azt választják inkább a nézők. De ha már csak 100 futballszurkoló megjelenik a meccsünkön, akkor garantált a jó hangulat."

Nem vitás, az új klubnév kötelez, így még inkább eredménykényszer van a csapaton, mint az elmúlt években.

"Tizenkét éve nem volt kézilabdacsapata az Atléticónak, most itt a lehetőség, hogy felmutassunk néhány nagy eredményt. Ezért volt fontos, hogy megnyerjük a Szuperkupát. Nehéz a helyzetünk, mert a bajnokságban a legnagyobb riválisunk az a Barcelona, amely jobb, mint valaha. Arra pedig nem is emlékszem, mikor volt a BL-ben olyan erős mezőny, mint most. Ott a Kiel, a Berlin, a Montpellier, a Barcelona, ha észhez térünk, akkor mi is, de a Veszprémnek is Final-Four-szintű csapata van."

A Bajnokok Ligája csoportküzdelmeit a januári Európa-bajnokság szakítja csak meg, amely különleges lesz Sterbik számára is. Az egykori jugoszláv válogatott kapus ugyanis már spanyol színekben léphet pályára a szerbiai kontinensviadalon, ráadásul a címvédő franciákkal, az oroszokkal és a magyarokkal került egy csoportba.

"Furcsa lesz más mezben pályára lépni, de jó csapatunk van, erős csoportba kerültünk, és legalább találkozom a magyar haverjaimmal is. Mindent pozitívan kell felfogni" - mondta az Eb-érzésekről a kapus.

Férfi BL, 3. forduló, B csoport:
Atlético Madrid (spanyol) - MKB Veszprém 20.15

Az állás:
1. MKB Veszprém 4 pont/2 mérkőzés
2. Füchse Berlin 3/2 (61-58)
3. Atlético Madrid 3/2 (60-57)
4. Csehovszki Medvegyi 2/3 (91-92)
5. Kielce 2/3 (83-89)
6. Bjerringbro-Silkeborg 0/2

D csoport:
Pick Szeged - Ademar Leon (spanyol) 16.15

Az állás:
1. Köbenhavn (dán) 4 pont (67-49)
2. Montpellier (francia) 4 (62-57)
3. THW Kiel (német) 2 (61-50)
4. Ademar Leon 2 (67-66)
5. Partizan Beograd (szerb) 0 (53-64)
6. Pick Szeged 0 (50-74)

A csoportokból az első négy jut tovább a nyolcaddöntőbe.